Hvitløk er bevist å senke kolesterol, blodtrykk, hemme avleiring av kalk og fett i åreveggene og  vedlikeholde blodårenes elastiske i høy alder.Her er  fakta til ettertanke.

Innta hvitløk og fiskeolje for bedre hjertehelse: 50 menn med forhøyet kolesterolverdier ble delt opp i 4 grupper. Gruppe 1 fikk placebokapsler. Gruppe 2 fikk 900 milligram friskpresset hvitløksaft Gruppe 3 fikk 3.6 gram omega-3 fiskeolje og gruppe 4 fikk både hvitløkolje og fiskeolje. Etter 12 uker var resultatene som følger[i]:

Fett-type Placebo Hvitløkolje Fiskeolje Hvitløk og fiskeolje
Total Kolesterol  Ingen endring -11.5% Ingen endring -12.2%
LDL kolesterol Ingen endring -14.2% +8.5% -9.5%
Triglyserid fett Ingen endring -6.1% -34.35% -37.3%

 

Liknende resultater ble oppnådd I et forsøk med 40 frivillige personer med høye verdier av kolesterol. Forsøkspersonene fikk 1200 milligram hvitløkpulver i kapselform sammen med 1800 milligram omega-3 fiskeolje. Etter en måned hadde forsøkspersonen et fall på -11% i total-kolesterol, -10% fall i LDL kolesterol (også kalt det” dårlige kolesterol”) og hele -34% fall i triglycerider[ii] .

Hvitløk hindrer blodpropp: en årsak til at man ønsker å senke kolesterol ved hjelp av statiner er at man vil forhindre blodpropp og redusere åreforkalkning. Hvitløk er ved flere forsøk bevist å hindre blodpropp via to måter. Den ene er at hvitløk reduserer blodplatenes tendens til å klebe seg og danne propper[iii]. Ved ett forsøk viste det seg at tilskudd av hvitløksolje økte evnen til å løse opp blodpropper (fibrinolyse) med 63% etter 10 dager og hele 95% etter 20 dager[iv] .. Disse effektene er ikke et resultat av reduksjonen av kolesterol og triglycerider; men en direkte kjemisk virkning av de aktive stoffene i hvitløk.

Hvitløk hemmer forkalkning i blodårene ved å nøytralisere toxiner i blodet: Flere forsøk med såkalt gjæret hvitløkkapsler viste at dette planteproduktet inneholder antioksidanter og har derved evnen til å motvirke betennelser i blodårene [v]. Betennelse i årene, såkalt Endotelial Dysfunksjoner både forstadium til åreforkalkning og en pådriver av prosessene som får fett og kalk til å avleire seg på årenes innside.

Hvitløk gjør blodårene mer elastiske: De samlede effektene av hvitløk som er nevnt hemmer utvikling av forkalkning i årene og gjør de mere elastiske. I en studie av 101 ellers friske personer i alder mellom 50-80 år viste det seg at inntak av 600 milligram hvitløk daglig reduserte tap elastisitet i aorta (livpulsåren) sammenliknet med 101 personer som ikke inntok hvitløk [vi].

Hvitløk senker blodtrykket: Ved gjennomgang av 20 ulike vitenskapelige artikler om hvitløk og blodtrykk ble det funnet at hvitløk i snitt senket det systoliske blodtrykket med 2.9- 7.3 mm Hg og det diastoliske blodtrykket med 2.9 – 5.1 mmHg hos personer som i forkant hadde normalt blodtrykk. Hos personer som allerede hadde høyt blodtrykk var effekten større !! Det systoliske blodtrykket sank da med 6.5- 10.9 mmHg og det diastoliske med 4.8 – 7.4 mmHg [vii].

Med dette ønsker vi våre lesere lykke til med å utforske hvordan matvarer kan bedre helsen.

@ Copyright Øverbye  2022

DISCLAIMER

[i] Aldler et al. Effects of Garlic and Fish oil .American Journal Nutrition,65,445-50,1997

[ii] Journal of Natural Medical Association.89,673-8,1997.

[iii] Legani et al,Arznei Forschung 43(1); 119-21,1993

[iv]  Bordia A ; Artherosclerosis 30,355-60,1978.

[v] Geng Z et al : Phytotherapy Research11, 54-56,1997

[vi] Breithaup-Grogler et al; Circulation 96, 2649-55,1997

[vii] Ried K et al : The Journal of Nutrition, 146, Issue 2, February 2016, Pages 389S–396S,

image FreePik

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.