Den svenske legen Annika Dahlquist har kalt angsten for mettet fett som årsak til hjerte kar sykdommer” fettskremt” Er fenomenet begrunnet i vitenskapelige fakta ? Historiske fakta viser at sukkerindustrien på 1960 tallet betalte forskere for å bevise at mettet fett var farlig for helsen, samtidig som forskerne ble bedt om å motbevise forskning som viste at sukker var helsefarlig.Her er noen historiske fakta til ettertanke

Sukkerindustriens investeringer hadde betalt seg; for sukker som helseproblem kom etterhvert i bakgrunnen til fordel for et rimelig ensidig fokus på mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter som en hovedårsak til HKS! Sukker ble sagt å være” tomme kalorier” hvis eneste problem var årsak til tannråte. Et problem industrien prøvde å løse ved å betale tannleger til å hevde at sukker ikke var en fare for tannhelsen.

Sukkerindustrien argumenterte videre med at dersom mindre kalorier kom fra fett så kunne mere komme fra sukker. Argumentasjonen virket. Fra 1970 tallet og fremover økte inntaket av hvitt sukker; det samme gjorde sykdommer som direkte eller indirekte fremkalles av sukker slik som fedme, diabetes-2, HKS for å nevne noen.

Professor Yudkin´s faglige død :Hva skjedde så med professor Yudkin? Yudkin og det mindretall som forstod problemet slik som han ble fullstendig overkjørt. Hans debatter med Ancel Keys endte ikke til Yudkin’s fordel fordi førstnevnte var en bedre debattant, mens Yudkin var en mer stillfaren forsker som ikke trivdes i media. Med sukkerindustrien på laget endte Yudkin etterhvert å bli en glemt forsker, til fordel for en generasjon” fettskremte” leger.

Fettskremt anno 2017: Et eksempel i så henseende er en ellers utmerket film om vegansk kosthold fra 2017 What The Health. Filmen tar for seg fordeler ved plantebasert mat og avslører kriminelle forhold i husdyrhold i USA. Men filmens første 5 minutter inneholder en påstand som viser at ikke alt er slik det skal være. Filmens regissør Kip Andersen intervjuer professor Neal Bernard som hevder at diabetes-2 ikke kommer fra inntak av sukker; men at synderen er mettet fett. Videre hevdes det at sukker i større mengder er ufarlig fordi overskuddet lagres i muskler og lever. Det underslås helt at glukose også forvandles til kolesterol  og triglycerider som igjen bidrar til åreforkalkning. Gamle påstander om sukkers fortreffelighet dør åpenbart langsomt.

Ikke alt animalsk er like bra:Når så er sagt er det ikke uten videre å ufarlig å spise kjøtt og drikke melk fra moderne landbruk. Dette er ikke lenger naturlig produksjon på små bondegårder; men industriell produksjon der dyr lever under nedverdigende forhold og gis store mengder antibiotika og hormoner. Kjøtt og melk er derfor produkter fra syke dyr som bidrar til en rekke kroniske sykdommer hos de som inntar dette.

Den tid er definitivt over da tannlege Weston Price skrev boka Ernæring Og Fysisk Degenerasjon i 1939 der har forteller at alle sykdomsfrie befolkningsgrupper på kloden spiste fisk, kjøtt og plantevekster.

Økologiske varer:Dagens kjøtt og melkeproduksjon er i mange land ingen bidragsytere til sunne råvarer. Det samme gjelder   dessverre også planteproduksjon med et jordbruk der det brukes liberalt med sprøytemidler. Påstander om at fett fra animalske kilder ikke er en helsefare kan bare hevdes dersom produktene kommer fra økologisk landbruk der dyr behandles humant og får beveg seg fritt på naturlig  beitemark; det vil i praksis si høstslaktet lam, sau, kalv,okse,ku og vilt.Egg fra frittgående høner.Og økologisk helmelk og økologiske melkeprodukter.Slike varer finnes i norske butikker og bør velges for helsens skyld.

@Copyrigth Øverbye 2023

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.