Dagens handlelister består av tre ulike kostholdsvalg som bygger undersøkelse kostholdet til mer enn 240.000 personer i 80 land. I tillegg har vi tatt med vitenskaplige studier fra andre undersøkelser som viser hvordan et slikt kosthold vil påvirke risiko for hjerteinfarkt, kreft, hjerneslag og klimautslipp.Det er også tatt med hvilken planteoljer som er best.Kostholdet er svært variert og kan passe for norske husholdninger og ganer.
Diett 1 : Basis PURE_- dietten gevinster: vektreduksjon, lav risiko for hjerte-kar sykdommer, kreft, slag og er klimavennlig.
Matvare | Dagsdose |
Frukt | 3-4 frukter pr dag (banan,eple,pære ol ) |
Grønnsaker | 2 kopper pr dag. |
Belgfrukter | 2 kopper i uka |
Nøtter | 1 handfull pr dag |
Fisk | 100 gram 2-3 ganger pr uke |
Melk | 1 glass helmelk , 1 yoghurt eller 30 gram ost |
Denne dietten inneholder ikke poteter. Man kan bruke planteoljer til matlaging og i stedet for smør. Vitenskapelig forskning har vist at den maksimalt beste oljen er :ekstra virgin olivenolje, ekstra virgin kokosnøttolje og svartfrøolje.Av de tre oljene er svartfrø olje den mest allsidige mht innhold av ulike sunne oljeprodukter. Kokosolje produseres i 70 land pr dato.
Diett 2: PURE-dietten med kjøtt og fisk Vektreduksjon, lav risiko for hjerte karsykdommer og hjerneslag ,men er mindre klimavennlig.Den består av basis-dietten; men tillater uprosessert kjøtt i tillegg til fisk.
Matvare | Hvor ofte og hvor mye | |
Kjøtt | 100 gram rødt eller hvitt kjøtt pr dag | Et kjøttmåltid kan erstatte et fiskemåltid. |
Diett 3: Den komplette PURE-dietten: Vektreduksjon, lav risiko for hjerte-kar sykdommer og hjerneslag, men er mindre klimavennlig. Den består av diett 2 med følgende tillegg.
Matvare | Hvor ofte hvor mye | Kommentar |
Kornprodukter | 3 skiver brød pr dag | |
Ris | 3/4 kopp kokt ris pr dag | Velg upolert ris |
Potet | 1 liten mandelpotet /dag | |
Egg | 2 pr uke |
Vitenskaplige beviser.
Dersom du velger matvarer etter hvordan du tenker på klima.
Denne tabellen viser hvordan det å frambringe ulike proteinkilder påvirker klima. Diett 1 har derfor maksimalt lavt CO2 avtrykk
Dersom du tar hensyn til hjerteinfarkt.
Dersom du spiser bare fisk har du ingen gevinst i forhold til også å spise kjøtt hva angår hjerteinfarkt risiko viser den engelske undersøkelsen kalt EPIC. Diett 1og ,Diett 2 er her likeverdige.
Dersom du tar hensyn til hjerneslag
Dersom du vil redusere risiko for hjerneslag (blødning eller blodpropp) er det en fordel med Diettvalg 2 dvs både fisk og kjøtt
Dersom du vil ta hensyn til kreft.
Blå søyle: kreft av alle slag Rød søyle : Kreft i tarm/endetarm
Dersom du velger Diett 1: bare fisk ,ikke kjøtt vil du senke din risiko for å utvikle kreft av alle slag og i tarm/endetarm .
Hvis du tar hensyn til hvor lenge du vil leve.
Dersom du holder deg til Diett 1 har du 20% økt sjanse for å leve lenger enn ved all annet kosthold.
Konklusjon : Diett 1 er den som kommer best ut på alle punkter med hensyn til allmenn dødelighet, kreft, hjerteinfarkt ,slag og klima-utslipp. Dietten har imidlertid et problem; forurensing i fisk, spesielt oppdrettsfisk.
Dersom du har en sykdomstilstand som krever restriksjoner i hva du bør/må spise; ta med denne listen til din lege og drøft hva som er best for deg.