VNS er en forenklet utgave av øre-akupunktur.  Apparatet sender elektriske signaler inn i ørebrusken. Metoden har vist seg å reduserer migrene, styrke hjertet, øke livskvalitet, bedre søvn samt motvirke problemer forbundet med aldring. Alt for en engangsinvestering på 3000-7000 kroner. Her er fakta til ettertanke.

Øreakupunktur : I foregående artikkel ble det fortalt at akupunktur kunne redusere migreneanfall med mer enn 50% etter 6 behandlinger. Dagens artikkel omhandler en helt spesiell form for akupunktur : øreakupunktur. Mens vanlig akupunktur har en rekke punkter med liknende effekt, har man i øreakupunktur bare ett punkt for hvert organ/kroppsdel. Metoden ble først oppdaget i Asia for 2500 år siden.Deretter ble den gjenoppdaget og videreutviklet  i Kina og kunnskapen ble systematisert i perioden 1957-70 under Mao Tze Tung´s regime.Samtidig ble kunnskapen om ørepunktene utforsket avProfessor Portnov i USSR  og i Frankrike av Dr.Paul Nogier.Pr dato har man kartlagt fler hundre punkter på øret med virkning på kroppens ulike organer og kroppsdeler. Stimulering av punktene kan man gjøre med nåler, LASER-lys, massasje og elektrisk stimulering.

VNS: er en spesiell forenklet  versjon av øreakupunktur beregnet for egenbehandling. En liten elektronisk signalgenerator overfører elektriske signaler til to kontakter som festes på det ytre øret.  Det ene området er øreflippen som i øreakupunktur inneholder punkter for hodepine. Det andre området er tragus et område som inneholder punkter som sender signaler direkte til de samme nervecellene i den forlengede ryggmarg som inneholder nervesignaler for vagusnerven, derav navnet Vagus Nerve Stimulering. Et VNS apparat kan koste fra 3000-7000 kroner.

Vagusnerven kort fortalt : For å forstå effekten noen få ord om vagusnerven. Vagusnerven den såkalte 11 hjerne-nerven, utgår fra den delen av ryggmargen som ligger inne i kraniet. Derfra vandrer den ned til alle indre organer, helt ned til tykktarmens øvre 2/3 deler. Nerven er en del av det parasympatiske nervesystemet, den delen av det automatiske nervesystemet som aktiverer alle indre organer. Nedenfor er satt opp en meget forenklet oversikt over vagus-nervens viktigste virkninger.

Organ Vagus nerve effekten
Munnhulen Fremmer spyttsekresjon
Hjertet Senker hjertefrekvensen
Lunger Bedrer pustefunksjonen
Mage /tarm system Bedrer fordøyelse
Lever / galde /bukspyttkjertelen Bedrer fordøyelsen
Nyre Fremmer urinproduksjon
Immunsystemet Demper betennelser
Smerteopplevelse Demper smerter
Sinnstilstand Beroligende/antidepressjon

VNS i praksis: Øreklipsen som mottar ledningene fra VNS signalgeneratoren festes til en av de områdene på øret. Deretter skur man på signalstyrken inntil man kjenner en lett sitring i ørebrusken. Man setter seg godt til rette i en stol eller legger seg ned på en sofa og ligger med strømmen på i 15-20 minutter. I løpet av denne tiden vil elektriske signaler ledes via vagusnerven hudgren på ørebrusken til vagusnnervens kontrollsentral i den forlengede ryggmarg. Her er noen av resultatene man kan oppnå.

Reduserer migreneanfall: I et forsøk med 59 pasienter med migrene fikk 29 pasienter narreterapi (maskin uten batterier) og 30 pasienter fikk en maskin med batterier. Aktiv behandling var bedre enn narreterapi /placebo. Etter daglig terapi i 2 måneder hadde 9.1% av deltagerne halvert migreneanfallene eller mer, etter 4 måneder hadde 21.9% blitt bedre og etter 8 måneder hadde 46.7% av alle pasienter med aktiv terapi fått halvering av migreneanfallene eller bedre resultater. Dette er en mye saktere innsetting enn ved akupunktur der terapeuten gjør en mer spesifikk, målrettet migrenebehandling men sluttresultatet er det samme (Kilde: Silberstein et al 2016)

Bedrer aldrings problemer: Med høyere alder følger flere ulike problemer. VNS kan motvirke noen av disse. I et forsøk gjennomgikk 51 personer over 55 år behandling med elektrisk VNS der elektroden ble festet til det ytre ørets tragus. Resultatene ble målt ved bruk av HRT-EKG og spørreskjema som måler Livskvalitet.

  • Hjertet begynt å jobbe bedre. Deltagerne gjenvant noe av hjertets evne til å reagere på stress og fikk bedre evne til å reagere på avspenning. Dette kalles økt hjerte-variabilitet og er et mål for balanse mellom stimulerende (sympatikus ) og beroligende nerveimpulser (vagus ) til hjertet.
  • Bedret evne til å justere blodtrykket når man reiser seg opp. Mange eldre før en reduksjon i denne evnen og har derfor lettere for å bli svimle ved rask endring i kropps-posisjon.
  • Deltagerne fikk bedre livskvalitet med økt energi, mindre følelse av stress, lettere for å falle i søvn og bedret søvn, mindre depresjon, mer opplagthet, mindre følelse av forvirring, ikke så lett sint og bedret humør.
  • Hjertets evne til sammentrekning økte, dvs en bedre hjertemuskel-energi.
    Forfatterne av studien henvise til andre forskeres resultater som viser ytterligere positive effekter av elektrisk VNS, slik som:
    Bedrer urolig hjerte (hjerte fibrillering )
  • Antibetennelse : Reduserer sirkulering av betennelsesfremmende stoffer i blodet (cytokiner)
  • Bedrer hjernens funksjon: Forskning antar at daglig VNS vil redusere forløpet av Alzheimers sykdom , redusere fedme og diabetes-2.!!

(Kilde; Beatrice Bretherton et al 2019 )

Hvis man ser på disse resultatene imiterer dette noe av effekten av meditasjon, dyp avspenning og yoga med den forskjellen at effekten her kommer lettere, raskere og med mindre innsats. Brukt sammen med slike metoder vil effekten trolig forventes å bli bedre enn uten VNS.

VNS apparater kan kjøpes på Internet for ulike priser: alt fra 3000-7000 kroner. Selv om apparatene er beregnet til egenbehandling hjemme og vanligvis ikke gir noe ubehag bør man ta kontakte en terapeut/lege som kan noe om øreakupunktur for instruksjon i bruk.

Videre bør man informere sin fastlege at man vil bruke slikt apparat. Hold kontakt med akupunktøren og legen i løpet av behandlingen dersom det skulle oppstå problemer man trenger hjelp til å løse.

@ COPYRIGTH ØVERBYE 2023  

DISCLAIMER

 

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.