De nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å redusere inntak av animalsk fett og i stedet bruke mere planteoljer. Men ikke alt som skrives er helt korrekt , for ikke alle oljer er «skapt» like.Noen er faktisk bra for helsen; men mange er i større mengder et problem på grunn av sitt høye innhold av PUFA (Poly-umettede-fett-syrer) og lave innhold av sunne fettsyrer.Her er en kort oppdatering på tema planteoljer.

Fettangst :Vi har vært gjennom 70 år med demonisering av mettet fettstoffer etter at det ble påvist at høye verdier av kolesterol i blodet, sammen med andre faktorer, gir økt risiko for hjerte-kar-sykdommer (HKS).Mettet som finnes i animalia og animalske produkter som melk,ost og smør ble uthengt som en helsefare fordi mettet øker kolesterol.

Mer plantefett :I stedet ble befolkningen anbefalt å bytte ut deler av slikt fett med plantefett som inneholder små mengder mettet fett og større mengder umettet fett fra nøtter,avokado og planteoljer. Dette er en anbefaling som går igjen i Helsedirektoratets kostholdsråd og som i en viss grad gjenspeiler et provegansk kosthold som markedsføres via EAT-Lancet dietten og gjennom World Economic Forum.

PUFA Vitenskapen om mat er ikke entydig positivt til å byttet animalsk fettkilder med planteoljer i sin alminnelighet, fordi ikke alle planteoljer er like i sammensetning.Spesielt problematisk er planteoljer innhold av såkalt poly-umettede-fett-syrer (PUFA) som forekommer i ulike utgaver ; de to vanligste er Omega-6 og Omega-3 fettsyrene.

Omega-3 i animalske produkter: Mange vil sikkert gjenkjenne Omega-3 fra kostholdsråd om å spise mere feit fisk; fordi dette er kjøtt som er rikt på de to Omega-3 fettsyrene :DHA og EPA som mennesket ikke kan lage selv og derfor kalles essensielle . Disse er vist å ha gunstig effekt på hjerte-kar-sykdommer, forhindrer blodpropp , utvider blodårene, bedrer hjernens utvikling, reduserer uregelmessig hjerterytme,anti aldring, leddsmerter, betennelser og allergier.

Omega-3 i planter : Dette har forledet enkelte nettsteder til å hevde at man må kjøpe planteoljer med høyt innhold av Omega-3; men dette er feil.Omega-3 i planter er ikke identiske med Omega-3 hos dyr /fisk/alger .Det er en helt spesiell fettsyre som kalles Alfa-Linolen-Syre (ALA) som kroppen kan omdanne EPA og DHA i 1-5% , resten forblir uforandret ALA.

Helse-effekter av Omega-6 :Den andre PUFA i oljer er Omega-6. Inntil ganske nylig har Omega-6 blitt fremhevet som en helsefremmende fettsyre.Beviste effekter er redusert blodtrykk og redusert blodsukker og derved redusert risiko for diabetes.

Helseskader av PUFA  :Men PUFA (ALA og Omega-6)har også en ugunstig sider har begynt å innse etterhvert. Mens Omega-3 fra animalia er betennelseshindrende; er PUFA i i større mengder som man får i seg ved liberal bruk av planteoljer betennelsesfremmende ! I følge en rapport skrevet av Randy Pendergrass for Vanderbilt Universitet heter det at det er bevist vitenskapelig at høyt inntak av PUFA har samme effekt som inntak av sukker: De øker risiko for utvikling av diabetes-2, kreft, astma , øker farer for blodpropp , får årene til å trekke seg sammen, øker hjerte-arrytmi , forverrer betennelser av alle slag, fremmer åreforkalkning og endotelial dysfunksjon som er forstadiene til åreforkalkning.

Hva sier Helsedirektoratet om Omega-6 : Dersom man finleser Helsedirektoratets 350 siders rapport om de nye kostholdsråd finner man nevnt ett sted at Omega-6 er bra for å forhindre diabetes-2. Men ellers ingen kritiske bemerkninger. Dette vil om man følger rådene føre til at helsepersonell vil anse alle planteoljer som likeverdige ! Altså i følge Pendergrass foredrag, som det er sitert fra ;er å anse som feil.Hvorfor det er slik at Helsedirektoratet ikke har tatt med denne nye forskningen forblir ubesvart.

Planteoljer med høyt innhold av Omega-6 er: Olje laget av soyabønner, mais, sesamfrø, solsikker, ris og av grapefrukt-frø.

Mono-umettet -fett (MUFA) finnes også i planteoljer, men i varierende mengder. Det finnes i større mengder i avokado og olivenolje. Disse er sunnere enn PUFA som finnes i større mengder i andre planteoljer.Olje laget av raps , peanøtter og valnøtter har høyt innhold av mono-umettet fett , men dessverre også høyt innhold av Omega-6 og kommer derfor ikke like høyt opp på listen over gode oljer.

De gode planteoljene: Som sagt ,ikke alle oljer er skapt like, selv om de markedføres som likeverdige i butikken og ofte omtales på nettet som det gode alternativ til animalsk fett.

Høyest opp på skalaen blant planteoljer kommer: olivenolje og kokosnøttolje. Begge oljetyper har høyt innhold av Mono-Umtett-Fett og lave verdier av Omega-6. Rød palmeolje er rik på betacarotenoider som er forstadiet til vitamin A og alle 8 varianter av vitamin E. I tillegg kommer avokado.Dette er oljer som ikke er tomme kalorier; men sunne næringsmidler

Vegansk kosthold og PUFA: Man kan leve godt som veganer om man kan nok om kosthold og ikke lar seg forlede . På mange autoritative nettsteder står det å lese at planteoljer og nøtter er gode kilder til Omega-3. På Physicians Committee for Responsible Medicine kan man lese at den samme Omega som finnes i fisk :»…finnes i en rekke planter : rapsolje, chiafrø, hampefrø,edamame, tare og alger « Dette er med unntak av tang og tare og alger feil, det Omega-3 man snakker om er ALA og ikke den typen Omega-3 som finnes i animalske produkter! Slår man opp på denne linken (Hall og White) kan man lese at DHEA/EPA ikke finnes i landbaserte planter !

Men ellers er det ingen kulturer på planeten som har sagt nei til fordeler ved fett fra dyr.Troende hinduer, buddhister og yogier er av etiske grunner plantespiser og avstår fra kjøtt fra dyr og fisk.Men de fleste avstår ikke fra fett fra melk (ghee) og smør som verdsettes høyt!!Dette betyr at man i fortid har innsett at det er noe i slike produkter som er bra for helsen; det vi dag vet er fettløselige vitaminer A,D,E og K og DHA /EPA type Omega-3 fettsyrer og som ikke finnes i store nok mengder eller i det hele tatt i pålanteføde!

Send oss gjerne din kommentar om planteolje Mere om planteoljer en senere gang.

 

@ COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.