Da professor David Servan-Schreiber fikk hjernekreft i 1992 og man ikke kunne gjøre mere for ham med skolemedisin; begynte han å samle informasjon om alternative metoder. Dette resulterte i et program han brukte hver dag og som holdt ham i live i 20 år. Programmet ble beskreveti boka Anti Cancer: A New Way Of Life (2007).Her følger del 2 med ytterligere informasjon kostholdet som omtales i boka.

Plantebaserte produkter: I del 1 satte vi opp en liste over matvarer fra professor Servan-Schribers bok. Mesteparten av råvarene som anbefales er plantebaserte. Alle grønnsaker og frukter og bær bør være økologisk .Man bør veksle mellom de ulike råvarene slik at man i løpet av en uke får i seg et utvalg av alle plantebasert råvarer. Den eneste grønnsaken Servan-Schreiber advarer mot er potet. Årsaken er at den har høy glykemisk indeks og at det er en råvare som er utsatt for mye sprøytemidler. Kjøper man derimot økologiske poteter burde sistnevnte argument  bortfalle. Men regelmessig potetspising vil bidra til økt sukkerinntak.

Det er lov å spise brødmat laget av grove kornprodukter og økologisk brun ris.

Animalske produkter: Men på lista er det også økologiske melkeprodukter, skalldyr, egg, og fet villfisk. Fetfisk og skalldyr er tatt med for å få et balansert tilskudd av protein og Omega-3.

Når man skal omsette kostholds list til praktisk kokekunst; anbefaler Servan-Schreiber at 80% av maten skal være fra planteriket og 20% fra dyreriket. Dette vil i praksis si at man 4 dager i uken lever vegetabilsk og tre dager i uken lever plantebasert. Skal man lete etter en kokebok med oppskrifter må det være at man de tre dagene med animalsk protein følger oppskrifter fra den franske Middelhavs-dietten og de fire andre dager bruker oppskrifter fra en vegtara-kokebok.

Siden dagene med animalsk protein til middag er basert på fetfisk har man et problem. Laks og torsk er i dag stort sett oppdrettsfisk og mer en kilde til sykdom enn en problemløser for å unngå kreft eller å skulle være basis for kosthold for kreftsyke. Reker og krabber er i ferd med å fiskes opp langs store deler av kysten og prisene har skutt i været. Sild og makrell er sesongbetont og dyrt. Ansjos og brisling som før var fattigmannskost koster nå dyrt for en liten boks hermetisert fisk som bare rekker som pålegg på brødet og ikke som basis for en middag. Å få det hele til å gå opp i favør av helse er derfor ikke bare et spørsmål om god råd; men om faktisk tilgangs på råvare

Anti- kreft diett og melkeprodukter: I boka på side 111 i den engelske utgaven anbefales  melkeprodukter som helmelk og yoghurt laget av økologiske råvarer. Går man på nettet vil man se at melk og melkeprodukter er knyttet til økt fare for prostatkreft og brystkreft. Årsakene til dette kan være mange. En årsak er forurensing i melka fra industrielt drevne bondegårder der det brukes mye kraftfor og dyr ofte er syke og må på gjentatte antibiotikakurer. Dette er typisk for amerikansk og europeisk husdyrhold og ikke typisk for norske råvarer fra norske bønder som driver økologisk.

Bruker man økologiske råvarer i moderate mengder burde det ikke by på problemer. Men selv da kan det være et problem ved at ikke alle tåler melk og derfor bør unngå. En enkel huskeregel for melk og intoleranse for melk er Dr. D `Áadamo´s forskning på blodtyper. Blodtype A skal ikke ha melk. De andre tåler det.

Fra råvarer til kosthold: Servan-Schribers bok er en bok med mye god kunnskap om plantebaserte råvarers evne til å forebygge og å redusere veksten av kreft når den først er budt ut. Men det er ingen kokebok som sier hvordan du skal tilberede et fullverdig kosthold. Vi har allerede anbefalt samarbeid med en ernæringsfysiolog. Men det finnes mye gode kokebøker. Vi har alt nevnt kokebøker om Middelhavs-dietten som Servan-Schreiber nevner i boken sin. Japansk kokebøker minus de retter som inneholder kjøtt er også en kilde til matvisdom. Det er verd å huske at grønnsaker som kokes for lenge taper en del av sin næringsverdi; wokking og salater er derfor å foretrekke. Kokebøker om vegetarkost er det mange av og verd å lese. Er man usikker finnes det kokkekurs og man kan rådføre seg med ernæringsfysiologier med sympati for den type kostholdsomlegging som Servan-Schreiber anbefaler.

Anti-kreft diettens 6 positive virkninger: En anti-cancer diett bestående av satt sammen av råvarer fra listen i del 1 om Servan-Schreiber anbefaler har i følge Servan-Schreiber 6 positive virkninger.

  • Virker avgiftende på kroppen. Bidrar til å fjerne miljøgifter som fremmer kreft.
  • Aktiverer immunsystemet
  • Hemmer dannelse av nye blodårer til kreftsvulsten
  • Hemmer betennelsesreaksjoner som fremmer veksten av kreftceller.
  • Hemmer spredning av kreftceller

Servan Schreiber’s kostholdsråd versus vegansk eller vegetarkost: 80% av maten som anbefales i boka om anti-cancer er vegetariansk. Man kan selvsagt ta skrittet fullt ut å leve som vegetarianer eller ren veganer. Man unngår da problemene med å skaffe å tilveie villfisk og skalldyr; men får problemer med et fullverdig kosthold, med mindre man søker kunnskap fra litteratur og ernæringsfysiolog.Vi skal ta opp dette i en annen blogg senere.

Kosttilskudd: Servan-Schreiber nevner ikke spesielt kosttilskudd, men går ut fra at med gode økologiske råvarer bør man få i seg nok av mineraler og vitaminer. Vill fetfisk og melk inneholder  nok fett til at man burde få i seg de fettløslige vitaminene A,D,E og Omega-3 fett. Solskinn er en god bidragsyter til å lage vitamin D i den varme årstid; resten av året bør man ha tilskudd i form av vitaminkapsler. Tran er et problem dersom det er laget av lever på  oppdrettsfisk .Det blir da en kilde til forurensning og ikke et tilskudd til god helse.

Hvordan kan man så summere opp det hele ?: Kjøp boka på engelsk eller norsk: Kreft og Terrenget ditt (Lille Måne forlag) og noen kokebøker av den typen vi alt har nevnt. Start derfra og jobb systematisk med mat..resten av livet. Søk gjerne hjelp hos ernæringsfysiolog. Kokkekurs er bra. Synd at de klassiske husmorskolene forsvant; det var mye kunnskap der som gavnet folkehelsen og som ikke ble ivaretatt i ettertid.Å lage mat er i stor grad et spørsmål om å forebygge sykdom, sikre god helse og bidra til bedring når man er syk.

Kilde: David Servan-Schreiber, Kreft og terrenget ditt, Lille Måne Forlag

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.