Kaffe i moderate mengder har en rekke helsebringende effekter. Her er fem ulike helse effekter du oppnår ved daglig kaffedrikking.

Kaffe og antioksidanter: Kaffe laget av kaffebønner inneholder flere biologisk aktive substanser som koffein, kahwesol og antioksidanter slik som hydominacin syre og polyphenoler. Kaffe kan altså ikke sammenliknes med ren koffein som finnes i energidrikker og cola og som derfor mangler kaffens helsefremmende antioksidanter. De nevnte helse-effekter som er nevnt nedenfor gjelder altså bare kaffe brygget på malte kaffebønner.

1.Reduserer forekomst av diabetes 2: Ved gjennomgang av 30 vitenskapelige studier som omfattet hele 1185210 personer ble det påvist at kaffedrikkere hadde 6% reduksjon i risiko for å utvikle diabetes 2 for hver kropp kaffe de drakk. Effekten var den samme for koffeinfri kaffe. En av forklaringene på den positive virkningen på diabetes 2 er at kaffe har evnen til å aktivere bukspyttkjertlenes produksjon av blodsukkersenkende insulin.

2. Reduserer forekomst av Alzheimer og Parkinsons sykdom: Ved gjennomgang av 11 vitenskapelige studier som omfattet 29.155 personer ble det oppdaget at jo flere kopper kaffe man drakk jo mindre var forekomsten av Alzheimers sykdom og aldersdements. Det er derved fornuft i å drikke kaffe når man blir eldre for å forbygge forfall i hjernens yteevne.

E annen lidelse som tiltar med alder er Parkinsons sykdom som i de fleste tilfeller leder til fullstendig invaliditet. 13 vitenskapelige studier viste at dersom man drikker kaffe har man mindre risiko for å utvikle denne hjernedegenerative sykdommen. Dersom man allerede har Parkinsons sykdom bidrar kaffe-drikking til å redusere utviklingen av sykdommen!

3.Mindre depresjon og selvmord: Ved gjennomgang av 11 vitenskapelige studier som omfattet 330.670 personer i Kina ble det påvist at kaffedrikkere hadde 8% mindre risiko for å utvikle depresjon for hver kopp kaffe man drakk. Dette betyr at kaffe kan virke som en antidepressiv” medisin” ved mildere former for depresjon.

I en omfattende amerikansk undersøkelse blant mannlige og kvinnelige helsearbeidere ble det påvist at for hver to kopper kaffe man drakk pr dag ble risiko for å begå selvmord redusert. Det samme gjaldt også inntak av koffeinnholdige drikker.

4.Bra for hjerte og blodårer: I en gjennomgang av flere vitenskapelige studier ble det bevist at daglig inntak av kaffe reduserte forekomst av hjertesykdom med 15%.

En gjennomgang av 21 vitenskapelige undersøkelser som omfattet 2.4 millioner kinesere ble det viste at regelmessig kaffedrikking reduserte risiko hjerneslag med hele 21% !

Har man derimot høyt blodtrykk kan kaffedrikking bidra til å øke blodtrykket og derved øke farene for hjerneslag og hjerteproblemer. Man må derfor i slike tilfeller måle blodtrykket og se hvor grensen går for hvor mange kopper man kan drikke pr dag uten at trykket øker.

5.Kaffe kan øke levealderen: En forbløffende oppdagelse av kaffe og levealder er at regelmessig kaffedrikking kan bidra til ekstra leveår. Ved gjennomgang av 40 vitenskapelige studier som omfattet hele 3.8 millioner mennesker i Amerika, Asia og Europa viste det seg at daglig inntak av kaffe reduserte dødelighet av alle årsaker. Grunnen til dette kan være at kaffe er rik på antioksidanter.

Overdreven kaffedrikking kan derimot lede til problemer: Når såpass myepositivt er skrevet om kaffe av mange vitenskapspersoner, er det på sin plass med noen ord om uønskede bivirkninger dersom man drikker for mye kaffe. Kaffe i større mengder, noe som i en viss grad er individuelt betinget, kan i følge nettstedet www.webmedicine.com gi opphav til helseproblemer som:

  • angst
  • søvnvansker
  • øker blødningstiden
  • fordøyelsesplager, irritabel tarm og diaré
  • høyt blodtrykk
  • forverrer grønn stær (Glaukom)
  • rastløshet, mani og forverring av manisk episoder i bipolar lidelse
  • Kan forverre beinskjørhet fordi koffein øker utskillelse av kalk !!

Det er derfor viktig når man drikker kaffe at man finner et antall kopper pr dag som ikke skaper ubehag. Videre kan det være av intersse å vite at kaffe gir en svak økning i kolesterol, men at filterkaffe ikke gir samme effekt.

image FreePik

@copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.