Hva bør man spise for å ha bedre helse og forebygge sykdom?. Her er to handlelister basert på vitenskapelig forskning.Den ene handlelisten balanserer hensynet til helse med hensyn til et bærekraftig landbruk.Den andre handlelisten (PURE) bygger på hva som er best for hjerte- helsen. Du kan selv velge.
Dagens blogg er ganske enkel; en liste sammensetning av råvarer som til sammen vil gi et bedre liv. Print ut og bruk som handleliste.
Matvare type | PURE -dietten (gram/dag) | EAT-Lancet dietten(gram/dag) |
Grønnsaker | 306 | 300 |
Frukt | 256 ( ca 4-5 om dagen ) | 200 ( ca 3 om dagen ) |
Belgfrukter | 48 ( ca 1 desiliter pr dag) | 75 ( ca 1,5 desiliter /dag ) |
Nøtter | 28 ( 1 handfull pr dag) | 50 (2 handfuller/dag) |
Fisk | 26 ( ca 2-3 fiskemåltid/uke) | 28 ( ca 2-3 fiskemåltid/uke) |
Melk/melkeprodukter | 185 ( ca 2 glass helmelk/dag) | 250 ( ca 2,5 glass. helmelk/dag) |
Rødt kjøtt (uprosessert ) | 55 ( ca 2 koteletter/uke) | 14 ( ca 1/2 kotelett/uke) |
Hvitt kjøtt | 22 ( ca ett kyllinglår /uke) | 29 ( ca ett kyllinglår /uke ) |
Egg | 18 ( ca 2 pr uke) | 13 ( ca 1 pr uke ) |
Kornprodukter | 159 ( ca 4 skiver brød /dag) | 232 ( ca 6 skiver brød/dag) |
Ris | 80 ( 1 desiliter/dag ) | —— |
Poteter /rotvekster | 35 ( ca 3 mandelpotet /uke) | 50 ( ca 5 mandelpotet/uke) |
Mettet fett/kolesterol | 395 | 11.8 |
Umettet plantefett | 15 ( ca 1 ss /dag ) | 40 ( 0,4 desiliter /dag ) |
PURE dietten er basert på matinntaket hos de med best helsetilstand ? Data fra den utvidede PURE-studien omfatter nå 244.597 personer i fra 80 land Hvilken helsegevinster vil PURE-dietten gi deg om du følger den i 10 år fra nå av målt i forhold til gjennomsnittet for personer i det land du bor i ?
- Reduksjon i risiko for å få hjerte-kar-sykdommer
- Reduksjon i risiko for å få hjerteinfarkt
- Reduksjon i risiko for å få slag
- Reduksjon i dødsfall pga hjerte-kar-sykdommer
Hva skille Dr. Stordalens diett-prosjekt fra PURE ? Eat- Lancet dietten er basert på hva en analyse av statistikker over hvordan man samtidig kan vedlikeholde adekvat ernæring, samtidig som man tar hensyn til matproduksjon med lavt «klima-avtrykk».Siden disse kostholdsrådene enda ikke er satt ut i praksis vil man først om 10 år vite hvordan den vil stå seg i forhold til PURE-dietten.
PURE- dietten derimot bygger bare på en statistikk over hva de med beste hjertehelse spiser, uten å henvise til forskning om hva folk burde spise.Den tar ikke hensyn til husdyrhold eller klima. PURE- statistikken har derfor erkjent at man må ha mere mettet fett og kjøtt enn det EAT-Lancet rapporten anbefaler. Man kan om man vil velge ut rødt kjøtt med tilsvarende mengde feit fisk.
Avhengig av hvor man står kan man velge å spise hva EAT- Lancet mener er bra for helse og miljø; eller velge å spise hva PURE- studien har bevist er maksimalt best for hjerte-helsen.
Bon apetitt !
COPYRIGHT ØVERBYE 2023