Salg av slankepiller laget av planter er god forretning, men har de ulike ingrediensene i pillene noen bevist effekt? Her følger et sammendrag flere naturstoffer med påstått virkning på vekten.

I forrige blogg tok vi opp forskning på urter og virkestoffer i planter som brukes i slankeprodukter. Av de 7 plantestoffene /plantene som ble beskrevet var det kun to som hadde en virkning som var så stor at det kan sies å værer av betydning: det ene var en blanding av plantene Yerba Mate, Guarana og Damiana urt ; det andre produktet var Xanthigen som består av Fukoxantin fra brun-alger pluss olje fra  granateplekjerner. De resterende platene/plantestoffene hadde en sultdempende effekt og en svak fettforbrennende virkning ,men i vitenskapelige forsøk var vektreduksjonen minimal .På den annen side økte man ikke i vekt når man brukte de; de kan derfor sies å være i beste fall vektstabiliserende; men ikke slankende. Her følger noen flere planter

Garcinia Cambogia : er et tre som vokser i Asia, Afrika og Polynesia. Frukten inneholder Hydoxicintrin syre (HCA) som påstås å hemme dannelse av fettceller, reduserer sultfølelse og regulerer blodsukkeret. Ved gjennomgang av 12 vitenskapelige studier som i alt omfattet 706 deltagere ble det konkludert med en gjennomsnittlig vektreduksjon på 0.88 kilo i forhold til placebo  i løpet av 2 til 12 uker .Forskerne konkluderte med at effekten var usikker.

Glucomannan : er et vannløselig fiberekstrakt fra Konjac rot, som svulmer opp 50 ganger sin opprinnelige vekt når den løses opp i vann. Ved å innta Glucomannan før maten vil volumforøkningen føre til en metthetsfølelse som igjen fører til at man spiser mindre. Ved gjennomgang av 14 ulike vitenskapelige studier viste det seg at Glucomannan i snitt reduserte vekten med 0,79 kilo i løpet av 5 uker i forhold til placebo. Andre vitenskapelige studier har ikke bevist noen vektreduserende virkning av dette planteproduktet.

Grønne kaffebønne-ekstrakt : fra Coffea Arabica ,  Coffea robusta eller Coffea canephora inneholder høyt innhold av clorogensyre før de blir varmebehandlet. Clorogensyre har vist seg å ha redusere opptak av sukker fra tarmen og å redusere dannelse av fettceller. I tillegg inneholder de koffein som har en sultdempende virkning.

Ved en gjennomgang av tre ulike vitenskapelige studier i 2011 ble det funnet at daglig inntak kaffe kokt på grønne kaffebønner førte til en gjennomsnittlig vektreduksjon på 2.47 kilo i forhold til placebo innen 4-12 uker. Federal Trade Commission som er en  statlig amerikansk organisasjon for forbrukerbeskyttelse   fremhevet at undersøkelsene ikke var gode og to av de tre undersøkelsene ble derfor senere trukket tilbake av forfatterne.

Et norsk firma som selger et produkt laget av grønne kaffebønner hevder imidlertid produktet er bevist å ha effekt i en norsk dobbelt blind undersøkelse fra 2007 der deltagerne gikk ned 5,4 kilo etter 12 uker i forhold til de som drakk vanlig kaffe. Undersøkelsen kan ikke lenger finnes ved googlesøk.

Grønn te : inneholder ulike aktive substanser som koffein og flavinoidene catekiner og epigallokatekin gallet som er antioksidanter. Grønn te har bevist effekt ved å redusere sult, øke fettforbrenning og redusere fettopptak og karbohydrater  fra tarmen. I en omfattende gjennomgang av hele 14 vitenskapelige undersøkelser som omfattet 1562 overvektige personer viste det seg at inntak av grønn te  i snitt førte til en vektreduksjon på 0.95 kilo i forhold til placebo !

Ved gjennomgang av 15 andre vitenskapelige studier var vektreduksjon i snitt 1.38 kilo etter 12 uker og midjemålet ble redusert med 1.93 cm i forhold til forsøkspersoner som bare inntok koffein.Grønn te har imidlertid flere helsevirkninger på grunn av sitt innhold av antioksidanter; mens overdreven te drikking kan føre til overbelastning av leveren.

Guar gum : er en vannløselig plantefiber fra det indiske treet Cyamopsis tetragonolous. Fibrene brukes blant annet i brødbaking i Asia. Inntak av fibrene fører til at de sveller i magen og derved gir n økt metthetsfølelse. Flere dobbelt blind kontrollerte undersøkelser kunne ikke bevise noen vesentlig vektreduksjon. I en nyere undersøkelse med 44 overvektige personer med diabetes 2 viste det seg at inntak av 10 gram Guar gum hver dag førte til reduksjon av midjemål, men merkelig nok ikke til vektendring.

Siste av tre artikler kommer senere.

@ COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

KILDE National Institute of Health Dietary Supplements for Weight Loss

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.