Et godt immunsystem gir bedre beskyttelse mot sykdom. Her er noen vitaminer og urter med bevist immunstyrkende effekt.
Immunsystemet bestemmer utfall av en virusinfeksjon : Hvem får COVID-19: Det enkleste svaret er, de som har for svakt immunsystem til å drepe viruset fort nok til at man får COVID-19. Jo bedre allmennhelse og immunsystem, jo mer er du beskyttet fra naturens side til å bli en vinner i pandemitider. Vi har samlet en liste over beviste virkninger av mikronæringsstoffer og tre urter som setter immunsystemet bedre i stand til å nedkjempe virus og derved beskytte seg mot sykdom.
Vitamin A: Vitamin A er nødvendig for at lymfecellene skal modnes og utføre sine oppgaver. Studie av vitamin A på cellenivå har bekreftet at vitaminet er viktig for aktiviteten til B- og T-lymfecellene, deres evne til å utskille immunstoffer og deres evne til å kommunisere med hverandre. Barn som får tilskudd av vitamin A får mindre luftveisinfeksjoner og mindre utbrudd av meslinger.
Vitamin B- Kompleks: Omfatter B1, B2, B3, B6, B9 og B12. Det er gjort mye god forskning som viser at de fleste B vitaminer er viktig for et normalt fungerende immunsystem.: både for B-og T celles aktivitet, deres evne til å samarbeide og å redusere betennelsesreaksjonen i vev når kroppens celler skades av virus, I en samleartikkel basert på 33 vitenskapelige studier konkluderte forfatterne (Shakoor et al) at basert på vitenskapelig forskning burde man gi B kompleks tilskudd til COVID-19 syke for å bedre forløpet av sykdommen.
Vitamin B kompleks kjøpes som tabletter på helsekost eller apotek. For å oppnå ønsket effekt må man i følge forskning fremlagt av professor Werbach i boka Nutritional Influence on Illness normalt ta mer enn anbefalt dagsdose (Werbach 1993). Et produkt som inneholder høye doser av alle vitamin B er Mega- B-Stress Ekstra Sterk fra Solaray. Inntak av høy doser vitamin B medfører normalt ingen bivirkninger. Det kroppen ikke benytter seg av utskilles i urinen, noe som kan mørkfarget urin.
Vitamin C: Mangel på vitamin C fører til alvorlig svekkelse av immunsystemets evne til å bekjempe de fleste former for infeksjoner, betennelser og celleskader. Omvendt vil tilskudd av Vitamin C øke kroppens evne til å motstå infeksjoner. I et vitenskapelig forsøk ble 463 studenter i USA gitt 3 gram vitamin C pr dag. De som fikk Vitamin C hadde 85% mindre influensa-tilfeller enn studenter som ikke fikk vitamin C.
I Kina har behandling med store doser vitamin C til COVID-19 syke hatt stor suksess. I en oversiktsartikkel som bygger på 79 vitenskapelige referanser konkluderte forfatterne med: ” tilskudd av store doser vitamin C reduserte dramatisk behovet for behandling med store doser cortikosteroider , bakteriedrepende medisiner og antivirus medisin !” Store doser vil normalt si 3 gram eller mere pr dag.Kjøper man C-vitamin som pulver i større doser faller dette betraktelig billigere enn å kjøpe det som tabletter.
Vitamin D : Det finnes mange vitenskapelige undersøkelser som knytter vitamin D tilskudd til et sunt immunsystem og omvendt vitamin D mangel til utvikling av immunsvakhet. Det er mye god dokumentasjon for at vitamin D nivåene i blodet bør ligge over 75 nanomol/L. Tilskudd av vitamin D har vist seg i store undersøkelser å redusere farene for å utvikle alvorlig sykdom ved virus smitte. God kilde til vitamin D er tran, vitamin D tabletter eller ganske enkelt solbading i sommerhalvåret.
Antioksidanter fra planteføde: Antioksidanter tilhører en stor gruppe kjemiske stoffer som har evnen til å nøytralisere giftstoffer kjent som Reaktive-Oksidative-Substanser (ROS). ROS lages når kroppen gjennomgår en infeksjon eller en degenerativ sykdom. ROS substansene inneholder oksygen og uparede elektroner som gjør at det lett reagerer med ulike typer celler og forurenser blodet. ROS forurensningen av blodet kalles Oksidativt Stress. Antioksidantene nøytraliserer ROS og reduserer betennelsesreaksjonen som er en pådriver til at viruset kan bre seg raskere.
De fleste planter når de spises rå vil tilføre kroppen antioksidanter. I en stor vitenskapelig undersøkelse som omfattet leger og helsearbeidere i USA og fem europeiske land viste det seg at de som spiste bare plantebasert føde (vegetarianere og veganere ) , eller de som spiste plantebasert føde og fisk, men ikke kjøtt hadde 73% mindre sjans for å utvikle moderat COVID-19 og 59% mindre sjans for å utvikle alvorlig COVID-19.
Antioksidanter er ikke varmestabile og grønnsakene må spises rå som salat til maten. En annen god kilde til antioksidanter er , nøtter ,frukt og frø av ulike slag.
Urtemedisiner: Det finnes mange planter med beviste effekter for å styrke immunsystemet, men de er ikke spesifikt vist å drepe Corona-viruset. Men det betyr ikke at de er uten virkning mot COVID-19 fordi et bedre immunsystem gir en bedre evne til å nedkjempe virus. Her er noen eksempler på planter som har beviste immunaktiverende effekt:
- Hvitløk : Hvitløk er bevist i forsøk å aktivere immunceller hos dyr og mennesker. Inntas som mat.
- Silymarin (Mariatistel) har en bevist effekt til å stimulere leverens rensede funksjoner og å aktivere immunceller til økt aktivitet. Inntas som kapsler fra helsekostprodukt ved samme navn.
- Echinacea(Solhatt): Er opprinnelig en Nord-Amerikansk plante som ble brukt i indiansk folkemedisin. På 1800 tallet ble den importert til Europa. Dens bruk som immunaktiverende medisin er godt kjent og godt dokumentert. I en oversiktsartikkel skrevet av legene Wagner og Bauer i 1991 gikk forfatterne gjennom ikke mindre enn 350 vitenskapelige studier om Echinacea. Konklusjonen var slik: Plante-ekstrakt fra Solhatt øker immuncellenes antall og deres aktivitet. Forfatterne skriver:” …en stor immun-stimulerende effekt ”. Det har også evnen til å nøytralisere virus samt øke immuncellers evne til å utskille de immunaktiverende stoffene interferon og interleukin.(1) Planten kan også aktivere de såkalte makrofag-cellene som spiser og nøytraliserer bakterier, virus og syke celler. Echinacea kjøpes som ekstrakt på helsekost og inntas som dråper. Antall dråper man skal ta pr dag er angitt på falsken.
- Bauer R,Wagner H: Echinacea species as a potential immunstimulatory drug, Econ Med. Plant. Res.5, 253-321,1991
@Copyright Øverbye 2022
DISCLAIMER