Hvitløk er kjent for sin evne til å senke kolesterol og styrke blodårene; men mindre kjent er det at hvitløk kan forebygge kreftsykdom. Her er noen forbløffende fakta fra medisinsk vitenskap om mat og helse.
.

 Kreft i mage og tarm system: En gjennomgang av 20 ulike vitenskapelige studier av samband mellom inntak av løk og hvitløk i kostholdet og forekomst av kreft, fant man at regelmessig inntak av løk førte til mindre kreft i tarmsystemet [i].En undersøkelse fra Kina viste at personer som spiste mye hvitløk i maten hadde hele 40% mindre risiko for å utvikle kreft i magen[ii]

En undersøkelse av 41873 postmenopausale amerikanske kvinner´s helse viste at de som spiste mest hvitløk i maten hadde hele 50% mindre tykktarmskreft[iii]. Interessant nok: i en Nederlandsk undersøkelse 120.850 menn og kvinner i aldersgruppen 55-69 år ble det ikke funnet tilsvarende resultater. Dette må bety at kostholdet i Nederland var annerledes og slik satt sammen at den positive effekten av løk, gressløk og hvitløk ble motvirket[iv].

Brystkreft :I en undersøkelse fra Puerto Rico[v] viste det seg at kvinner som hadde høyt inntak av løk og hvitløk i kostholdet hadde 67% mindre risiko for å utvikle brystkreft. Liknende resultater ble funnet i en undersøkelse fra Frankrike[vi].

Prostatkreft: Ved en gjennomgang av flere vitenskapelige artikler ble det funnet at daglig inntak av løk, hvitløk og andre løksorter gav mindre risiko for å utvikle prostatkreft[vii]. Forfatterne av artikkelen konkluderte med at” å spise hvitløk og løk er et spørsmål om liv og død”. Vel verd å huske på i kostholdet til enhver voksen mann.

Mange slags kreft :I en artikkel i tidsskriftet Pharmalogical Research konkluderte forfatterne med at det var bevist at hvitløk inneholdt et titalls ulike kjemiske stoffer med evne til å hemme utvikling og vekst av kreft i så ulike organer som mage, tarm, hud, underliv, tarmsystem, lever og bukspyttkjertel[viii].

Hvitløk bør bli en del av det daglige kosthold: Disse vitenskapelige undersøkelsene gjør at man trygt kan konkludere med at daglig inntak av løk og hvitløk i kostholdet vil bidra til at man over tid reduserer risiko for å utvikle de vanligste kreftformer. Dersom man ikke setter pris på løk i salater eller gryteretter kan saken løses ved at man bruker det japanske hvitløkproduktet Kyolic som er laget gjæret hvitløk i kapselform. Pris for 90 kapsler er 409 kroner. Hvitløk fra supermarkedet blir derimot betraktelig billigere. Men billigst av alt er selvsagt om du dyrker din egen hvitløk .Selv de som bor i en byleilighet kan plante hvitløk i en bøtte innendørs og høste løk hele året. I disse dyrtider kan dette være et godt tilskudd til naturens helseapotek.

Image Freepik

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Referanser:
[i] Ernst E et al :Phytomedical 4(1): 79-83,1997
[ii] You WC et al.Journal Natural Cancer Institute 81(2) 162-64,1989
[iii] Steinmetz et al; American Journal of Epidemiology,139
[iv] Dorant E et al, Carcinogensis,17,447-84,1996
[v] Desai et al Nutrition and Cancer , Vol 72, 2020, Issue.
[vi] Chailler et al.European Journal of Epidemiology,14(8) 737-47,1998
[vii]  Izzo AA et al .British Journal of Cancer, 2004 Jul 5; 91(1): 194.
[viii] Mondal a et al, Pharmacological Research, January 2022, 105837

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.