Aloe Vera; naturens mest allsidige legeplante et hvert hjem burde ha. Del 1

 

Aloe Vera er en av naturens mest allsidige legeplanter. Det japanske navnet for planten er Isha Izaru som betyr” ikke  behov for lege”. Det er sikkert å ta for hardt i; men det sier noe om plantens popularitet mot” de fleste helseplager”. Her er  noen ulike  lidelser som er bevist å bli bedre eller bra ved daglig bruke av Aloe enten som drikk som næringsdrikk eller gel  til utvortes bruk.

Hva slags plante er Aloe Vera?: Aloe  med sine lange taggete ,kjøttfulle blader blir ofte tatt for å være en kaktus. Det er ikke riktig. Planten er en sukkulent og tilhører liljefamilien og hører således med i den samme familie som løk ,asparges og hvitløk; om enn noe fjern slektning. Bladene er saftige og tykke og inneholder store mengder vann, derav navnet sukkulent som er en omskriving av det latinske ordet sucus som betyr ”saft”.

Det finnes nærmere 200 arter Aloe, men bare Aloe Vera  som brukes i behandling av helseproblemer. Planten vokser i varmere strøk over hele jorda og har vært brukt i folkemedisinen i flere tusen år.

Dens mange helbredende virkninger førte til at den også fikk en positiv omtale i Ny Testamentet der Nicodemus tar med seg hundre pund(45 kilo) av en medisin bestående av Aloe og Myrra til grotten dit Jesus ble bragt etter korsfestelsen. En vanlig misforståelse i ettertid var at det skulle brukes til balsamering; men historikeren

Arif Kahn har en mer logisk forklaring: Blanding av myrra og Aloe var vanlig til sårbehandling. Han mener bevist at Jesus nærmeste disipler behandlet ham for sårene etter mishandling og korsfestelse ,hvoretter han kunne vise seg for disiplene og deretter dra fra landet.

Hva inneholder Aloe Vera ? Bladene inneholder 98% vann. I tillegg til dette inneholder planten følgende substanser:

 • Lignin: en cellulosebasert substans som muliggjør opptak av næringsstoffene i planten via hud.
 • Saponiner: Sår-rensende og antiseptisk effekt.
 • Et stort antall mineraler: kalium, mangan, kalsium, kobber ,magnesium, sink, krom og jern.
 • Vitaminer: B12, C ,Aog E
 • Aminosyrer: Aloe Vera inneholder 19 av i alt 20 aminosyrer kroppen trenger for god helse.
 • Enzymer: enzymene i Aloe planten bidrar til bedret fordøyelse når man drikker juice laget av innholdet i bladene og de hindrer betennelser i huden når man bruker innholdet i bladene til krem eller omslag.
 • Betennelseshindrende steroler: Caposterol, beta-sito-sterol og Lupol.Disse har en antiseptisk og smertestillende virkning.
 • Salisyl- syre: en smertestillende og betennelseshindrende virkning.

 

Hovedvirkninger: De ulike betsnaddelene i Aloeplanten bidrar til følgende medisinske virkninger:

 • Når saft lages av planten drikkes har den en virkning som et nyttig næringsmiddel på grunn av sitt innhold av aminosyrer ,mineraler, vitaminer og enzymer
 • Aloe har en bevist sårtilhelingen effekt.
 • Planten har en bevist antibiotisk effekt og hindrer både bakterier og sopp og virus å formere seg.
 • En sterk antioksidant effekt som bidrar til å redusere betennelser og motvirke forgiftninger
 • En leverstimulerende og leveraktiverende effekt som er stor betydning i tilheling av en rekke lidelser.

 

Eksem og psoriasis: Gel laget av Aloe-saften har i mer enn 2000 år vært brukt til omslag mot sår, betent og irritert hud. I boka til Dr. Peter Atherton ; Aloe Vera-Medisinplanten,  skriver forfatteren at han har god effekt på ulike typer eksem og psoriasis ved å kombinere Aloe drikk medAloe-gel. Ved søk på internett kom det mer enn 5 millioner treff på søkeordene: aloe + exzem+psoriasis hvilket skulle tyde på en utstrakt bruk av Aloe mot disse hudplagene. Det er i denne sammenheng viktig å huske at både eksem har forbindelse med tarmen sunnhet og det er derfor viktig at i tillegg til gel og Aloe drikk at man også legger om kostholdet; kutter ut junk-food og allergifremkallende matvarer som melk, hvetemel og matvarer med E-stoffer. Har man en uttalt psoriasis-lidelse kan kostholds-boka til forfatteren Christian Paaske: Fri Fra Psoriasis anbefales på det varmeste. Forfatteren hadde psoriasis over 80% av kroppen, men helbredet seg 100% med makrobiotisk kosthold i løpet av 60 dager.

Kviser (Akne):  finnes i to utgaver :Akne vulgaris, den vanlige akne, er en spesielt plagsom og skjemmende lidelse som opptrer i ansikt, på rygg og bryst som rammer yngre personer. Sykdommen arter seg med betennelser, cyster og ”hudormer”. Akne rosacea rammer helst eldre og arter seg med betennelser og rødhet i ansiktshud. Begge lidelser er vist å bli verre av inntak av  sukker, alkohol, krydret mat og matvarer som er sterkt allergifremkallende. I behandlingen av akne skal Aloe gis som gel på huden og til å drikke.

Brannsår: Ale Vera ble fra gammelt av ofte kalt” brannsårplanten” på grunn av dens evne til å tilhele brannsår og likeledes til å tilhele frostskader. Aloe både påskynder tilheling, lindrer kløe og hindrer arrdannelse. Aloe øker også blodsirkulasjonen til det skadde vevet og forhindrer at det setter seg infeksjon i såret. I 1957 oppdaget leger i det Amerikanske Forsvaret at Aloe Vera kunne tilhele brannsår fremkalt ved radioaktiv stråling. I 1959 ble Aloe gel godkjentsom legemiddel mot brannskader i USA. Erfaringene med Aloe mot brannskader avhenger i stor grad av kvaliteten på Aloeproduktet og hvor høy konsentrasjon det er av planten i gelen. Ved brannskader brukes Aloe som gel som påføres flere ganger daglig og som Aloe drikk for sin evne til å redusere betennelser i skadet vev..

Andre hudsykdommer der Aloe har bevist sin effekt: Aloe har vist seg å ha en tilhelende virkning på flere ulike sykdommer som Herpes I (Forkjølelsessår) , genital Herpes type II, fotsopp, kroniske bensår og liggesår.(P. Atherton: Aloe Vera-Medisinplanten 2006)

Bare høy kvalitet Aloe produkter gir effekt: Aloe Vera produkter selges blant annet i helsekostforretninger , pyramideselskaper og på nettet. Bare de beste produktene gir ønsket effekt. Videre er det bare arten Aloe Barbardensis Miller som er den Aloe arten som har de medisinske effektene som er beskrevet i denne artikkelen. En trygg leverandør av høykvalitets Aloe Vera av det riktige slaget selges av Forever Living som leverer : gel, Aloe drikk og Aloe kremer. Vil du vite mer kan du ringe Irene Tønnesen telefon 91177750 for mer produkt-informasjon eller søke på nettet etter andre leverandører.

I neste artikkel skal vi ta for oss virkningen av Aloe vera på lidelser som: Astma, magesår, tarmbetennelse(IBS), leddgikt, diabetes, munnsår og kreft.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER