Sosial Angst: les dette før du oppsøker legen!

Lider du av sosial angst? Tenker du på å få medisiner for det? Eller gå til psykiater eller psykolog for det fordi du tror du er psykisk syk? Vel, kanskje du ikke lider av annet enn vanlig mangel på sosial trening eller allmenn sjenerthet som kan løses med enkel coaching! For skal vi tro reklameguru Martin Howard er hele diagnosen ikke en sykdom i det hele tatt, men  en diagnose funnet opp av smarte PR folk for å selge mer lykkepiller for firma GMS!

 Are you SAD?

Sosial Angst PR

Sosial Angst PR

I 1998 begynte media i USA å skrive om en ny utberedt lidelse kalt SAD : Social Anxiety Disorder, på norsk Sosial Angst! Påstanden var at mange mennesker er engstelige for å bevege seg utendørs eller omgås andre i mindre grupper og at dette er en psykisk sykdom som kan helbredelse med lykkepiller. Wikipedia kan i dag forklare sine lesere at 12% av alle amerikanere lider av SAD ! Som bevis fremlegger Wikipedia 144 seriøse avhandlinger om emnet som får deg til å tro at dette er virkelig vitenskap.

Har legemiddel, trenger en diagnose!

Men dersom man begynner å grave oppdager man noe underlig: I Boka Vi vet Hva du Vil Ha[1] av reklame-guru Martin Howard kan vi lese at SAD ble mer eller mindre oppfunnet av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline og markedsført av reklamefirma Cohn & Wolf i 1998. Reklamefirmaet lagde nettsteder, spørreundersøkelser, artikler, intervjuer og noen vitenskaplig artikler for å markedsføre ikke et legemiddel, men en lidelse som skulle løses med et

Pseudovitenskap

Pseudovitenskap

legemiddel. Ifølge Martin et strålende eksempel på at ” Et oppfunnet syndrom”, det vil si en sykdom oppfunnet for å selge mer av et legemiddel ment for noe helt annet.

Med årene blir alt tilgitt og glemt: I dag er SAD en del av diagnoselisten til legene. Din lege får betalt for å gi deg diagnosen, du betaler apotekeren for legemidlet og industrien blir noen milliarder rikere hvert år, takket være hva? Reklame!

Hvordan kan legene la seg lure? Fordi reklame virker, nesten alltid. Det er derfor vi har reklamefolk. Og går skeptikere og leger fri for å bli offer? Selvsagt ikke, man må bare bruke metoder tilpasset kundene.

 

 


Disclaimer: Artiklene er helsejournalistikk og er ikke nødvendigvis uttrykk for hva Dr.Øverbye selv mener eller gjør.  Lesere må selv ta ansvar for å bedømme verdien av innholdet.


Kilder – Litteratur:

[1] Martin Howard : We Know What You Want, The Disinformation Company, 2005.

close

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.

Posted in Angst, Skolemedisin and tagged , , , , , .

One Comment

  1. En bekjent hadde utviklet kraftig sosial angst som ble ytterligere forverret av medisinering for dette. Det tok meg maks ti minutter å helbrede ham for dette med NLP samtaleterapi. Etter en mnd gikk det opp for ham hva vi hadde fått til da han befant seg midt i gågata med mange mennesker. Han var lykkelig og jeg likeså. Noe han hadde slitt med i mange år forsvant så lett. Så kontakt en NLP terapeut hvis du sliter med noe, det er stor sjanse for at det kommer en forandring til det bedre kjapt.

Comments are closed.