Soya-allergier er blant de 7 vanligste allergier skal man tro boka :The Whole Soy Story av Dr. Philos Kaalaya T Daniel som ble utgitt i 2004. Siden den gang har det ikke blitt bedre. Soya forekommer i stadig flere matvareprodukter og er blant de anbefalte proteinkildene i statens ernæringsråd. Her er et sammendrag fra kapittel 23: The Hidden Dangers of Soy Allergenes.

Dårlig svensk hamburger : I 1993 døde en ung jente med astma etter å ha spist en hamburger. Legene som undersøkte dødsfallet oppdaget at jenta var allergisk for soya og at det var 2.2 % soyaprotein iblandet hamburgerkjøttet.Dette var nok til å ha utløst et så kraftig astmaanfall at jenta døde.

Kryssallergi mellom peanøtter og soya :Siden undersøkte forskerne 61 alvorlige allergi anfall, hvorav 5 hadde medført døden.I 45 av tilfellene fant man at allergien var fremkalt av nøtter, peanøtter og soya. 4 av de som døde hadde hatt kjent allergi mot peanøtter , mens dødsårsaken viste seg å være anafylaktisk allergi sjokk på grunn av soya , som legene ikke visste at pasienten hadde. Alle de som døde var uvitende om soya-allergien og hadde i følge familien spist soya uten problemer inntil den dagen da de døde av anafylaktisk sjokk som følge av soya.

Med andre ord: man kan ha en skjult/ikke erkjent soya-allergi uten å være klar over det i årevis,inntil den dag det plutselig og uventet bryter ut.

Gravide bør være på vakt for soya-allergier : I perioden 1982 til 1995 var det en kraftig økning i anafylaktisk sjokk i Frankrike.I denne perioden økte også forbruket av soya pr innbygger. Etter denne tid har forbruk av soya til mat og som tilsetning til mat økt i de fleste land i verden.

Dr. Ingrid Malmheden Yman som var en av legene bak den svenske studien som er nevnt ovenfor, anbefalte den gang at gravide kvinner ikke skulle spise peanøtter og soya i siste 3 måneder av graviditeten, så lenge de gav bryst og at spedbarn ikke burde få melke-erstatning laget av soya for å forhindre at barna siden utviklet soya-allergier og peanøttallergier.

Slike råd er svært viktige i familier med kjente allergier for soya, peanøtter,erter,limabønner,andre typer bønner og for veganere som erstatter melk med soyamelk og som spiser mye soyaprodukter som kilde for proteiner.

Anti -trypsin i soya et problem for helsen: Soya inneholder i alt 25-30 ulike allergifremkallende stoffer.Spesielt problematiske gruppe proteiner er antitrypsiner som hemmer det proteinnedbrytende fordøyelsesenzymet trypsin. Antitrypsiner leder til allergier.

Allergifremkallende soya-proteiner finnes i soyaprodukter av alle slag, små mengder (men nok til å få allergi) finnes i soyaolje og i soyamargarin.

Et problem for soya-allergikere er et soya finnes i mange ulike produkter og at ikke alle produkter som inneholder soya er merket med at det inneholder soya.

Soyamelk ikke alltid en trygg erstatning for kumelk: Helt siden 1960 tallet har det vært antatt/påstått at soyamelk er en trygg morsmelkerstatning for nyfødte og for barn i oppveksten ,likeså for voksne.

I en undersøkelse utført av Dr. Matthias Besler i Hamburg ,ble det påvist at 14-35% av alle barn med kumelkallergi utviklet problemer når de skiftet over til soyamelk.!!

I en liknende undersøkelse fra Italia av i alt 2108 spedbarn med melkeallergi utført av doktor Guandalini , viste det seg spedbarn under 3 måneder som var melkeallergikere reagerte hele 53 % allergisk på soyamelk!!

Hos barn over ett år som var melkeallergikere reagerte 35% av barna på soyamelk. Alt i alt måtte 47% av barna slutte med soyamelk.

Soya-allergi hos barn med  tarmsykdommer :IBD (Inflammatoric Bowl Disease) : manifesterer seg med blodig , slimete avføring og sårdannelse i tykktarmen. En vanlig årsak hos barn er melkeallergi; men hele 47-60% av disse barna er også allergiske overfor soya.

I en undersøkelse av barn med tarmproblemer hadde 16% allergi mot soya, mens 38% hadde forandringer i tarmslimhinnen. Mange med soya-allergier har akutt reaksjon med økte verdier av IgE der reaksjonene kommer innen minutter, mens mange har forsinkede allergier med høye verdier av IgG, der allergireaksjonene kan komme dager etter at man har spist soya.

Det kan derfor i slike tilfeller være vanskelig for foreldrene å forstå at barnets allergireaksjon kan skyldes soya som ble inntatt flere dager i forveien.

Cøliaki og soya: Cøliaki er en spesiell tarmsykdom som utløses av gluten og gliadin som finnes i store mengder i hvetemel, men i mindre mengder i andre kornsorter. Symptomer er vanligvis diare, luft i tarmen, oppblåst mage,hodepine, utslett og leddsmerter. Mange pasienter som kutter ut gluten fortsetter å ha problemer; uvitende om at problemene kan skyldes soya.

I en undersøkelse av barn med tarmproblemer viste det seg at 6»% hadde allergi mot både melk og gluten, mens 35% hadde allergier mot soya og gluten (dvs cøliaki )

Vokser man av seg allergier ? Mange barn med soya – allergier og andre allergier blir bedre når de blir eldre.Man sier at barna «vokser av seg sine allergier».

I en undersøkelse viste det seg at 26% av alle barn med allergier mot soya, melk,egg,vete og peanøtter ble bra sine helseplager etter at de var fylt ett år. Men ikke alle undersøkelser viser like gode resultater; i en annen undersøkelse ble bare 2 av 8 bra etter 25 måneder.

Mange barn med matallergier blir ofte bra av sine allergier når de blir eldre, for deretter å utvikle astma.I en undersøkelse blant 322 barn med spedbarnallergier, ble 96% kvitt sine allergier etter fylte 5 år, men hele 40 %utviklet i stedet astma.

Barn som reagerer med tarmproblemer ved inntak av soya blir som regel bra etter 6-24 måneder med total avholdenhet fra soya.

Allergier mot GMO soya :I skrivende stund er det enda ikke tillatt med GMO-soya i Norge; men det er forhandlinger mellom GMO-produsenter og EU om å tillate GMO-soya.Når det blir tillatt i EU blir det automatisk tillatt i Norge.Følgende kan derfor være relevant også for nordmenn om få år.

I en undersøkelse av GMO soya fra Monsanto ble det funnet 30 % høyere konsentrasjon av i alt 16 allergistoffer enn i vanlige soyabønner. Det har av denne grunn vist seg at personer som aldri har reagert allergisk på vanlige soyaprodukter, reagerer allergisk når de inntar produkter med GMO-soya.

En forklaring kan i tillegg til høyere innhold av soya-spesifikke proteiner, er at GMO-soya også inneholder proteiner fra andre planter (transgenisk). Eksempelvis har personer som reagerer på paranøtter reagert på GMO-soya fordi det er gener fra paranøtter som sørger for å produsere metionin. Liknende problemstillinger oppstår når gener fra andre planter settes inn i soya.

Vær oppmerksom på at Soya i matvarer ofte gis andre navn : slik som : Teksturert plante protein ,Hydrolisert plante protein,Plante protein konsentrat,Planteolje, eller MSG.Mange produsenter opplyser ikke at det finnes soya i produktet.

Kilde: denne artiklen er fra kapittel 23 i boka The Whole Soy Story: The Dark Side of Americas Favorite Health, New Trends Publishing, 2004 skrevet av Kaalaya T Daniels Ph.D ,CCN

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023  

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.