For å vedlikeholde god helse anbefaler kreftlegen Bernard Siegler  sine pasienter å stille fire enkle spørsmål.Her en spørsmål og svar fra Boka

 1 Har jeg lyst til å nå høy alder…?

Geriatrikeren Ken Dytchwald spurte flere hundre pasienter .Hvor gammel ønsker du å bli før du dør ? de fleste  sa at de ikke kunne tenke seg å bli mer enn 60 eller 70 fordi de regnet med å bli så syke at de ikke kunne ha et meningsfullt liv. Det vil si man planlegger en fremtid bestemt av hva man  tror og oppgir derved sin uavhengighet som menneske til selv å velge sin fremtid.

Svarer man eksempelvis at man ikke ønsker å bli mer enn 60 eller 70 så planlegger man livet deretter. Spiser usunt , drikker alkohol, putter i seg søtsaker .Lever for dagen i dag og løser sine problemer kortsiktig ved å velge piller fremfor sunt levesett når livet ikke blir som en ønsker.

Svarer man 100 år blir hver dag en påminnelse om at man må trene ,leve sunn, satse på økologisk mat, være sparsom med alkohol og kun spise søtt til fest. Piller blir da noe man kun tyr til dersom alt annet naturlig feiler.

Du bør derfor stille deg dette spørsmålet ;ofte! Minn deg på at høy alder  er mulig å nå dersom du bruker like mye tid hver dag på å bygge helse som andre bruker på å ruinere sin helse. Valget er ditt!

2.Hva var det som skjedde med deg de 2 siste årene før du ble syk?

Dersom du leser dette og er syk, reflekter over hva som skjedde før du ble syk. En del leger tror at sykdommer kommer på grunn av dårlig hell, men forskning viser at de fleste sykdommer (alle?) er multifaktorielle og at det synes å være slik at stress alltid inngår som en utløsende faktor. Nedenfor sinner du Holmes-Rahe stress skala.Skoret du høyt på denne før du ble syk.Skorer du fortsatt høyt. Gjør noe med det.

 

Livshendelse

Livet endrer enheter

En ektefelles død

100

Skilsmisse

73

Adskillelse fra ektefelle

65

Fengsling

63

Død av en nær familiemedlem

63

Personskade eller sykdom

53

Ekteskapsproblemer

50

Oppsigelse fra jobb

47

Rettssaker

45

Pensjonering

45

Endring i helse til familiemedlem

44

Svangerskap

40

Seksuelle problemer

39

Få et nytt familiemedlem

39

Forretnings omstilling

39

Endring i økonomi /inntekt

38

Nær venns død

37

Mistet job

36

Krangling

35

Ta opp store lån

32

Klarer ikke betale lån

30

Endring i ansvar på jobben

29

Barn forlater hjemmet

29

Problemer med svigerfamilie

29

Problemer med personlig prestasjon

28

Ektefelle starter ellerslutter I jobb

26

Begynne eller avslutte skolen

26

Endring i levekår

25

Må endreav personlige vaner

24

Problemer med sjefen på jobb

23

Endring med arbeidstiden

20

Endirnger i boforhold/bostandard

20

Endring   skolen

20

Endring med ferie-muligheter

19

Endring  mht religion/tro

19

Endring i sosiale aktiviteter

18

Må ta opp mindre boliglån eller lån

17

Endring i søvnvaner

16

Endring  med familiegjenforeninger

15

Endring i matvaner

15

Problemer under ferie

13

Problemer under julefeiring

12

Mindrer lovbrudd

11

 

3.Hva betyr sykdom for meg ?

Mange syke tror at sykdom betyr slutten på et godt liv. Kreftsyke tror ofte at kreft betyr en sikker død. Dessverre tror også en del leger dette. Du tror dette fordi du ikke vet. Det hele er en fantasi i din tankeverden inntil det hele blir en realitet. Den kjente amerikanske psykologen Dr. Helen Schucman har skrevet en fantastisk bok: Et Kurs(Selvstudium) i Mirakler.

Her er de første leksjonen rettet mot å få deg til å innse at ikke bare de fleste, men alle tanker du gjør deg er like lite verd .Det er du som gir tankene dine verdi, ingen andre.

Velger du å feste oppmerksomhet på tanker om død og varig uførhet er det et valg du gjør som vil lede deg dit du tror det vil gå. Velger du å vektlegge tanker om helbred og styrke vil du naturlig nok gjøre valg deretter. 

Du kan selvsagt ikke få et amputert bein til å gro ut, men det finnes de som velger et liv i rullestol fremfor å trene med protese for å sette det på spissen.

4.Hvorfor trengte du denne sykdommen?

Ingen trenger sykdom dersom de er velfungerende.

Men mange lever sine liv slik at det må gå galt ;enten fordi de ikke lytter på advarsler eller fordi de lytter til dårlige råd eller fordi de er selvdestruktive! Slik sett trenger de da en sykdom som påminnelse om at man burde levd mer fornuftig og tatt vare på egen helse.

Dette betyr ikke at enhver sykdom er selvforskyldt og at man skal lære noe av egne feil ,men selv når sykdom kommer fra et uhell, skade eller gener man ikke hadde herredømme over; kan man lære noe også av dette. Man kan lære å bli frisk ved å lytte til kroppen, trene, bli oppmerksom på egne tanker/frykt og vrange forestillinger.

Kilde: Kjertlighet,Medisin og Mirakler av dr. Bernie Siegel,Bonnier Bøger,1988

Copyright Bjørn Johan Øverbye 2016

Disclaimer

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.