Tannlege, oppdagelsesreisende og kostholdsforskere Weston A Price levde sammen med sykdomsfrie urbefolkninger i 10 år og lærte om deres kosthold. Her er et kortfattet sammendrag av hva han lærte av de sykdomsfrie befolkningene om hva slags kosthold som gavner fysisk og mental helse.

Boka som revolusjonerte kostholds forståelse: I 1939 publiserte den amerikanske tannlegen Weston Price boka Ernæring og Fysisk Degenerasjon som omhandlet førstehands studier av kosthold og helse blant urbefolkninger. Ingen av urbefolkninger som levde på forfedrenes vis hadde hull i tennene, fysiske eller psykiske sykdommer! De hadde heller ingen fødselsskader eller kriminell adferd. Ingen av disse urbefolkningene var veganere/vegetarianere: alle spiste kjøtt og fisk og de som holdt husdyr drakk melk og spiste ost og smør. Urbefolkninger i nordområder av Canada, Grønland og Alaska hadde et kosthold som vi i dag vil kalle ketogent kosthold. Felles for alle disse befolkningene var at råvarene var gode og inneholdt opptil 4 x mere mineraler og vannløselige vitaminer  og hele 10x mer fettløslige vitaminer enn ” moderne kosthold”.

Inspirert av disse oppdagelsene gjorde Weston Price deretter kostholdsundersøkelser blant kriminelle i amerikanske fengsler og oppdaget at alle kriminelle hadde vokst opp i hjem med feilernæring og som følge av dette utviklet mangelfull intelligens.

Videre gjorde Price den oppdagelsen at urbefolkninger som hadde begynt å spise” moderne mat” alle som en hadde begynt å utvikle sykdommer og tannråte.

Kan vi i 2023 kopier et slikt kosthold ? Her er sammendrag av en del viktige oppdagelser vedrørende mat hentet fra Weston Price studier av urbefolkninger.

 1. Unngå følgende matvarer 100% : sukker, sirup, hermetikk, hvitt mel, varmebehandlede planteoljer, pasteurisert melk, lavfett melk og lavfett meieriprodukter, syntetiske mineral og vitamintilskudd, tilsetningsstoffer, enhver form for prosesserte matvarer.
 2. Alle urbefolkninger spiste kjøtt fra landdyr og det som lever i havet. Noen asiatiske urbefolkninger spiste også insekter. De som hadde tilgang på geiter og kuer drakk ubehandlet helmelk og spiste meieriprodukter laget av slik melk. De spiste alt på dyr: muskler ,fett, innmat, margbein og blod. Organer og fett ble spesielt verdsatt.
 3. Et slikt kosthold inneholdt 4x så mye mineraler og vitaminer som et moderne kosthold og hele 10x så mye fettløslige vitaminer (A,D,E og K2)
 4. Alle tradisjonelle dietter bestod av både kokt kjøtt og en del rått, ubehandlet kjøtt.
 5. Urbefolkningenes kosthold inneholdt mye enzymer fra melkesyregjærede grønnsaker, frukt, melkeprodukter(yoghurt, kefir ) og fisk(rakfisk)
 6. Frø og korn ble lagt i vann for å spire eller fermentert. Brød ble laget av surdeig. Fermentering og spiring nøytraliserte stoffer i frø og korn som hindrer opptak av næringsstoffer fra tarm .
 7. Totalt fettinnhold i tradisjonelt kosthold varierte mellom 30% av totalt energiinnhold i maten i varmere strøk til hele 80% blant inuitter i arktiske strøk. Bare 4% av dette fettet kom fra flerumettet fett, resten var mettet fett . Videre ble det inntatt omtrent like mengder av Omega-3 fett og Omega-6 fett.
 8. Alle sykdomsfrie urbefolkninger brukte salt.
 9. Barn og gravide fikk ekstra tilskudd av næring for å skape en sunn nasjon.
 10. Det var en selvfølge at alle råvarer kom fra rent vann, rent jordsmonn og at all gjødsel var organisk.

Sammensetningen av råvarene er det vi i dag vil kalle LCHF (Lav Carbo Høyt Fett) med råvarer fra økologisk landbruk, vilt og sjømat fra rent hav .

En urbefolkningsmeny anno 2023.

Om man skulle omsette Weston A Price observasjoner i praksis i dag ville en handleliste for sunnere kosthold se slik ut:

 1. Kun rene råvarer, ikke noen form for prosessert /hermetisert mat !
 2. Bare villfisk, ingen form for oppdrettsfisk. Skalldyr fra rent hav.
 3. Kjøtt, høns og egg fra økologiske bondegårder. I Norge er alt høstslakt fra fritgående dyr som beiter i utmark eller på usprøytet innmark trygt å spise.
 4. Vilt av alle slag.
 5. Kjøp bare økologisk helmelk ,ost ,krem ,yoghurt og fløte fra slik melk. Saltet smør fra økologisk helmelk.
 6. Bare kaldpresset ekstra virgin oljer fra oliven, sesamfrø , raps og kokos.
 7. Hver dag en ss med tran.
 8. Korn som er spiret, surdeigs-brød laget av grovt mel.
 9. Grovt havsalt. Krydderurter man selv dyrker.
 10. Fermenterte matvarer.
 11. Søtemidler i begrensede mengder: honning, stevia ,lønnesirup.

Hva man ikke skal spise fremgår klart ved at man skal holde seg unna det som ikke står på denne listen.Når så er sagt.Urbefolkninger var mennesker i bevegelse og hadde derfor høy forbrenning.Moderne mennesker, med unntak av idrettsfolk og de med tunge fysiske yrker kan derfor ikke sette til livs store mengder kjøtt og fett; men må spise ditto magert.Slik sett avviker en tilpasset urbefolkningsdiett ikke altfor mye fra statlige kostholdsråd.

@copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.