Det finnes forskning som viser at B12 mangel kan gi angst. Ikke bare det, forskningen viser at angst-diagnosen også kan avhenge av hvilke spørsmål legen stiller!
I en vitenskaplig studie av 1089[i] unge menn mellom 17-29 år ble det oppdaget at det var samband mellom angst og nivåene av B12 i blodprøver. Det paradoksale var at angst-diagnosen varierte med hvilke spørsmål psykologene stilte forsøkspersonene. Når det ble testet med den såkalte Adjective Check List var det klart forskjell i angstnivåer hos de med høye og de med lave verdier av B12. Ble de testet med den såkalte Freiburg Personality Inventory testen var det derimot ingen forskjell.
Dette lærer oss om ikke annet noe nytt: hva leger kaller angst synes å avhenge av spørsmålene man stiller pasientene!
Men problemene stopper ikke der. I en annen undersøkelse av alvorlig B12 mangel, såkalt pernisiøs anemi [ii], ble det funnet at angst er en del av sykdommen!
Er det da slik at man kan gi B12 til personer med angst og forvente bedring? Og ved hvilke nivåer må en begynne å gi ? Hvor mye skal man gi ? Hvilken type B12 bør gis og hvor lenge? Vi tar opp dette senere en gang. Inntil da, ta gjerne B12 sammen med andre B-vitaminer ganske enkelt fordi det vanligvis er for lite av det i moderne kosthold[iii]. Om du så blir mindre nervøs? Det er opp til den enkelte å erfare. Og har du pernisiøs anemi; vel da skal du ha B12 uansett. Blir du så kvitt din angst samtidig, da er dette en bonus for deg og din lege. For alle leger ønsker jo å gjøre ting i pakt med kroppens naturlige behov…
[i] Heseker H et al:Psychological disorderes as early symproms of a mild-moderate vitamin deficiency, Annalas of NY. Academy of Science 669, 352-7,1992
[ii] Ambrosino SV:Neuropsychiatric aspects of pernicious anemia;report of a case. Psychosomatics, 781): 24-28,1966.
[iii] Øverbye BJ: Mat er Helse, Care direct, Tønsberg,2008
Copyright Bjørn j Øverbye 2015
Les vår Disclaimer og spør alltid lege når det gjelder spørsmål om medisinsk behandling.