Rødt kjøtt og mettet fett beskytter hjertet !PURE- studien analyserte kostholdet og hjertehelse hos 159.000 innbyggere i 17 land . Resultatene var høyst overraskende fordi det viste seg at økt risiko for hjerte-kar -sykdommer skyltes karbohydrater og salt. Mange leger mener derfor at tiden er inne for å endre kostholdsråd til sine pasienter. Her er fakta til ettertanke.
Det vitenskaplige grunnlaget for denne artiklen finner du i linkene som er avmerket og i et videoforedrag av professor Salim Yusuf som ledet PURE-studien.
Hva er PURE : PURE står for Prospective Urban Rural Epidemiology, og er en undersøkelse av hjertehelse hos 159.000 personer i 17 land over en periode a 10 år. Deltagerne skulle i løpet av studien føre dagbok over matinntaket.Hele studien ble koordinert av professor Salim Yusuf ved MacMaster Universitet i Canada. Studien omfatte både rike land og fattige land i Asia. 40% av deltagerne kom fra Kina.Det kan være at noen av resultatene gjenspeiler matvaner blant fattige mennesker der underernæring er et problem, mens man i rike land har en feilernæring med for høyt inntak av feil type matvarer.
Rødt kjøtt : Helsedirektoratets informasjon er at rødt kjøtt er skadelig for helsen.PURE studien konkluderte med følgende :» Vi fant ingen signifikant forbindelse mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og hjerte-kar død, dødsfall av andre årsaker enn hjerte- kar , dødelighet fra kreft , slag , hjerteinfarkt eller hjertesvikt « Selv når inntak av rødt kjøtt oversteg 250 gram/ uke var det en økning i slike problemer. Faktisk var det en nedgang i dødelighet med økt kjøttinntak. Det samme gjaldt for inntak av hvitt kjøtt.
Prosessert kjøtt: Når det gjaldt behandlede kjøttvarer var det imidlertid en økning på total dødelighet på hele 23% for de som hadde høyest inntak. Ved analyse av resultatene ble det funnet at fettinnhold ikke var problemet; men innhold av konserveringsmidlet nitrit som blandes i kjøttvarene for å gi det en pen rødfarge. Forskerne skriver: « studien indikere at man bør oppmuntre til å redusere inntaket av prosessert kjøtt» og videre : Vi konkluderer med at det ikke ble observert noen signifikant økning mellom ubehandlet rødt kjøtt og kylling og helseproblemer. Det var (derimot) høyere risiko for hjerte.-kar-sykdommer og (økt) dødelighet og inntak av prosessert kjøtt.»
Totalt fettinntak: I et foredrag av professor Salim Yusuf som ledet PURE studien heter det om totalt fettinntak:» Vi ble overrasket.Vi fant at økt fettinntak beskyttet, dette gjelder alle typer fett. Så dette utfordrer WHO( Verdens Helse Organisasjonen ) og AHA (American Heart Association) retningslinjer» Faktisk viste tallene at de som hadde høyest totalt fettinntak (Mettet og umettet ) hadde minst hjerte-kar-sykdommer enn de med lavest inntak av fett.
Plantefett : Så lenge man holder seg innen rimelige grenser er mettet fett ingen fare, det er faktisk en svak beskyttende effekt. Hva angår mono-umettet-fettsyrer (MUFA) som finnes i høy prosentandel i Olivenolje , rapsolje og kokosolje har dette en beskyttende effekt. Når det gjaldt oljer med høyt innhold av PUFA (Poly -umettet-fettsyrer ) kunne ikke studien påvise fordel eller ulempe for Hjerte-Kar-Sykdommer. Det er imidlertid påvist at dersom man erstatter mettet fett , med planteoljer med høyt innhold av PUFA slik som solsikkeolje har dette en negativ effekt på hjertehelse.
Mettet fett : Mettet fett har lenge vært uthengt som fienden når det gjelder utvikling av hjerte-kar-sykdommer. Men PURE studien viste noe helt annet og for mange svært overraskende: Inntak av fett fra henholdvis melkeprodukter, rødt kjøtt og hvitt kjøtt fulgte samme trend: Mindre hjerte-kar-sykdommer ved økt inntak !
Professor Yusuf som ledet PURE studien uttalte på et videoforedrag følgende: « Det er noe annet. I USA er det en stor ting å redusere melkeinntaket, og selv om du drikker melk å innta lav fett melk med bare 1-2% fett.Hva er beviset (for at det virker) Absolutt ingenting.Absolutt ingen bevis for at lav-fett melk er bra for deg.Hvis det i hele tatt er noe, med melk som kilde for mettet fett; så er det beskyttende « Og videre :» Fett fra melk og ost er sannsynligvis bra for deg og det finnes absolutt ingen data for å redusere fettinhold i melk»
Myten om det dårlige kolesterolet: LDL kolesterol blir generelt blant alle leger man spør ansett som det «dårlige kolesterolet» som indikerer at det er fare på ferde for å utvikle hjerte-kar-sykdommer.Når man rådspør sin lege får man vite at man bør ha så lav LDL som mulig og at det som øker LDL -kolesterolet er inntak av mettet fett. Etter å ha analysert data fra 150.000 personer i PURE studien fant man: De med høyest inntak av mettet fett hadde bare 0.1 miliobmol/L høyere LDL enn de med laveste inntak av mettet fett (Opp fra 2.85 til 3.0 ) eller bare 3.5% økning.
Hvis mettet fett ikke øker det «dårlige kolesterolet», hva er synderen?: Apo A proteinpartiklene binder kolesterolet og opptrer som HDL -kolesterol, det såkalt «gode kolesterolet».Apo B proteinpartiklene binder kolesterolet og opptrer som LDL-kolesterol ,det såkalt « dårlige kolesterolet», Forholdet mellom Apo B /Apo A blir derfor et mål for det «dårlige kolesterolet» versus det « gode kolesterolet». Denne verdien bør være under 1.0 for kvinner og 1.2 for menn .I følge PURE studien viste det seg overraskende å være slik: Økt inntak av mettet fett førte til fallende verdier av Apo B/Apo A , økt inntak av karbohydrater derimot økte ratioen.. Med andre ord: Det er økt karbohydrat-inntaket som gir et ugunstig forhold mellom det «gode» og det « dårlige kolesterolet» og som derved øker forekomst av hjerte-kar-sykdommer.Mettet fett har derimot en beskyttende virkning i mengder opptil 40% av daglig energi-inntak.
Apo B/Apo A umettet fett: Så langt: mettet fett fører til fall i Apo B/Apo A og derved redusert risiko for hjerte kar lidelser.Hva angår umettet fet er forholdet slik: Mono-umettet-fett fører til en stor reduksjon i Apo B / Apo A ratioen; Poly- umettet-fett (PUFA) fører til en meget beskjeden reduksjon.
Totalt inntak av karbohydrater: Det er altså ikke fett ,men karbohydrater som er synderen.Jo mere inntak av det daglig energibehov som ble dekket av karbohydrater; jo høyere var forekomst av hjerte-kar- sykdommer ! For høyeste inntak av karbohydrater var forekomst av Hjerte-kar-sykdommer hele 27% høyere enn for de med lavest inntak ! Når man passerte et energi-inntak på 40-55% begynte forekomst av hjerte-kar-sykdommer å øke! Dette er i strid med WHO´s retningslinjer om å innta 70% av det daglige kostholdet som karbohydrater. Fortsatt i følge professor Yusuf´s foredrag om PURE studien:» Så når alt kommer til alt , er vår fett fortelling slik: Noen fettstoffer er bra, noen fettstoffer kan være nøytrale; men det er karbohydrater som er verst «
Det er derimot ikke slik at alle karbohydrater er like farlige; det er først og fremst de raffinerte karbohydratene. I følge professor Yusuf er det slik at blant fattige mennesker dekker man mer av kaloribehovet med raske karbohydrater ( fint mel , ris, sukker ) fordi det er billigere enn næringsrik mat som kjøtt,melk og ost.
Hjerte-kar-sykdommer i blant fattige er derfor mer et uttrykk for underernæring; enn blant mennesker i rike land som lider av feilernæring dvs for mye fett,sukker og fint mel.
Hva slags typer grønnsaker er best ?: Ikke alle grønnsaker er likeverdige.PURE studien kom til følgende resultater: Grønnsaker av alle typer hadde liten eller ingen risikoreduksjon i forekomst av Hjerte-Kar- Sykdommer; med ett unntak: rå grønnsaker førte en reduksjon på 6-9%. Derimot hadde daglig inntak av bønner en reduksjon i risko for å utvikle hjerte-kar-lidelser på 10% for de som spiste minst og hele 15% for de som spiste mest.
Frukt og hjerte karsykdommer : Av plante-produkter hadde fruktspising en desidert best størst effekt. De som spiser 4 frukter pr dag hadde en reduksjon på hele 30% i risiko for å utvikle Hjerte-Kar-Sykdommer. Men for de som bare spiste en frukt pr uke var risikoreduksjon alikkevel 10%,
Salt : Inntak av mindre enn 2,5 gram salt pr dag og mer enn 5 gram pr dag førte til økt risiko for Hjerte-Kar-sykdommer.
Mere om PURE og hva slags kosthold denne studien leder til ,i en neste blogg.
@ Copyright Øverbye 2023
Dette er et meget aktuelt problem: Et totalt vegansk kosthold er selvsagt mulig, men problemet er underskudd på fett og overskudd på karbohydrater.Et annet problem er at planters innhold av mineraler ikke opptas like lett som fra animalske produkter og at man derfor lett kommer i mineralmangel.Veganere har også en utfordring med fettløselige vitaminer, B12 og EPA/DHA omega-3 fett.Kan man få i seg dette har man løst ett problem; men overskudd av karbo gjenstår å løse, men det krever stor planlegging.Jeg ville tro at melk og melkeprodukter ville vært en løsning, men da er man vegetarianer .
Dersom PURE studien er riktig, da betyr det at lavkarbo må ha et viktig poeng og at fullt vegansk kosthold som er rikt på karbohydrater ikke kan være riktig; med mindre man får i seg melkeprodukter og egg og derved blir vegetarianer.??