De sykdomsfrie samfunn: Den amerikanske tannlegen Weston Price utgav i 1938 boka Ernæring og Fysisk Degenerasjon der han fortalte om sine oppdagelser av små samfunn verden rundt som ikke kjente til noen form for sykdommer! Han ble ikke trodd av legene da han fortalte hva hemmeligheten til deres utrolige helse  Så hva var deres oppskrift  for et sykdomsfritt liv?

En bok som revolusjonerte sin tid:Weston Price bok Nutrition and Physical Degeneration kom ut i 1938 og fortalte en historie som var utrolig i 1938 og enda mer utrolig i 2022, nemlig om folkegrupper eller små lokalsamfunn rundt om på kloden der det ikke fantes sykdommer. I disse sykdomsfrie samfunn fantes ingen former for arvelige sykdommer, ingen form for sykdommer som plager de moderne samfunn, ingen mentale lidelser og ingen kriminalitet. Siden Price var tannlege interesserte han seg spesielt for tannhelse og han gjorde en sjokkerende oppdagelse. I disse sykdomsfrie samfunn pusset man ikke tennene. Hva var hemmelighetene bak disse sjokkerende opplysningene som flesteparten av legene i hans samtid ikke trodde på. Her rådene han gav.

Spis mat som er rik på mineraler og vitaminer. Alle sykdomsfrie befolkninger hadde ulikt kosthold men noe felles. Ingen var vegetarianere. Alle spiste kjøtt fra eget kveg eller fra vilt. Folk ved havet spiste fisk, tang og tare. Eskimoene spiste også hval og sel. De som holdt kveg som husdyr drakk fersk upasteurisert melk og smør og ost laget av fersk råmelk. Price oppdaget at råmelk fra kveg som beitet på saftig gress fjellbeite i alpene i sommerhalvåret hadde en fettløslig vitamin han døpte” faktor X” som var spesielt viktig for tannhele. 60 år senere ble det oppdaget at dette var vitamin K2. Alle urbefolkningsdiettene hadde det til felles: Maten ble laget av råvarer som innholdet mange ganger høyere mengder vitamin og mineraler enn maten til det moderne mennesket. Og ingen sykdomsfrie befolkninger var vegetarianere eller veganere!

Spis ikke mat av bearbeidede råvarer. De spiste ikke finsiktet mel. De som dyrket korn spiste grøt og brød laget av helkorn. De spiste ikke bearbeidede kjøttprodukter som konservert og hermetiserte kjøttvarer. Videre var deres tilskudd fra frukt og grønt varierende, avhengig av hvor de bodde, men råvarene ble dyrket frem på giftfri, mineralholdig jordsmonn. De spiste ikke sukker og drakk ikke alkohol. De sykdomsfrie samfunn som kom i kontakt med moderne kosthold utviklet i løpet av få år kroniske, degenerative sykdommer slik som vi har i vår del av verden.

Unngå bearbeidede råvarer de er kaloririke og næringsfattige. Moderne kosthold består ofte av kaloririk mat laget av råvarer av dårlig kvalitet. Derfor spiser vi mer av de for å dekke våre instinktive behov for næringsstoffer. Videre oppfordrer leger oss til å leve fettfattig. Vi drikker varmebehandlet, pasteurisert og fettredusert lettmelk. Vi spiser fettfattig ost laget av samme type melk. Vi spiser smør der det det naturlige dyrefettet er helt eller delvis erstattet av plantefett. Derved får vi ikke nok av de fettløslig vitaminene som E, D, A og K som er viktig for tenner, skjelett, immunsystem mm.

Spis helkorn, kjøtt og fisk. I motsetning til dagens kosthold spiste sykdomsfrie befolkninger bare ubehandlede kornprodukter. De spiste vilt, fisk og kjøtt fra egne kyr og geiter der det fantes. Nord-amerikanske indianere spiste stort sett kjøtt og noe ville urter og bær. Eskimoer spiste nesten utelukkende kjøtt fra rein, hval, sel og fisk. De spiste noe ville bær om sommeren og tang og tare hele året rundt. Innholdet av mineraler og vitaminer i slikt kosthold var 3-10x høyere enn i moderne mat.

Sykdomsfrie mennesker spiste ikke vegetarmat. Dette er kanskje den mest kontroversielle opplysningen Price kom med sett fra dagens helsekost og veganbevegelse. Price konkluderte ut fra kjemiske analyser av kostholdet til de sykdomsfrie befolkninger at grønnsaker, rotfrukter og bær alene ikke kunne gi mennesker nok mineraler og vitaminer og ikke minst fettstoffene vi trenger for å ha fullverdig helse.

Man må imidlertid huske: alt kjøtt og fisk disse befolkningene spiste var sykdomsfri og kom fra vilt i urørt natur, fisk fra giftfritt, rent vann og hav. Og de få befolkningene som hadde husdyr behandlet dyrene slik at de i likhet med sine eier var sykdomsfri og foret opp på bare usprøytet gress og ville planter.

Giftfri, sunn natur er selve forutsetningen for god helse. Price var tidlig ute ved å påpeke at moderne jordbruk og husdyrhold skaper dårlige råvarer og syke dyr som ikke gir menneskene den næring de trenger. Han skrev den gang og nå mere aktuelt at grunnlaget for utviklingen er befolkningsøkning. Vi blir for mange. Jordbruket blir for intensivt. Jordsmonnet utarmes og beitedyr og det vi dyrker på jorda blir næringsfattig som følge av mineralmangel. Nå enda mer enn da fører syk og næringsfattig jord til syke planter som angripes av insekter og parasitter som må nedkjempes med sprøytemidler. I dag er situasjonen mye verre enn på Price tid. Den gang da var det allerede alarm. Hva det er nå tier våre myndigheter om.

Friske barn fødes av friske mødre. Price skriver at alle sykdomsfrie befolkninger har sykdomsfrie, velernærte kvinner som føder sunne barn, sterke og sykdomsfrie barn som aldri blir syke. Barnefødsel hos sykdomsfrie befolkninger er en naturlig prosess som er over på et par timer med pressveer. Fødselsskader var ukjent. Barn´s oppvekst i sykdomsfrie samfunn skjedde i familier som gav de riktig næring rik på fettløslig vitaminer fra upasteurisert helmelk og smør og ost laget av slik melk.

Reservasjon med hensyn til det Price skrev: Weston Price råd baserte seg på giftefrie råvarer fra  rent ferskvann, hav og frisk natur. Det nærmeste vi kan komme slike råvarer er i et visst monn økologiske  bær, grønnsaker og frukter. Kjøtt fra frittgående dyr som sau, geit og kveg som slaktes om høsten etter å ha gått i norsk natur en lang sommer. Fisk som  ikke er oppdrett. Vilt dvs. hjort, rein og rådyr. Økologisk helmelk og yoghurt, tettemelk og ost laget av slik melk. I våre dager må vi i tillegg innta ekstra tilskudd av mineraler og vitaminer.

Kilde: Weston Prirce: Ernærings og Fysisk Degenerasjon.

Boken  finnes på dansk og kan kjøpes fra Adlibris for 438 kroner.

@ Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.