En britisk forskningsrapport fastslår med sikkerhet at økologisk fremstilte råvarer  inneholder  mere helsefremmende næringsmidler enn vanlige matvarer. For å bevare helsen, bør vi alle i den grad det er mulig kjøpe økologisk.

I Norge jobber 99% av alle matprodusenter  med sprøytemidler og kunstgjødsel fordi de tror at kvaliteten på det de fremstiller er like bra som matvarer som fremstilles økologisk/organisk. Denne påstanden opprettholdes av matvareindustrien overfor konsumentene. Men en ny studie utført ved Newcastle Universitet i England har vist kuer som gis organisk/økologisk for og ellers går på fritt beite   produserer inneholder 50% mer omega-3 fett enn melk fra kuer som står på bås og får silofor.(1)

Forskerne gikk gjennom 196 vitenskapelige undersøkelser av melk og 67 om kjøtt som angikk innhold av mineraler og fettsyrer i kjøtt og melk. De fant at ved å drikke 0,5 liter øko-melk dekket 16% av alt behov for omega-3 og flerumettede fettsyrer mot bare 11% dekning ved å drikke samme mengde vanlig melk. Det vil si det er 45% mer umettede fettsyrer i økologisk   helmelk enn i vanlig hel-melk!!(2)

Videre fant de ut at fettinnholdet i helmelk fra kyr som lever og fores etter økologisk/organiske prinsipper er sunnere enn fettprofilen fra kyr som ales opp på industrielt vis. Melk fra økologisk/organisk opp-alede dyr inneholdt  mer fettløselighet vitaminer som vitamin E og konjugert linolen syre . Dessuten inneholder øko-melk mer helsefremmende betakarotener! (2)

De oppdaget også at nyere undersøkelser viser at barn som drikker økologisk/organisk- helmelk har mindre sykdommer enn barn som gis vanlig helmelk.

Videre erkjente forskere fra ulike land at personer som lever på økologisk/organiske matvarer får i seg opptil 60% mer antioksidanter pr dag enn de som kjøper matvarer fremstilt i vanlig landbruk.

Økologisk/organisk matvarer er derfor i sannhet: helsekost!

Å velge økologisk /organiske kjøtt/melk /egg eller leve helt vegansk ;er  å vise medfølelse for dyr.Dyr som lever fritt og ales opp etter økologisk/organiske prinsipper har et bedre  liv enn dyr  som ales opp  for industrielle matproduksjon.  Ut fra et rent etisk/moralsk synspunkt  påligger det oss et ansvar å ha omsorg for dyr som tenkende og følende vesener og ikke bare maskiner i en industriell matproduksjon.(3)

1)Niels C Geelmuyden :Sannheten på Bordet ,Cappelen Damm 2013    

 2) New Study finds clear difference between organic and non-organic milk and meat.MedicalXpress.com 15 February 2016

3) Hans Reusch: Slaugther of The Innocent. Slingshot Press, 2003Copyright

@Øverbye 2022

 Disclaimer

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.