Hva er sosial angst? I følge PR ekspert  Martin Howard er det bevist at diagnosen ble oppfunnet av PR firma Cohn& Wolf  i 1998 på oppdrag av legemiddelprodusenten GSK .En historie til å tro på …?

 Are you SAD?

I 1998 begynte media i USA å skrive om en ny utberedt lidelse kalt SAD : Social Anxiety Disorder, på norsk Sosial Angst! Påstanden var at mange mennesker er engstelige for å bevege seg utendørs eller omgås andre i mindre grupper og at dette er en psykisk sykdom som kan helbredelse med lykkepiller. Wikipedia kan i dag forklare sine lesere at 12% av alle amerikanere lider av SAD ! Som bevis fremlegger Wikipedia 144 seriøse avhandlinger om emnet som får en til å tro at dette er virkelig vitenskap.

Har legemiddel, trenger en diagnose!

Men dersom man begynner å grave oppdager man noe underlig: I Boka Vi vet Hva du Vil Ha[1] av reklame-guru Martin Howard kan vi lese at SAD ble mer eller mindre oppfunnet av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline og markedsført av reklamefirma Cohn & Wolf i 1998.

Reklamefirmaet lagde nettsteder, spørreundersøkelser, artikler, intervjuer og noen vitenskaplig artikler for å markedsføre ikke et legemiddel, men en lidelse som skulle løses med et legemiddel.

Ifølge Martin et strålende eksempel på at ” Et oppfunnet syndrom”, det vil si en sykdom oppfunnet for å selge mer av et legemiddel ment for noe helt annet.

Med årene blir alt tilgitt og glemt: I dag er SAD en del av diagnoselisten til legene.

Hvordan kan legene la seg lure? Fordi reklame virker, nesten alltid. Det er derfor vi har reklamefolk. Og går skeptikere og leger fri for å bli offer? Selvsagt ikke, man må bare bruke metoder tilpasset kundene. Dette er historien dersom man skal tro Martin Howard…….

@COPYRIGHT ØVERBYE 2015


Disclaimer


Kilder – Litteratur:

[1] Martin Howard : We Know What You Want, The Disinformation Company, 2005.

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.