50% av alle som blir behandlet med akupunktur mot migrene kan forvente god effekt. Dette er like bra eller bedre enn  effekten av legemidler men med to viktige forskjeller. Akupunktur har ingen bivirkninger og det har en tilleggseffekt : det demper depresjon og angst. Her er fakta du kan dra nytte av.

Kortfattet om akupunktur

Hva er akupunktur ? Akupunktur er en 5000 år gammel metode utviklet i Kia. Navnet er et latinsk navn som betyr «nålestikk» og ble laget av franske misjonærer som i det 17.århundre besøkt Kina for å fremme franske interesser ved keiserens hoff.For å vinne respekt lærte de seg kinesisk og begynte å studere kinesisk medisin. På kinesisk ble metoden ofte kalt Tui Na som betyr å massere punkter Metoden var på dette tidspunkt utbredt i Japan, Viet Nam, Korea og helt inn i India; men det var mest i det Østlige Asia at metoden ble brukt sammen med klassisk asiatisk medisin som omfatter bruk av diett, trening, urter og i mange tilfeller meditasjon. Bruk av akupunktur som eneste terapiform var derfor ikke vanlig; men heller uvanlig.

Akupunktur under kommunismen: Da Mao Tze Tung tok over makten i Kina på 1950 tallet var landet i behov for billig medisin og kommunistene anbefalt derfor leger å bruke akupunktur, planter og kosthold i stor stil som en del av det offentlige helsevesen . I denne perioden var det at kommunistene begynte å markedsføre akupunktur som en monotrapi for en lang rekke sykdommer. Det ble utarbeidet handbøker for helsearbeidere som så ble sendt ut på landsbygda for å hjelpe fattige bønder.  Som et ledd i kommunistisk diplomati ble det trykt opp handbøker i akupunktur som ble spredt via ambassader til helsevesen i alle land der Kina hadde diplomater.

Hvor en akupunktør behandler migrene : Når man gir akupunktur velges punktene man bruker ut etter et bestemt mønster som bygger på kunnskapene om energibaner i bindevevet, på kinesisk kalt Jing Lou, eller på latin «meridianer». Det er 12 hoved-meridianer på hver side av kroppen oppkalt oppkalt etter hvilke organer punktene på meridianen har mest innflytelse på.

Migrene består av en halvsidig hodepine.Meridianene som går forløper langs tinningen har navnene: Tynntarms-meridian, Hormon Meridian og Galleblære -meridian. Det er spesielt punkter på disse meridianene som demper smerte på den ene halvtiden av hodet. I tillegg til dette finnes det flere andre punkter som også benyttes avhengig av typen migrene.

Hvor bra er det mot migrene: vitenskaplige fakta

I en av de mest omfattende artikler som er publisert på nettet « Acupuncture and Its Role In The Treatment of Migraine Headache» publisert i Neurology Treatment i 2020 var resultatene fra gjennomgang av i alt 78 vitenskaplige studier slik:

Akupunktur er ikke spesielt bra for å redusere et akutt anfall.

Ved gjennomgang av flere undersøkelser var det slik at 41-57% av pasientene som fikk akupunktur hadde halvering i antall migreneanfall. Dette var like bra eller bedre enn for pasienter som bruker legemidler; men med den forskjellen at pasienter som fikk akupunktur ikke opplevde legemiddelbivirkninger !

Pasienter som fikk akupunktur opplevde bedre livskvalitet enn de som fikk legemidler og de opplevde mindre angst og depresjon.

Mange vil kanskje synes effekten av akupunktur burde væer høyere. Det kan man oppnå dersom man samtidig endrer kosthold og fjerner matvarer som man registrerer anfall slik som rødvin, sukker, kaffe, sjokolade, aspartam, gjærprodukter og muggost.

I tillegg vil tiltak for å redusere stress også være til nytte.

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.