Mer enn 80 millioner har blitt smittet siden 1981 og 46 millioner har død. Og sykdommen brer seg . Opphavet til sykdommen er HIV-viruset som ble oppdaget i 1984.Men hvor kom det fra ? I følge den 1170 sider tykke boka The River utgitt i 1999 av grave-journalist Ed Hooper føres bevis at viruset kan ha blitt spredd av urene polio- vaksiner.Er dette riktig ; er dette en av de største tragedier innen moderne medisin ,ikke en gang overgått av COVID-19 pandemien.

Hvordan ble et ape-virus opphav til AIDS?  I 1984 oppdaget Robert Gallo og Robert Montagnier at AIDS fremkalles av en familie av virus kalt HIV-virus.Videre undersøkelser bekreftet av HIV-virusene stammet fra et helt annet virus SIV som finnes hos aper i Sentral-Afrika.Videre forskning brakte på det rene at de første smittede levde i Kongo.Men hvordan hadde verset kommet fra aper til mennesker i Kongo ,og hvorfor var det spesielt mange i Leopoldville i Kongo ?

Bush-meat teorien  postulerer en forklaring som lyder slik: En eller flere innfødte («bushmen»)på 1950 tallet bosatt i Sentral-Afrika jaktet på sjimpanser som mat og ble smittet med SIV virus som finnes hos visse typer sjimpanser. De første smittede  overførte sykdommen til resten av samfunnet via kontaktsmitte..SIV viruset muterte i kroppen hos syke og ble opphavet til HIV virusets ulike varianter: HIV-1 subvarianter M,N,O og P.

Smittede  «bushmen»  som flyttet til Leopoldville i Kongo  spredd smitten  Deretter gikk smitten til flere land i i Afrika via arbeidere som forflyttet seg over landegrensene.Og fra Afrika via hvite som jobbet eller ferierte i områder der smitten var utbredt.

Fra aper til mennesker via vaksiner: Denne teorien  er nøye forklart av journalist Ed  Hooper i boka The River. I 19 år samlet Hooper stoff  om  hvordan apeviruset SIV kunne komme over til mennesker. Han  fant da beviser for  uhyggelige forsøk utført på 1950 tallet  utført av belgiske leger i Leopoldville i det som da het Belgisk Kongo.I et forsøk på å lage en poliovaksine trengte legene nyrer fra aper ble brukt til å dyrke polioviruset. Apene, fortrinnsvis sjimpanser,  ble fanget av jegere og solgt til forskerne.Flere hundre aper ble brukt i forsøkene.Noen av disse var infiserte med SIV virus uten at legene visste om det. SIV virusene fulgte så med i poliovaksinen og da disse ble utprøvd på afrikanere i Kongo gav det opphav til AIDS. Teorien ble døpt OPV  (Oral Polio Vaksine ) teorien

Hooper var ikke alene om å støtte denne forklaringen: flere fremtredende vitenskapsmenn i mange land støttet Hooper og er nevnt i boka med hvile bidrag de gav til hans journalistiske  forskning.

Motstandere av OPV teorien: Det skulle ikke gå lang tid før tilhengere av «bush-meat teorien» begynte å angripe boka. Deres kritikk bestod av fire argumenter:

  • Nye tester av gamle vaksiner fra 1950 tallet utviklet i Kongo inneholdt hverken SIV eller HIV.Dette ble senere motbevist. Vaksinene som ble testet viste seg å være nye poliovaksiner produsert i USA
  • HIV viruset har eksistert lenge før 1950 tallet og er ikke en mutasjon av SIV.Også dette er bevist å være feil.
  • Apene som ble brukt til å lage vaksiner var ikke infisert med SIV.Også dette har vist seg å være feil.
  • Det er også hevdet at dersom en ape skulle være infisert med SIV ville viruset aldri komme over i celler fra aper som ble brukt for å dyrke poliovirus.I følge Hooper har vitenskapspersoner han har intervjuet bekreftet det motsatte. SIV virus fra aper kan overleve i dyrkede celler som brukes for å dyrke polio-viruset og deretter overføres til vaksiner

Hvem har rett ? En bok på 1170 sider utarbeidet på materiale innsamlet over 18 år, basert på alt som fantes av vitenskapelig forskning fram til boka ble utgitt i 1999 pluss intervjuer med et stort antall vitenskapspersoner som jobber med virus, molekylærbiologi og AIDS gjør at det er vanskelig å avvise bokas opplysninger på en grunnløs konspirasjonsteori. Går man ut fra at dette er sannferdig journalistikk på høyeste plan er dette verdenshistoriens største medisinske tragedie til nå ;en epidemi som årlig tar livet av rundt 600.000 mennesker og som brer seg stille over hele kloden uten at media vier den særlig interesse.

Tviler man eller er man interessert i OPV teorien er det beste råd : Les Hoopers bok før man går på nettet og leser korte innlegg mot OPV teorien skrevet personer som ikke virker å ha lest boka. Storyen dreier seg tross alt om vår tids største medisinske tragedie noen sinne og fortjener å bli lest.

*Copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

KILDE: Ed Hooper, The River.Nedlastes på denne linken.

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.