Oppsøk fastlegen og få målt om du har underskudd på viktige vitaminer og mineraler som er nødvendig for et velfungerende immunsystem. Har du slike mangler kan det å innta de i konsentrert form eller via et bedre kosthold virke forebyggende mot å utvikle sykdom ved virusinfeksjon. I denne artiklen gis noen eksempler på stoffer som  er vitenskapelig dokumentert at man bør gjøre noe med.

Kosthold bevist viktig for immunsystemet : Det anerkjente tidsskriftet Europeisk Journal for Klinisk Ernæring (EJCN) kjørte  i Nett-utgaven 23 juni 2021 en lenger artikkel med tittelen : Ernæring og Immunitet, lærdommer for COVID-19. Her påpeker man at ernæring er en av flere faktorer som bidrar til et sunt immunforsvar mot mikrober, herunder SARS-CoV-2 som kan gi opphav til COVID-19 sykdommen. Immunitet svekkes hos personer som har dårlig eller mangelfullt kosthold i forhold til alder, gener eller kroniske sykdommer. Hos slike oppstår det mangel på viktige mikronæringsstoffer som mineraler og vitaminer i forhold til individuelle behov. Når slike individuelle mangler kompenseres ved et fullverdig kosthold og tilskudd bedrerr det ikke bare immunforsvaret, men også allmenhelsen og viruset vil enten ikke føre til sykdom eller en mildere utgave enn hos de som er feil- eller underernært. Her en noen gode eksempler på hva man forvente:

Vitamin D3  : kalt «solskinnsvitaminet» er nødvendig for et velfungerende immunsystem. I Norge er Vitamin D3 i form av tran eller D3 piller nødvendig for god helse i den mørke årstid. I en artikkel tok forskere for seg 21 vitenskapelige avhandlinger om forhold mellom COVID-19 og vitaminD3. Undersøkelsen omfattet 205.869 personer. De med lave verdier av vitamin D3 hadde 1,63 ganger større sjanse for å få COVID-19 enn de med normale verdier. Av disse hadde de med verdier under 50 enheter Vitamin D3 var 2.42 ganger større sjansen for å bli alvorlig syk av COVID-19.

Magnesium: Har man mangel på Magnesium fungerer ikke immuncellenes evne til å oppsøke mikrober og drepe disse og immuncellene lager for mye Cytokiner som gir opphav til vevsskade og blodpropp når det når unormalt høye verdier. Dette er viktig fordi  en stor del av vevsskade i lunger  som oppstår under Covid-19 skyldes en hyper produksjon av Cytokiner.

Normale verdier av Magnesium løser demper dette problemet.  Mangel på Magnesium eller verdier i nedre del av det normale sees ofte hos eldre, hjertesykdom, diabetikere og hos de som trener hardt fysisk eller har tungt fysisk arbeid. Forskning på samband mellom COVID-19 og Magnesium har vist at personer som har lave verdier av Magnesium og Vitamin D3 oftere blir syke enn de som har normale verdier.

Magnesium D-vitamin- B12 -studien I Singapore : Denne studien adskiller seg fra de andre undersøkelsene ved at de ikke er forebyggende, men ble gitt på sykehus i tillegg til andre medisiner.: I en studie 43 syke i Singapore i 2020 viste det seg at eldre COVID-19 syke som havnet på sykehus var det 85% mindre risiko for intensiv behandling og 87% mindre risiko for Oksygenterapi når de fikk tilmålt daglig dose Magnesium, vitamin D3 og vitamin B12. De som ikke fikk tilskudd hadde 3.5 ganger større behov for oksygen i løpet av sykehusoppholdet enn de som fikk tilskudd.

Selen: er et sporstoff som er nødvendig for normalt immunforsvar. Omvendt fører mangel til redusert immunitet. I en undersøkelse av 14045 kinesiske Covid-19 syke fant man ut at dødeligheten var høyest i områder der innbyggerne hadde lavt Selen-inntak i maten. Alle som ønsker kan få tatt Selen verdien i blod hos fastlege.

Kosthold påvirker Covid-19 alvorlighetsgrad: I en undersøkelse som omfattet 2884 leger og sykepleiere i England, Tyskland, USA, Frankrike og Spania om kostholdet til deres pasienter, viste det seg at de som spiste plantebasert kosthold eller plantebasert og bare fisk  hadde 73% mindre sjanse for å utvikle moderat  COVID-19 og 59% mindre risiko for å utvikle  alvorlig grad av COVID-19 når de ble syke  . Lavkarbo/kjøttmat gav derimot større sjanse for moderat til alvorlig Covid-19 symptomer. Undersøkelsen ble publisert i det britiske legetidsskriftet BMJ og konkludert med at vegansk eller fisk fremfor kjøtt i maten ville beskytte mot alvorlig utfall av en Covid-19 sykdom.

Ernæringsterapi er  forebyggende og ikke kurative : Dette er bare noen av flere undersøkelser som viser at man med enkle midler kan redusere sjansene for å utvikle COVID -19 når man først er smittet eller forhåpentligvis få en mildere utgang på sin COVID-19. Med unntak av MDB- kuren i Singapore som ble gitt til syke på et sykehus, gjelder at ernæringstiltak  bare virker når man har iverksatt de i noen tid, gjerne uker og måneder og at når man først er blitt syk er det som regel for sent ! Det er også viktig å huske at ernæringstiltak har best resultat når man først får målt hva  man mangler i blodet hos lege og så setter i verk tilskudd sammen med lege og /eller ernæringsfysiolog. Vegansk kosthold og pescansk kosthold kan man i noen grad ordne på egen hold, men også her er ernæringsfysiologer av uvurderlig hjelp.

@Copyrigth Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.