Hvor stor kreftrisiko har man ved ulike typer kosthold ? Her er noen interessante statistikker fra hele verden som anbefaler at man spiser mer vegetabilsk mat..Men er dette hele sannheten?

Spis mere soyaprodukter av alle slag : Mere soya i kostholdet kan redusere ulike kreftformer.Ved gjennomgang av ulike statistikker ble følgende funnet.

 • Opptil 30% redusert risiko for å utvikle brystkreft, samt bedre prognose når man først har fått brystkreft.Årsaken er fytoøstfrorgener som likner østrogen, men har meget svak effekt og som blokkerer for estradiol som er øker vekst av kreftceller.
 • Reduserer risiko for prostatakreft; men denne effekten er avtagende. I 1989 senket soya risiko med hele 65%, i 2008 med 35% og i 2022 med bare 12%. 

Kutt ut kjøtt : Inntak av kjøtt i daglig kosthold vil stort sett øke kreftrisiko, noe følgende statistikker viser.

Hva med fisk ? Pescetarianere er de som spiser vegetabilsk pluss fisk; men ikke kjøtt.Har disse noen fordeler ?

Melk ; ingen endelig konklusjon: Melk er et viktig næringsmiddel ikke alle kan fordøye og derfor ikke bør ha-Her er noen resultater fra ulike kilder på nettet.

Vegetarmat/vegansk mat: Et kosthold basert på planteføde fører til redusert kreftrisiko.

 • Vegetarianere har 24 % mindre kreft i mage-tarmsystemet. Å spise egg og drikke melk i tillegg førte ikke til noen endring i risiko.
 • Veganere har 14% mindre risiko for kreft av alle typer og 34% mindre kreft i bryster og underliv, 35% mindre kreft i prostata.
 • En undersøkelse av 171.802 personer viste at vegansk kosthold øker risiko for depresjon og angst i forhold til personer som spiser kjøtt. Årsaken er mest sannsynlig at vegansk kosthold ikke er fullverdig og at man kommer i underskudd på viktige næringsstoffer som B-vitaminer og fettsyrer; som må kompenseres ved daglig inntak av kosttilskudd.

Siden vegetarisk kosthold forebygger kan det også bedre overlevelse dersom man velger det når man først har fått skreft

Feilernæring og vegansk kosthold: Vegansk kosthold beskytter mot kreft; men det inneholder også farer; nemlig feilernæring.En større undersøkelse viste følgende problemer ved vegansk kosthold:

 • Vitamin B12 mangel.
 • Mangel på Zinc og jern. Jernmangel fører til anemi, Zinc mangel fører til en rekke problemer som diare, dårlig sårtilhelig, psykiske problemer,eksem, håravfall.
 • Mangel på Selen fører til redusert immunforsvar, nedsatt stoffskifte mm.
 • Mangel på vitamin D som fører til mangel på kalk, beinskjørhet
 • Som følge av slike mangler og andre stoffer det er lite av i planteføde er det økt risiko for depresjon og angst .      
 • Veganere og vegetarianere må derfor spise kosttilskudd som inneholder ekstra mineraler, vitaminer og omega 3-fett og GLA (gamma Linolin Syre) for ikke å bli feilernærte.

Sannheten på bordet: I følge den meget veldokumenterte boka Sannheten på Bordet av Nils Christian Geelmuyden er dagens matvarer sterkt forurenset. Dette må en ta høyde for når en leser statistikkene.

Det er således ikke i noen av disse undersøkelsene har tatt hensyn til matens kvalitet!Det vi ser fra statistikkene er tall der forurensede matvarer er sammenliknet med hverandre.

Eksempelvis er 90% av alle soyabønner er i dag genmodifiserte (GMO) og tungt belastet med sprøytemidler.Dagens planter dyrkes på mineralfattig og forurenset jord og har mindre næringsverdi enn ønskelig.

Kjøtt kommer fra industri-dyr som lever under kummerlige forhold og i land som USA, Kina,Korea og Sør-Amerika der mange av statistikkene er utført  blir injesjert med veksthormoner, antibiotika og kjønnshormoner og fores på forurenset GMO soya, mais og kraftfor.

Fisk er i stigende grad oppdrettsfisk og forgiftet og ikke spesielt bra som menneskeføde.

Finnes det da en annen konklusjon? Fortsettelse følger

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.