Løvetannrot dukker opp på flere nettsider som et naturmedisinsk bidrag til å hjelpe kreftsyke . Men hva er egentlig sannheten bak påstandene ? Her er hva medisinsk forskning fant ut om løvetannrot og kreft.
Løvetannrot mot prostatkreft : Løvetannrot har vært brukt i folkemedisin i mange generasjoner for de mest ulike lidelser. I 2007 dukket det opp en artikkel med titlen: Løvetannrot- en kur mot kreft? i det alternative, australske tidsskriftet Nexus (Februar-Mars 2007) forfattet av en person fra Illinois ved navn John Cairns fra Woodstock, Illinois.
Cairns hevdet å ha helbredet sin prostatakreft med pulver han laget av tørket hel løvetannrot. Etter 4 måneder var han i følge seg selv helbredet. Etter dette gav han pulver til en venn med uhelbredelig lungekreft som også ble bra. Katten var derved” ute av sekken” og flere nettsteder trykket artiklen. Men var historien god nok til å fungere som et råd for kreftsyke slik flere alternative nettsteder hevdet?
Forskning på løvetannrot: Den 16 februar 2012 dukket det opp en ny og mer troverdig løvetannrot- historie. Denne gangen på Nettstedet; Global News som kunne fortelle følgende historie: Kreftlege Caroline Hamm ved Windsor Regional Cancer Center hadde hørt fra flere pasienter med blodkreft at de var blitt bedre av å drikke te laget av løvetannrot. Doktor Hamm ble såpass interessert at hun henvendte seg til professor i biokjemi: Siyaram Pandey ved Windsor Universitet og ba ham teste ut løvetannekstrakt på cellekulturer.
Professor Pandey var skeptisk, men gikk med på å prøve ut ekstraktet på kreftceller fra pasienter med kronisk myelogen leukemi(blodkreft). Resultatene var svært positive. Innen 48 timer var 70% av kreftcellene døde. Professor Pandey uttalte at dersom man bare hadde observert blodcellen i flere dager ville trolig alle kreftceller ha dødd ut!! Pandey sa videre” Sammenliknet med Taxol (cellegift) er dette 100 ganger bedre hva angår gift. Taxol er veldig giftig også for normale celler, ikke bare kreftceller, det er derfor pasienter får veldig dårlig immunitet, skadet immunitet, mister hår og alt det der…”
Penger til kreftforskning på løvetannrot: Forsøkene førte til at Pandey og hans team fikk penger til forskning. Først 60.000 dollar fra foreningen Seeds4Hope, deretter 157.000 dollar fra John Hecht Foundation. Professor Pandey og hans team prøvde så ut løvetannrot-te på ulike typer blod- kreftceller; alle med positivt resultat. I 2012 søkte forskerne om å få prøve det ut på en mindre gruppe kreftsyke på 21 pasienter med ulike kreftsykdommer.
Historien om John DiCarlo og løvetannrot mot blodkreft: Det var på dette tidspunkt i historien om løvetannrot at historien om kreftsyke John DiCarlo på 72 år nådde pressen med full styrke. Dicarlo hadde hatt kronisk blodkreft i tre år og var oppgitt av legene ved Windsor regional Cancer Center. En av legene ved sentret som kjente til forskningen med løvetannrot anbefalte pasienten å prøve te fra roten. Etter 4 måneder var har kreftfri og tre år senere da avisene intervjuet ham var han fortsatt kreftfri!! Slike nyheter selger mer enn nøkterne forskerutsagn og bidro til økt løvetannrot interesse blant potensielle brukere.
Løvetannrot rikt på næringsstoffer: I samme artikkel på nettstedet Daily Health Post 4 juni 2019 blir forskningen ved Windsor Regional Cancer Center og Windsor Universitet omtalt og nettstedet forteller at forskerne har funnet at løvetannrot er rik på mineraler og vitaminer som: folinsyre, magnesium, fosfor, kobber, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, Riboflavin, kalk, jern, kalium og Mangan. Flere av disse stoffene er viktig for immunsystemet, har antioksidant effekt og kan bidra til å bremse kreftceller i å vokse.
Løvetannrot dreper 95% av kreftceller fra tykktarm innen 48 timer: I en artikkel på nettstedet B&FT 19 juni 2019 gjengis forskning på kreftceller fra tykktarm. Etter bare 2 døgn med tilsetning av løvetannrot ekstrakt var 95% av kreftcellene døde!!Videre henvises det til forskning som viser at løvetannrot ekstrakt hemmer kreftceller fra prostata, pankreas, brystkreft og hudkreft!! Alle disse forsøkene ble gjort på cellekulturer i laboratorieforsøk og ikke på pasienter.
Mere forskning på Løvetannrot: I et forsøk på å finne mere forskning på emnet viser det seg at nettstedet American Botanical Council har mye å by på. I en lenger artikkel kan nettstedet opplyse at Løvetannrot inneholder mineraler, vitaminer og karotenoider, fenolsyre, laktoner og fytosteroler.
Kombinasjonen av disse stoffene har i følge forskning artikkelen henviser til en rekke virkinger som hindrer kreft i å vokse slik som: hindrer kreftsvulster å danne blodårer, hemmer kreftceller å vokse, dreper kreftceller. I tillegg har løvetannekstrakt evnen til å nøytralisere giftstoffer ( som dannes av kreftceller), dempe smerter og hemme oppvekst av virus og bakterier, samt regulere produksjon av insulin.
På dette punkt i historien hadde legene følgende fakta på bordet:
- Pasienthistorier om kreftsyke som var blitt helbredet ved inntak av te eller pulver fra løvetannrot
- Bevis fra laboratorieforsøk for at løvetannrot ekstrakt dreper en rekke ulike celler fra kreftsykeorganer som: hud, blod, pankreas, tykktarm og prostata.
- Evnen til å drepe kreftceller ble sammenliknet med cellegiften Taxol, men uten dennes bivirkninger.
- En fullverdig kunnskap om kjemiske stoffer som finnes i løvetannrot,
- Kunnskap om at stoffer fra løvetannrot hemmer kreftceller, får kreftceller til å dø og hindrer kreftsvulster i å utvikle blodårer.
Men så ble det bråstopp: Hva som så skjedde deretter er vanskelig å få bragt på det rene, men medieomtalen av forskningen syntes å ha blitt forskningens bane. Den 1. Desember 2017 omtaler CBC News som før hadde vært mer enn positive til Dr. Hamm og professor Pandey en artikkel der forskningen omtales som” mat for fake news”. Doktor Hamm beklager at pasienter fra mange land har skrevet til henne og ønsket å prøve te av løvetannrot stedet for konvensjonell kreftterapi. Hun uttalte videre at dersom hun kunne gjort det hele om igjen ville hun holdt seg unna media. ” Jeg skulle ønske at det var en måte å få ut sannheten til folk. Ikke sats alt håp på dette.”
Hva som videre hendte med de 21 frivillige pasientene med kreft som fikk løvetannrot er pr dato umulig å finne ut. Med dette ender historien om løvetannrot.
@Copyright Øverbye 2022