Lavt stoffskifte betyr for liten produksjon av energi i forhold til hva du trenger for å vedlikeholde god helse. I en serie artikler i tiden fremover skal vi se på hvordan kroppen lager energi og forklare hvordan det er mulig å ha lavt stoffskifte, selv om det er normale verdier av thyroidhormoner i blodet. Dagens artikkel er en forenklet forklaring av det som kalles kalles kroppens energimotor; hvordan vi lager og vedlikeholder energiproduksjon.

Kroppens energiproduksjon: Energi er det som holder oss gående dag etter dag fra fødsel til død. Hver av kroppens 37 trilliarder celler holdes i live av 100.000 til 600.000 små cellemotorer kjent som mitokondrier. Selve prosessen med å lage energi kan best forstås ved å bruke en bilmotor som eksempel.

  • Cellenes energimotor = Mitokondrier
  • Celle-motorens drivstoff= Glukose (høyoktan bensin) eller fett (lavoktan bensin) som via en serie kjemiske prosesser omvandles til elektrisk energi
  • Celle-motorens hjelpestoffer= Mineraler og vitaminer.
  • Celle-motorens gasspedal =
  • Celle-motorens girspak= det Automatiske nervesystemet.
  • Celle-motorens energi = Elektrisk energi i form av energirike elektroner festes til stoffet Adenosin Di Phosfat (ADP). Det oppladede molekyler blir til det kjemiske stoffet ATP (Adenosin Tri Fosfat). ATP vandrer fra mitokondriemotorene og de energirike elektronene frigis så til alle livsprosesser i cellene. ATP omvandles så til ADP som går tilbake til mitokondriene hvor det gjenopplades til ATP osv.
  • Celle- motorens eksos= Produksjon av energirike elektroner i mitokondriemotorene gir” eksos” i form av vann (H2O) og kulldioksid (CO2) slik som i en virkelig bilmotor.

I hvilende tilstand lager en normal person 100 Watt elektrisk energi. Ved tungt arbeid lager man opptil 2000 Watt. Ikke all energi blir til anvendelig energi; noe omdannes til varme som sørger for å vedlikeholde kroppstemperaturen.

Lavt stoffskifte og energiproduksjon: Stoffskifte betyr” å omvandle en form for materie til noe annet”. I cellene betyr det å omvandle /utnytte fett og glukose til å lage elektrisk energi. Det er med andre ord ikke et begrep som betegner hvor mye thyrodihormon man har. Men på den annen side er det riktig at når kroppen lager for lite thyrodihormon har man en svekket gasspedal og lager for lite energi. Lavt stoffskifte blir derved en konsekvens av for lite thyroidhormoner.

Hypothyreose, når det er for lite gasspedal i energimotoren:  For å holde oss til analogien om en bilmotor: man kan også ha sviktende energiproduksjon, selv med normal gasspedal, dersom det er svikt i drivstoff, man har mangel på hjelpestoffer eller cellene ikke reagerer på gasspedalen. Mange som har bil har opplevd dette: at når det er en defekt i motoren kan man oppleve sviktende trekk-kraft selv om man presser gassen i bunn.

Det er med andre ord på tide å forlate den enkle ideen om at lavt stoffskifte bare skyldes for lite thyroidhormoner.

Lavt stoffskifte som følge av drivstoffsvikt til cellemotorene: En meget viktig del av det å lage celle-energi er å ha nok drivstoff-tilførsel til cellene. Glukose som er cellenes umiddelbart tilgjengelige høyoktan bensin kommer fra karbohydrater i maten vi spiser. Karbohydratene utvinnes enten fra komplekse sukkerarter fra planteriket eller kommer ferdig til bruk fra sukker fra honning eller sukker-rør. Når glukosen tas opp i blodbanen transporteres den til cellene. Cellene har en ventil i sin overflate som åpnes og lukkes av insulin, et hormon laget i bukspyttkjertelen.

Kroppens” bensintank”: Den totale mengden drivstoff som til enhver tid kan slippes inn i cellene reguleres også av andre forhold. Holder vi oss fortsatt til analogien om bilmotoren, har kroppen både bensintank og bensinpumpe.

Det finnes to bensintanker i systemet: muskler og lever. Musklene som er storforbrukere av energi har sitt eget system ved at de kan i gode tider med lite bevegelse lagre glukose som glykogen. Ved akutt behov blir så glykogenet nedbrutt og gjort om til” bensin” dvs glukose.

Den andre bensintanken i systemet er leveren .Det sukkeret kroppen ikke trenger til enhver tid blir lagret i leveren som lagersukker: glykogen. Mengden glykogen bestemmes av mengden tilgjengelig glukose. I perioder der man inntar mer sukker enn man forbruker lagres dette i lever.

Hvordan løser kroppen behovet for økt ”drivstoff- tilførsel”: Når kroppen trenger ekstra drivstoff kan dette gjøres på tre ulike måter. Den ene måten er at vi blir sultne på glukose og tilfører kroppen dette via sukkerholdig mat. Sukkerhunger er et signal om at det er drivstoffmangel til cellene. Ekstra sukker blir så sluset inn i cellene ved at ventilen for sukker åpnes av hormonet insulin som lages i bukspyttkjertelen.

Vi trenger med andre ord ikke å bruke lagersukker som finnes i leveren, eller å bruke analogien om bilmotoren: vi trenger ikke ta ut drivstoff fra bensintanken. Drivstoff(glukose) flyter i tilstrekkelige mengder fra tarm til celler.

Kroppens” bensinpumpe”: Den andre måten kroppen skaffer drivstoff på er at kroppen begynner å tappe drivstoff fra kroppens bensintank: leveren. Dette gjøres på to måter Bukspyttkjertlene utskiller hormonet glukagon som øker omvandlingen av leverglykogen til glukose.

Er ikke dette nok begynner hjernen å aktivere binyrene (bensinpumpen) som lager stresshormonet kortisol som bidrar til at leveren begynner å omvandle glykogen til glukose. Dette sammen med økt aktivitet i kroppens automatiske nervesystem fører til at blodsukkeret stiger og derved opplever cellene økt drivstofftilførsel.

Tilsammen fungerer dette som en bensinpumpe for kroppens glukoseverdier

Lavt stoffskifte og hypothyreose er ikke samme problem: det er viktig i forståelsen av stoffskifte at man forlater tanken på stoffskifte som synonymt med for lite

thyrodihormon. For lite thyrodihormonproduksjon fører til blant annet lav gasspedal i cellene og derved lav energiproduksjon. Men det fører også til en rekke omfattende forstyrrelse i kroppens celler og hormonsystemet og hjernefunksjon kjent som sykdommen hypotyreose. Hypotyreose er med andre ord en alvorlig og dyptgripende hormonell sykdom der lav energiproduksjon bare er en av mange sider ved situasjonen. Lavt stoffskifte, dvs sviktende energiproduksjon, kan derimot opptre hvis en eller flere komponenter av kroppens energimotor svikter.

Noen eksempler på stoffskiftesvikt med normale verdier av thyroidhormoner: binyretretthet, kronisk utmattelses syndrom, ME, long COVID-19, post infeksiøst utmattelsessyndrom mineral og vitaminmangel, ubehandlet eller feilbehandlet diabetes, leversykdom, alder, arvelig thyroid hormon resistens, funksjonelt lavt blodsukker mf.

I artikkel nr 2. Skal vi ta for oss fenomenet funksjonell hypo glykemi (FHG). FHG oppstår når det er behov for glukose til blod, organer og nervesystem; men tilgangen svikter. FHG er i de fleste tilfeller et resultat av en svekket bensinpumpe (binyre utmattelse/ binyresvikt) og problemer med” bensintanken” dvs leveren. Etter et sukkerholdig måltid stiger blodsukkeret for så å falle til unormalt lave verdier. I perioden med lav glukose opplever pasienten mange av symptomene man ellers ser ved hypotyreose… fortsettelse følger

Image by FreeePik

@COPYRIGHT ØVERBYE 2022

DISCLAIMER

 

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.