Monolaurin er en kjemisk substans som utgjør 45-53% av Virgin Kokosnøtt Olje (VCO) – Monolaurin er bevist å svekke flere ulike sopparter,  virus og bakterier i laboratorieforsøk. Positive erfaringer er gjort med HIV syke og COVID-19 pasienter på sykehus.  Her er noen fakta.

Monolaurin hemmer 14 ulike virustyper : I 1981 utførte to amerikanske leger Dr. John C Hierholzer og Dr. John J Kabara forsøk med effekten av monolaurin fra VCO mot virus. Monolaurin ble tilsatt ulike cellekulturer som var infisert med virus. I alt ble 14 ulike virusarter undersøkt og resultatene var posititive.1% monolaurin reduserte virusenes evne til å infisere celler med hele 99% ved å nedbryte fett-membranen som omgir viruset og beskytter de mot å bli skadet.

Blant de mange virusartene som ble testet var Herpes Simplex virus, meslingvirus, vannkoppe virus, Epstein Barr virus og Cytomegalo Virus. Dette er alle virusarter som kan gi betydelige helseskader. Blant annet er Cytomegalo Virus en årsak til  hjertesykdom og hjerneskade ( Hierholzer og Kabara  1981).

Monolaurin var til nytte for HIV-syke: I 2000 utførte professor Dayrit på Filipinene forsøk med behandling av HIV pasienter med en kombinasjon av 95% ren Monolaurin og VCO. Undersøkelsen omfattet 15 HIV-syke i aldersgruppen 22-30 år : 5 menn og 10 kvinner .Behandlingen pågikk i 6 måneder. En pasient døde, de andre fikk mindre virusaktivitet; noe som gjenspeilete seg i økning av immunceller som drepes av HIV-viruset (C4 og C8  celler )

Monolaurin hemmer virus,bakterier og Candida-sopp i laboratorieforsøk: I 2020 ble det publisert en lenger avhandling i tidsskriftet Food Research av to indonesiske forskere Subroto og Indiarto. Avhandlingen tar for seg et større antall forskningsrapporter angående Monolaurin´s evne til å drepe sopp, bakterier og virus. Mer enn 20 ulike virus og bakterier blir inaktivert når de kommer i kontakt med Monolaurin. Blant de mange mikrobene som svekker og dør som følge av kontakt med Monolaurin er: E. Coli, Stafylokokker, Streptokokker, ulike varianter av Candida-sopp, magesårsbakterien Heliobacter pylori, fugleinfluensa virus, coronavirus ,kusmavirus med fler. De to forfatterne konkluderte med at Monolaurin dreper mikrober og stimulerer immunsystemet. (Subroto og Indiarto 2020 )

Kokosnøtt olje hjelper immunsystemet hos COVID-19 pasienter: I 2021 begynte utprøving av Monolaurin i form av VCO på et større antall pasienter på ulike sykehus på Filipinene .Her er et slikt forsøk vi fant på nettet:

63 pasienter med COVID-19 som var innlagt i isolat på sykehus i Santa Rosa City i Laguna på Filipinene deltok i et forsøk for å forkorte liggetiden. Pasientene ble ved innkomst delt i to grupper. En gruppe fikk Virgin Kokosnøtt Olje (VCO) og en annen gruppe fikk placebo. Hverken leger eller pasienter visste hvem som fikk hva.

Da man analyserte blodprøvene etter 2 uker viste det seg at pasienter som hadde fått VCO hadde en bedring på en rekke parametere i blodet: immuncelletallet hadde økt, betennelsesproteinet CPR var normalisert . LDL- og HDL-kolesterolet var økt. Økningen i kolesterol er en viktig indikasjon på at kroppen setter i gang produksjon av fettstoffer som har en antioksidant effekt og som deltar i tilheling av celleveggene på skadde celler. ( Dr. Angeles-Adeppa et al  2021)

Forsøkene ved Santa Rosa City Hospital var bare en av mange sykehus på Filipinene der monolaurin-holdig VCO blir delt ut til COVID-19 pasienter. Myndighetene håper med dette å redusere liggetid for syke.

Tåler alle Monolaurin: I USA er Monolaurin enda ikke godkjent som legemiddel, men har fått status som GRAS (Generarlly Recognized as Safe) dvs Allment Akseptert Som Sikkert.Det vil si Monolaurin i vanlige doser er ikke vist å gi opphav til noen kjente bivirkninger eller interaksjoner med legemidler.

Hva angår kvalitet på produkter er dette vanskelig å si noe om, siden det ikke finnes noen statlig kvalitetskontroll på Monolaurin slik som for legemidler. Men store produsenter som Solaray som forhandles på helsekost bør antas å ha god kvalitet.

Image by Jenylk – Freepik.com

@Copyright Øverbye 2020

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.