Insekter som mat for mennesker er ikke fremtiden; det er allerede i full gang i hele Vesten,også i Norge.Allerede nå kan du kjøpe EU produkter med iblandet mel laget av insekter; pølser, muffins ,pizza, kjeks, sjokolader, yougurt mm.Det som det snakkes mindre om er at insekter er en mulig kilde til smittsomme parasitt-sykdommer  og at plantebasert kosthold løser alle problemer insektsfarming påstår seg å skulle løse.Her er noen fakta til ettertanke:

FN og EU vil ha mere insektsmel i maten: I foregående artikkel på bloggen forklarte vi hvordan FN og EU i flere år har prøvd å påvirke våre politikere til å godta en lovgivning som åpner for at insekter skal sidestilles med råvarer fra jordbruk og fiske som fullverdig menneskeføde.De arbeider også via media, TV, forskere, matprogrammer og influensere for å promotere insekter som mat og gradvis vinner det frem en interesse for denne typen mat som bidrag til det moderne kosthold.

I EU og etterhvert i Norge kan man kjøpe brød, supper,pizza,sjokolade,peanutsmør og pasta der en viss prosentdel av produktet er erstattet med oppmalte insekter: sirisser, melormer, biller og kakerlakker .Fra og med 2021 ble det også lov å selge gresshoppemel.

Det er også lov å blande ut insektsprotein i pølser,supper, salater, alkoholholdige drikker av alle ting, melkeprodukter, gjærede produkter som yougurt og kjøttfarse.

Det skal merkes på produktet at insektsmel er blandet inn i varen.

Hvorfor skal vi spise insekter? Det er foreløpig ingen matmangel i EU eller Norden.Vi kan leve godt av råvarer fra eget jordbruk og importerte jordbruksvarer.Dersom man velger mer vegansk kosthold og bøndene svarer med å dyrke mer korn og grønt i stedet for å satse på husdyr; kan vi brødfø en mye høyre fremtidig befolkning enn i dag.Det er med andre ord ingen kise. Hvem er det da som vil denne forandringen? I foregående artikkel nevnte vi FN ´s landbruksorganisasjon FAO.Denne gangen non ord om WEF,

World Economic Forum (WEF) er en «klubb» der verdens rikeste, ledere for storindustri,politikere og media møtes en gang i året i Davos for å diskutere hvordan de enkelte land i verden kan styres i en retning lederne av WEF mener er best.Beslutningene publiseres i det som heter Davos Agenda. Blant de mange planer for fremtiden arbeider WEF for at vi skal spise insekter i stedet for kjøtt og fisk.Jordbruk med husdyrhold skal nedskaleres fordi ansees å bidra til forurensning og klimagasser.

Norge og Bill Gates følger med : I oppfølging av Davos agenda de siste årene har mange land slik som Norge begynt å oppmuntre til insektsfarming og skattlegge husdyrhold med CO2 skatt. Mange av verdens rikeste slik som Bill Gates promoterer insektsmat ,investerer i insektsfarmer og kjøper opp enorme landområder i USA for matproduksjon. Verdens rikeste vil ikke bare eie produksjon, men vil være med å bestemme hav du skal spise og vil være med i WEF for å fremme sine synspunkter overfor politikere i mange land.

Enten vi liker det eller ikke er prosessen i gang .

Næringsinnhold: Insekter fremheves som en god kilde til protein og det opplyses at det også har fett, vitaminer og mineraler. 100 gram insekter av ulikt slag inneholder fra 14-20 gram protein (med 9 essensielle aminosyrer) og 6,3- 24.8 gram fettstoffer. I tillegg inneholder de kalk, kalium, små mengder sporstoffer, vitamin E,D og B ,hvorav små mengder B12. Mange insekter inneholder også et karbohydrat kalt kitin som er ufordøyelig for mennesker.Selv om mye av dette ser bra ut på papiret fettstoffene og vitaminene degraderes under oppvarming, så hva som blir tilbake blir protein og noen mineraler.

Kilde til sykdomsfremkallende parasitter ?: Når insekter fremheves som et fremskritt i matvareproduksjonen underslår myndighetene og produsentene ofte at insekter er bærere av parasitter som kan fremkalle sykdommer hos dyr og mennesker.I en større vitenskapelig undersøkelse i 2015-2018 tok forskere i flere land prøver av levende insekter fra 300 bondegårder og kjæledyr- forretninger, 75 melorm dyrkere,75 kakerlakk dyrkere og 75 gresshoppedyrkere i Tjekkia,Tyskland, Litauen, Polen, Slovakia og Ukraina. Insektene ble malt opp og undersøkt i mikroskop for påvisning av parasitter .

Parasitter ble påvist i 81.3% av insektene i 300 insektsfarmer.66.67% av disse parasittene var sykdomsskapende hos insektene som var bærere av de, 35.33% var sykdomsfremkallende for dyr og 30.33% av parasittene var potensielt sykdomsfremkallende for mennesker. Artiklen vier deretter en flere sider til en oversikt over alle typer parasitter som ble funnet og i hvilke type insekter de ble funnet og hvilken fare de representerer for dyr og mennesker.

Disse funnene er ikke mindre enn foruroligende fordi de fleste parasitter og sykdomsfremkallende mikrober overlever 500-600 grader celcius i opptil en time,avhengig av typen organisme !

På en oppskriftsside for melormer i USA kan man som eksempel lese at man kan kjøpe levende melormer. Disse skal så fryses i 15 minutter og deretter varmes i bakerovn ved 200 grader Fahrenheit (93 grader Celcius) i 105 minutter; hvilket skulle gjøre det mulig for enkelte parasitter å overleve.

Også insekter har emosjoner !: Det er de innen miljøbevegelsen  som spekulerer i om parasitter i insektsmat kan igangsette smittsomme sykdommer med parasitter . Og mens man snakker insekter: er insektsfarming en form for dyreplageri ?Noen dyrevernsaktivister mener det. Nyere forskning har vist at insekter har reaksjoner som viser at de tenker, har emosjoner, kan utvise empati og omsorg for hverandre og sitt avkom!!Det blir derfor hevdet at massefremstilling av insekter i industriell skala er mishandling av en lavere vesener som er ment å krype og fly fritt omkring i naturen eller slik som maur og bier : å leve i kolonier.

Insekter versus planter: Vitenskapelig forskning har vist at med nok kunnskap og velvilje kan man brødfø verdens befolkning på plantebasert mat og redusere jordbruket med 75% . Planter og deres produkter: bær, nøtter, belgfrukter og frukter er ikke bare utmerket næring.Dyrkingen bidrar med å omdanne CO2 i lufta til O2.Planter er også unike ved at de er på bunnen av næringskjeden: de trenger bare næringsrik jord og gjødsel laget av råtne planter for å kunne frembringes.

Alle andre arter ,også insekter må fores på planter og produserer proteiner og i likhet med oss CO2.

Plantebasert landbruk er derfor ekte bærekraftig, grønt skifte .

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.