De nye helserådene fra Helsedirektoratet anbefaler lettprodukter, margarin og planteoljer fremfor dyrefett, helmelk og meieriprodukter laget helmelk. Dette er dårlig nytt for melkebonden som allerede sliter med lav fortjenestene og dårlig avsetning. Men det kan også være dårlig nytt for folkehelsen. Noe følgende historie indikerer:

I den såkalte Sydney Diet Heart Study  (1966-73) ble deltagerne delt i to grupper: en spiste vanlig kost, den andre gruppen spiste også som før, men erstattet alt fett med solsikkeolje og solsikkeolje-margarin. I løpet av forsøket gikk kolesterolverdiene i plantefettgruppen ned. Dette burde i følge teorien gi mindre hjerte kar problemer. Men når man sammenliknet de som brukte solsikkeprodukter, med de som vanlig viste det seg at plantefettgruppen hadde 62% økt relativ risiko for død av alle slag og 70% økt relativ risiko hjerte- kar- sykdommer og 74% økt relativ risiko for tette årer til hjertet. Solsikkeolje er med andre ord ingen god erstatning for vanlig fett selv om det senker kolesterol.

I en oppfølingsanalyse av SDHS som ble publisert i British Medical Journal  i 2013 skriver en gruppe 10 forskere :” å erstatte  mettede fettsyrer med n-6-linolensyre økte risiko for alle typer død ,koronar sykdom og hjerte-kar sykdom. En metastudie av andre linolen syre studier var det ingen fordeler for hjertet. Disse funnene kan ha stor betydning på verdensbasis for råd om å erstatte mettede fettsyrer med n-6 linolensyre og flerumettet fettsyrer (PUFA).”

Når det er sagt; bruker man kaldpresset virgin olje fra hamp, raps, oliven eller sesamfrø som er rike på Omega-3 løper man derimot ingen negativ risiko.

På den annen side: ingen av disse oljene alene eller som en del av margarin har samme næringsverdi som smør kjernet av økologisk helmelk.

For i motsetning til oljer er smør et komplett næringsprodukt fra naturen. Foruten 60% mettede fettsyrer; er det også kilde til protein, mineralene kalium, kalk, jern og jod. Smør inneholder fettløslige vitaminer A, D,E, K2 og umettede fettsyrer som omega -3 fett, linolensyre ,cholin, GLA, Butyrat og   arakidonsyre. Dette er stoffer som til sammen er viktig for vår helse og for hjernens funksjon og utvikling. Arakidonsyre er i en særstilling fordi det utvikling av barns hjerne og finnes bare i animalske fettkilder. Ingen av disse stoffene finnes i margarin, selv om oljeindustrien tilsetter kunstige vitamin A og D.

Et argument mot smør er at siden det inneholder mettede fettsyrer er det farlig for hjertet. I en større undersøkelse som omfattet 9 ulike studier som omfattet 636.151 personer fra 15 land som ble fulgt opp i 10 år viste det seg at daglig bruk av smør ( 14 gram /dag )viste bare 1% total økt dødelighet av alle årsaker, ingen økning i hjerte kar sykdommer, 1-3% økning i hjerneslag, men 7% mindre type 2-diabetes i forhold til de som ikke spiste smør.  Undersøkelsen var ikke finansiert av meieriindustrien.

 Det er derfor lite å frykte for smør på noen grove skiver brød med pålegg når kostholdet ellers er sunt og variert. Hva man heller burde ”frykte” er raffinert sukker, raske karbohydrater, prosessert mat, kunstige tilsetningsstoffer ,oppdrettsfisk , broilerkyllinger, egg fra syke burhøns og matvarer fra forurenset landbruk.

Mer om smør og melk følger senere

@ COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.