Hvert år får 10.000 nordmenn diagnosen demens ,60% av disse får også tilleggsdiagnoser Alzheimers sykdom.Forskning viser at lidelsen kan være forbundet med mangel på viktige mineraler og vitaminer.

Stadig flere norske menn og kvinner får demens og Alzheimer sykdom:Alzheimer er en neuro-degenerativ lidelse som rammer en stadig større del av befolkningen. Pr dato har 80.000-100.000 av alle med demens og av disse har 50-60% Alzheimers sykdom- Mens demens ansees som en brått inntredende reduksjon av kognitive evner hos eldre; ansees Alzheimer som en sykdom som kan ramme også yngre; men ikke så ofte som hos eldre. Det finnes for tiden ingen gode statistikker på hverken demens eller Alzheimer i Norge; men det anslås at det tilkommer 10.000 nye tilfeller av demens pr år og at 6.000 av disse har Alzheimer. Det finnes i dag ingen lovende medisinsk terapi for Alzheimer eller demens, men kun medisiner som kan dempe/redusere visse symptomer forbundet med sykdommen uten å kunne reversere eller helbrede lidelsen. En av mange årsakene er det er problemer med å få aktive legemidler til å passere barrieren mellom blodårer og nervevev.

Er årsaken opphoping av proteiner årsak eller symptom?Amyloide beta- peptider (ABP): hos AD pasienter (Alzheimers Disease) finner man opphoping av ABP. Disse samler seg i små fortetninger som vises på MRI og røntgen som plakk. Medisiner rettet mot dannelse av plakk ansees som et forsøk på å bremse utviklingen, uten at det fjerner årsakene. De fleste forsøk (83%) med legemidler mot plakk gjøre ikke an uavhengige forskere men av leger som lønnes av industrien som leger anti-plakk medisiner. Bare 17% gjøres av uavhengige leger. Ingen av forsøkene har  resultert noen endelig løsning av problemet.

Er blodsirkulasjons –svikt  årsak til AD ? Hjernen utgjør ca 2% av kroppsvekten men forbruker  hele 20% av alt oksygen vi får fra lungene. Nyere forskning har avdekket at 15-20%, muligens høyere antall, pasienter med demens har sirkulasjonssvikt i hjernen pga forkalkning i hjernens store og små blodårer. Dette forklarer hvorfor  diabetes, høyt blodtrykk, sigaretts røyk , høyt kolesterol kan bidra til å fremkalle AD. Dersom vi prøver å analysere disse opplysninger så ser vi at de alle forbundet med tilstopping av blodårer. Å senke blodtrykket og redusere kolesterol gjør eksempelvis ingen ting med årsaken til vaskulær demens /AD som er tilstopping av de små og store blodkarene selv om det kan redusere pågående tilstopping.

Senker vi kolesterol blir man da bedre av AD/demens? Hva angår kolesterolsenkende medisiner er det fortsatt ingen endelig enighet om nytten. I 2012 utstedte FDA (Food And Drug Administration ) ,det amerikanske legemiddelkontrollen en advarsel som gikk på at en langsiktig bivirkning av statiner var nettopp reduksjon i kognitive evner hos brukerne. Legemiddelindustrien svarte med undersøkelser utført i 2023 som viste det motsatte; nemlig at statiner kan beskytte mot AD/demens. Siden statiner er kjent for mange bivirkninger med diskutabel virkning er det smartere å satse på andre løsninger.

Er demens og AD fremkalt av dårlig ernæring ? En helt annen form for forskning hevder å finne bevis for at kostholdet kan være viktig for å bevare hjernens sunnhet. Her følger en rekke vitenskapelige undersøkelser som bekrefter samband og derved gir grunnlag for medisinske råd bygget på kunnskap om næringsmidler.

Vitamin B12 og folat : pasienter med lave verdier av disse to synergisk virkende vitaminene hadde høyere forekomst av  demens /AD. En indikator på lave verdier er økningen av det giftige stoffet Homocystein. Jo lavere verdiene av homocystein er jo bedre stillet er man med verdier av B12 of folat (Kilde: Riggs KM et al ,American Journal Nutrition 63:306-14,1996 ) I bokverket Nutritional Influence On Mental Illness av professor dr.md   Melwyn R Werbach henvises det til ikke mindre enn 32 undersøkelser hvorav de fleste indikerer samband mellom demens /AD og lav Viatmin B12. En vanlig årsak til lav B12 med økende alder er økt forekomst svekket opptak av B12 i mage/tarm.

Vitamin C: I Dr. Werbach’s store bok om næringsstoffer og psykiske lidelser henvises det til ikke mindre enn 20 avhandlinger om forbindelse mellom lav vitamin C og demens/AD. Vitamin C kan ikke lages av mennesker og den eneste kilden er via maten. Erfaringer med pasienter tilsier at man må ha høye doser vitamin C for å oppnå en ønsket effekt; mye høyere enn anbefalt dagsdose. ( W.R Werbach : Nutritional Influence On Mental Illness, 2 edition ,Third Line Press, Tarzana 1999)

Vitamin E: I følge artikler som er henvist til I Werbach`s bok har pasienter med demens/AD lavere inntak av vitamin E enn hjernefriske personer.

Calcium: Fortsatt i følge Werbach’s bokverk har pasienter med demens lavere verdier av Calcium i blodet enn friske personer. En årsak kan være for lavt inntak av vitamin D. Dette er en viktig opplysning for nordmenn som lever i nordområder med få soldager.

Selen og andre mineral defekter: I følge Werbach har man funnet for lave verdier av følgende mineraler hos personer med Demens/AD: magnesium, selen og kisel (silicol).På den andre siden har man funnet at demens/AD øker dersom man blir utsatt for giftige mineraler som Tin, brom og for høye verdier at livsviktige mineraler som Mangan,  Kobber, Jern og Zink. Det er altså ingen grunn til å slutte å innta kosttilskudd som inneholder disse mineralene ,man må bare sjekke verdiene fra tid til annen. Den beste og enkleste måten er å be fastlegen sjekke blodverdiene en gang i halvåret

Slutt på del 1.

COPYRIGTH DR ØVERBYE

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.