Binyrene er en «fabrikk» for en rekke hormoner som motvirker utmattelse, som gjør thyroidhormonene mer aktive, motvirker stress og styrker nervesystemet. «Moder-hormonet» som er forstadiet til disse binyre- hormonene er Progesteron.

 Doktor John Lee : ”Mister progesteron”.

Få leger om noen, har som den amerikanske legen John Lee propagandert for bruk av moderhormonet progesteron for å danne mer kjønnshormoner. John Le har observert slik som mange leger i hans generasjon at moderne kvinner i stor grad har mer østrogener i kroppen enn progesteron. Sant nok progesteron omvandles via flere ulike steg til østrogener i ovariene (Østradiol, Østriol og Østron).

Men vi har et problem: naturen har ment at det skal være en balanse mellom råvaren progesteron og slutt-produktet østrogener. Dersom østrogenmengden stiger sender dette signaler tilbake til produksjons-kjeden om at det lages for mye og en rekke hormon- mellomtrinn begynner da å skrus ned for ikke å lage for mye Østrogener!

Østrogen-dominans.

Hva gjør oss østrogen dominante? P-piller til yngre kvinner og Østrogen-kremer og piller og stikkpiller for overgangsalder-problemer. Fedme er en sikker ”vinner”. Det lages Østrogener i fettvev hos både menn og kvinner. Dernest finnes det østrogen-liknende stoffer i plast, miljøgifter og ulike matvarer som eksempelvis bønner. Naturen og industrien sørger derfor for å holde både kvinner og menn i ubalanse med helseskadelige østrogener.

Vill- Yam: en naturlig hormon-erstatning?

Vill Yam

Vill Yam

Doktor Lee mente derfor at å bringe balanse med progesteron var en god ide! Erfaring viser at dette er riktig. Men ved å lansere en løsning åpnet det også opp for forretningsfolk som ville selge billige løsninger til flere enn de som oppsøker legene. De visste at industrien kunne lage progesteron av vill Yam rot og skyndte seg da med å påstå at dersom man inntok Yam-rot som piller eller påførte det som krem vil vår egen kropp lage progesteron av Vill-Yam. Påstanden har solgt store mengder til kunder i mange land. Det er flere grunner til at påstanden ikke er riktig!

Hvorfor Vill-Yam ikke virker som hormon!

Den ene grunnen er historisk. I følge nettstedet til Universitetet i Maryland som har mye kunnskaper om naturmedisin, så brukte søramerikanske sjamaner og urteleger Vill-Yam brukt mot menstruasjons- kramper og for å lette fødselsveer .

Les mer om det her.  Effekten er med andre ord rent krampløsende. Dette bekreftes av urteleger slik som Richard Whelan på hans nettsted for urtemedisin rjwhelan.co.nz. Dette kan ha forledet mange av dagens kjøpmenn som selger Vill-Yam til å tro at planten har noe med hormoner å gjøre siden det virker på kramper i livmoren, men det altså kun krampene det virker på, ikke hormoner!!

Steriodenes dans

Steriodenes dans

Den andre årsaken til forvirringen er mangel på kunnskap om kjemi. Den amerikanske kjemikeren Russell Earl Marker utviklet i perioden 1938-40 en metode til å lage steroidhormoner av et stoff som finnes i en helt spesiell type Vill-Yam kjent som Dioscorea Composita. Omvandlingen av stoffet som kalles diosgenin til steroidhormonene kortisol, østrogen og progesteron er en ganske hardfør kjemisk omvandling som krever tilsetning av kromsyre, etanol, natrium hydroksid og til slutt såkalt Oppenauer Oksidasjon. En slik omvandling kan ikke skje i menneskekroppen. Derom er alle kjemikere enige.

Den tredje årsaken er ren erfaring. Spesialister på bruk av progesteron som doktor John Lee som var selve ”gudfaren” innen progesteron terapi sier rett ut at erfaring tilsier at Vill-Yam ekstrakt ikke virker. Du kan selv sjekke dette ut på doktor Lee`s nettsted

Kun kjemisk ren progesteron virker

Det er derfor liten eller ingen beviser for at du kan bedre binyrenes produksjonen av steroider ved å bruke Vill Yam i stedet for kjemisk fremstilt Progesteron som du kjøper på et apotek. Men husk din lege kan ikke foreskrive syntetisk progesteron, såkalt progesterin, som ikke omdannes av andre hormoner, men bare likner progesteron.

Skal du bedre produksjonen av binyrehormoner eller sørge for bedre hormonbalanse hos kvinner må du oppsøke legen og få foreskrevet ekte progesteron. Det nytter ikke med Vill-Yam. Kun kroppsidentisk progesteron (ikke syntetisk progesteriner) nytter.

Så neste gang du spør legen: be legen sjekke ut at det er progesteron og neste gang du oppsøker helsekost kjøp gjerne Vill-Yam men da bare for muskelkramper.

Resept for legen Rp: Progesteron Krem 1,7% , 100 Gram SSN. Etter avtale med pasienten (Bruksanvisning finner man på dr. John R Lee nettside eller på www.futhark.no.

@COPYRIGHT ØVERBYE 2015


Disclaimer:


 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.