Er det sunt å spise ? Noen forskere mener nei og henviser til fra alt fra fare for økt kolesterol til økt risiko for å utvikle kreft!!Men forskningen er omstridt og underslår at det ikke er kolesterol i egg som er farlig; men miljøgifter fra industriell eggproduksjon der høns får i seg giftstoffer fra forurenset fór og vann. Egg fra økologisk eggproduksjon er et sunt næringsmiddel og burde derimot ikke være et problem. Her er fakta til ettertanke.

Egg inneholder mage helsefremmende vitaminer: Korrekt!  Egg  inneholder alle de fettløslige vitaminene A,D ,E og K . Vitamin E finnes i spesielt høy konsentrasjon på hele 1050 mikrogram pr egg, hvilket tilsvarer 30% av dagsbehovet for en voksen person.

Videre inneholder et egg alle B vitaminer. Vitamin B5 (pantotensyre) finnes i høy konsentrasjon: 1533 mikrogram pr egg, hvilket tilsvarer 30% av dagsbehovet for en voksen person.

Egg inneholder mineraler og umettede fettstoffer: Foruten vitaminer inneholder egg også mineralenekalium, magnesium, mangan,kalsium, kisel, sink, selen, jern og jod; i mengder avhengig av hvor høye konsentrasjoner det er av disse mineralene i fóret.

Egg inneholder også umettet fett av typen: Omega -3 , Omega-6 og cholin .På grunn av sin sammensetning er egg et næringsmiddel med mange bestanddeler som er viktig for god helse . I tillegg til dette inneholder egg protein og antioksidanter som demper betennelse.

Inneholder egg mye kolesterol ?: Nettstedet optimaltkosthold.no  opplyser at 100 gram eggeplomme inneholder 845 milligram kolesterol og derved mest kolesterol pr gram av alle animalske produkter på markedet. Men ved undersøkelser av egg i USA var resultatene noe mer nyanserte. Ett egg fra et halvt år gammel verpehøne inneholdt 212 milligram kolesterol, fra en 86 uker gammel høne var innholdet pr egg 311 milligram. Det var også variasjon avhengig av hva slags fôr hønsene fikk. De samme forhold vil gjelde i Norge. Det er således ikke til å unnslå at egg har et høyt innhold av kolesterol..men er det så mye at det øker kolesterol i blodet ?

Vil kolesterol i egg føre til økt kolesterol i blodet? I følge forskning utført ved Harvard Medical School i USA  er det  bevist at å spise ett egg pr dag ikke fører til økning av kolesterol i blodet  Årsaken var at når man tilfører moderate kolesterol via mat; øker kroppens nedbrytning av kolesterol, samtidig som leveren lager mindre kolesterol. I tillegg til denne effekten inneholder egg palmitinsyre, linolensyre og myristinsyre  som ved dyreforsøk har vist seg å redusere kolesterol i blodet!!!  Summen blir derfor at kolesterolverdiene holder seg uendret dersom man spiser 1 egg pr dag og ikke har en genetisk svikt i regulering av kolesterolverdiene. Det er i følge Harvard Medical School  ikke bevist at ett egg pr dag øker forekomst av slag, hjerte-kar-sykdommer eller hjerteinfarkt! Det er derfor ikke noen grunn i å frykte egg som en kilde til økt kolesterol eller årsak til åreforkalkning; Snarere synes det ut fra forskning at egg bør anbefales i det daglige kosthold som en helsefremmende råvare. Dette er direkte i strid med de såkalte Lancet-EAT rådene som bare anbefaler 1.5 egg pr uke.

Er det sant at egg kan fremkalle kreft? Nettstedet optimaltkosthold.no  er ett av flere nettsteder som er mot at man spiser egg siterer vitenskapelige undersøkelser som viste at de spiser mest egg øker forekomst av kolo-rektal kreft (+29% økt risiko) og dødelig prostatkreft (81% ) i forhold til de som spiser minst egg.. Så hva i egg er det som kan fremme kreft?? I utgangspunktet finnes det ingen stoffer i egg som fremkaller kreft! Dette er bekreftet i Weston Price studier av kosthold blant de sykdomsfrie befolkninger som kom ut i bokform i 1939 under titlen Ernæring Og Fysisk Degenerasjon.

Hvorfor kan egg -spising anno 2023 fremkalle kreft? Svaret ligger i fóret !! Industriell eggproduksjon i mage land brukes fór og vann som er sterkt forurenset av kreftfremkallende kjemikalier .Disse vil gjenfinnes i egg og bidra til økt risiko for kreft hos de som spiser egg regelmessig. Gjelder det samme i norskproduserte egg ? Her er det ingen dokumentasjon å oppdrive om giftstoffer i egg : men i tidsskriftet Økologisk Landbruk 2/2014 kan man lese at enkelte kraftforprodusenter som leverer til høns finnes mais og soya fra land der det bruke pesticider som så vil ende opp i egg.

Skal man leve trygt må man derfor spise egg fra produsenter som forer sine høns med giftfritt fór. Hvor man skal finne dette er ikke helt enkelt; men det beste valget synes å være egg som er merket med Dyrevern Alliansens stempel. Det aller beste for lesere som bor på landsbygda er å holde egne frittgående høns og fore  de med matrester og unngå enhver for kjøpefor eller kjøpe fra bønder som driver på en slik måte. For

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.