Du har sikkert lest reklame for slike produkter i media, Internett eller sett noen av de i helsekostforretning. Men hvilke av produktene er bevist ved vitenskapelige forsøk å virke?. Og hvor lenge og i hvor store doser må man ta for å få effekt? Her er noen gode råd før man går hen og kjøper produkter .

Boswellia serrata: er et tre som vokser i India. Ulike deler av treet har vært brukt i indisk tradisjonell medisin kalt Ajura Veda mot blant annet så ulike lidelser som astma, betennelser, tarmkatarr, reumatisk sykdom og slitasjegikt.. Hva kan man forvente?

Ved søk i oppslagsverket Botanical Influence on Illness” av Dr. Werbach kan man lese at forskning viser at ekstrakt laget av kvae fra treet kalt gugul, inneholder flere ulike aktive substanser. Ett stoff Boswellia-syre hindrer betennelser og øker blodsirkulasjon til ledd. Vanlig innhold av Boswellia-syre i kva ligger på 43%. For å oppnå effekt brukte pasientene i forsøkene det ble referat til  200-400 milligram ekstrakt  2 ganger hver dag.( Werbach og Murray: Botanical Influence on Illness, Third Line press, Tarzana,2000)

Et annet stoff H15 som også finnes i kvaen fra treet viste seg ved oppsummering av 11 ulike vitenskapelige placebo-kontrollerte studier å gi undersøkelse smertelindring til 50-60% av pasienter med reumatisk leddverk. I en annen undersøkelse av 78 pasienter med reumatisk leddverk ble det ikke funnet noen positiv effekt.

Rådet blir at dersom du skal kjøpe Boswellia Serrata eller et produkt som inneholder det er det viktig at produsenten opplyser hvilken type aktiv substans fra treet de bruker og hvor store doser som finnes i produktet.

På grunn av mulige bivirkninger av Boswellia Serrata bør personer som er gravide ,har allergier eller leverproblemer ikke bruke midlet!Bruker man legemidler bør man rådføre seg med lege da Boswellia kan påvirke effekten av visse legemidler.

Vitamin D3: En produsent selger et multiprodukt og opplyser at D3 er bra for muskelverk. I følge Werbach’s oppslagsverk henvises det til 7 ulike vitenskapelige studier av vitamin D3 og reumatiske leddsmerter. Det ble påvist at personer som har lav vitamin D3 har verre forløp av sykdommen. Og videre ble det bevist at de med reumatisk leddgikt har dårligere utnyttelse av D3.For å oppnå noen effekt av D3 må man derfor innta høyere dose enn anbefalt dagsdose som i Norge er 15 mikrogram. Pasienter som deltok i forsøkene det henvises til fikk 20 -40 mikrogram vitamin D daglig i minst 3-6 måneder før man kan forvente noen bedring (Werbach & Moss: Textbook of Nutritional Medicine, Third-Line Press, Tarzana, 2000)

Mangan: Det finnes flere produkter på Nettet som inneholder bare Mangan eller Mangan alene. Produsentene oppgir at dette er bra for muskler og ledd. Dette er korrekt. Om det er nok til å virke inn på bindevev i ledd muskler er en annen sak. Ved søk på ulike kilder ble det funnet at det var utført medisinsk forskning på pasienter der det ble gitt 125 milligram Manganaskrobat som er en kjemisk forbindelse mellom Mangan og vitamin C. I tillegg ble det ved disse forsøkene gitt 1200 milligram kondritin og 1500 milligram glukosamin. Denne kombinasjonen hadde en positiv effekt på slitasjegikt (Osteoartheritis). Konklusjonen synes derfor å være at det er sparsomt med beviser for at Mangan alene har effekt; men at det sammen kondritin og glukosamin har bevist virkning. Av hensyn til mulige bivirkninger bør en voksen ikke innta mer enn 10 milligram Mangan pr dag.

MSM (Metyl- Sulfonyl-Metan): MSM er et kjemisk stoff som ble utviklet av legene Stanley Jacobs og Robert Herschel på 1960 tallet. Stoffet viste seg å ha en effekt på leddbetennelser som minner om den som oppnås av vanlige legemidler; men uten noen av disses bivirkninger. Man kan lese hele historien på blogginleggene Miraklet MSM: Det naturlige middel mot smerte.  Man kan her lese at midlet er utprøvd på flere tusen pasienter med doser på 1.2 – 6 gram pr dag. Forventet effekt opptrer etter 2-3 måneder. Det finnes et stort utvalg av produkter. Hvilket som er best er vanskelig å si. Men produktet OptiMSM er om ikke annet brukt i vitenskapelige studier og bekreftet å være av god kvalitet

Omega Fettsyrer: Det finnes to grupper fettsyrer som er bevist å lindre og  å reversere revmatiske smerter. I boka til dr. Werbach henvises det til forskning utført av en gruppe leger anført av Dr. J Belch i USA  som siden ble publisert i tidsskriftet Annals Of Rheumatical Disease ( 47(2),1988)Forsøket ble utført dobbelt blind og testet mot  placebo. 49 pasienter med reumatisk leddbetennelse som gikk på legemidler fikk tilbud om å prøve ut tilskudd av Omega-6 Nattlysolje , Omega-3 fiskeolje eller begge deler.Etter 9 måneder følte 94%  av de som inntok nattlysolje en bedring, mens  100% av de som brukte begge typer olje oppgav bedring.  83% av de som brukte Nattlysolje og 94% av de som brukte begge oljer kunne enten kutte ut legemidler eller halvere bruken av de. Doser man må innta er i følge Dr. Werbach slik. Omega-6 nattlysolje: 2.8 gram pr dag. Omega-3 fiskeoljer 2.1 gram pr dag. Forventet effekt inntreffer etter 1-3 måneder.( Werbach og Moss: Textbook on Nutritional Medicine, Third-line press, Tarzana,2000)

Viktig forbehold: Forskningen det henvises til er utført av leger med naturmidler av høy kvalitet.Siden det ikke finnes noen kvalitetskontroll for naturmidler i Norge eller  av produkter man kan kjøpe på Nettet, er det viktig at man søker råd for å finne de beste produktene, samt har kontakt med lege når man iverksetter bruk av naturmidler.Dette gjelder absolutt alle naturmidler som selges.

@Copyright Øverbye 2020

DISCLAIMER

 

 

 

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.