Ta dine B-vitaminer og sjekk effekten med en enkel test din lege sjelden bruker !

Share
Print Friendly, PDF & Email

En enkel test avslører farene for hjerte-kar sykdommer(HKS), demens, svekket syn, blodpropp, osteoporose og redusert mentale yteevner. Den koster noen få kroner og forteller deg hva du skal gjøre for å redusere din helserisiko. Alle leger kan rekvirere den hvis du spør, men nytten av prøven er nesten ukjent!

Giftige aminosyrer.

Kan du nok?

Kan du nok?

Aminosyrene er byggesteiner for kroppens proteiner. De faller i tre klasser: de vi lager selv, de vi lager for lite av og må få via maten og de vi ikke lager og bare får via mat eller kosttilskudd. Mange aminosyrer omvandles til andre substanser. En slik omvandling er fra Cystein til Metionine. Mellomproduktet mellom disse to ugiftige aminosyrene er det giftige stoffet HCY ( Homo-Cystein).[i]

Kjenn din HCY, nå!

Omvandlingen av HCY krever tilstrekkelige mengder av vitaminene B6 (pyridoksin)[ii], B9 (Folinsyre) [iii]og B12[iv] (cobalamin et koboltholdig vitamin ). Dersom du har for lite av en eller flere av disse tre går omvandlingen saktere og det akkumuleres med HCY i alle typer celler og i blodet. Man blir derved HCY-forgiftet. Men siden omdannelsen skjer hele tiden vil det alltid være litt HCY i blodet, men når blir det så mye at det skader din helse? I følge norsk laboratorie-standard er det først når det er mer enn 15 enheter HCY i blodet at legen får beskjed om at det er for mye  Men dette er en politisk besluttet rådgiving! Nyere forskning viser at når mengden av HCY overstiger 7 enheter begynner farene for helseskader å stige!

Jo lavere HCY, jo færre helseproblemer!

Høy HomoCystein,mer hjertesykdommer!

Høy HomoCystein,mer hjertesykdommer!

Siden det bare finnes tre måter å senke HCY på: ved inntak av B6, B9 og eller B12 betyr det at du må få nok av disse vitaminene for å unngå helseskader. Men hva er ”nok” ? HCY verdiene forteller deg det!! HCY er faktisk en bedre indikator enn verdiene av de enkelte vitaminene!! Og hvordan får jeg ”nok” av disse vitaminene? Ved daglig tilførsel via maten! Men har din mat nok av disse vitaminene?? Ikke om du spiser ”sunn norsk mat”. Du må spise sunnere enn folk flest fordi evnen til å lage og oppta vitaminene fra mat avtar med alder, stress, allergier, betennelser. Det finnes altså ikke ett råd som passer alle, det er politisk medisin og tro noe slik. Du må tilpasse kosthold og inntak i form av tilskudd alt etter din individuelle genetikk, alders, kjønn, livsstil og kostholds profil.

 

Hva oppnår du med å senke HCY?

Bedre alderdom med kunnskap!

Bedre alderdom med kunnskap!

Forhøyet HCY sees hos pasienter med demens, redusert hjernefunksjon, beinskjørhet, redusert syn, blodpropp åreforkalkning [v],.I følge doktor Riggs og medarbeidere har personer med HCY dårligere hukommelse og orienteringsevne[vi]. En annen lege doktor Joosten og hans team [vii]fant at personer med Alzheimers hadde høyere verdier av HCY enn de som var hjernefriske. Betyr dette at å innta nok B6,B9 og B12 og derved senke HCY kan gi oss bedre liv?  Svaret er Ja!!

Vi skal i ukene som kommer overbevise deg. Men her er noen harde, kalde fakta selv skeptikere og kosttilskudd-hatere ikke bør ta til seg: Doktor Ortega og kollegene[viii] hans fant at 48% av alle eldre spaniere hadde for lite inntak av vitamin B9 (Folat). Ortega oppdaget også at eldre som inntok nok B6 hadde bedre mentale evner enn de som inntok for lite [ix].

 


Disclaimer: Artiklene er helsejournalistikk og er ikke nødvendigvis uttrykk for hva Dr.Øverbye selv mener eller gjør.  Lesere må selv ta ansvar for å bedømme verdien av innholdet.


Kilder – Litteratur:

[i] Am J Clin Nutr 63, 306-14, 1996

[ii] http://www.diss.fu-berlin.de/diss/servlets/MCRFileNodeServlet/FUDISS_derivate_000000006744/WodarraReUpdateDissertationOnline.pdf

[iii] http://www.ameu.de/folsaeure-b-vitamine/risiko-homocystein.html

[iv] https://www.vebu.de/themen/gesundheit/naehrstoffe/vitamin-b12

[v] http://www.medicinenet.com/homocysteine/article.htm

[vi] Am J Clin Nutr 63, 306-14, 1996

[vii] J Geronotology A Biol Sci Med Sci 52 (2): M76-79,1997

[viii] J Nutr 126,1992-9, 1996

[ix] Br Med J; 288, 792-3,1984

Share
Posted in Kosthold, Skolemedisin and tagged , , , , , , , , , , , , .

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.