En leges velprøvde oppskrifter mot stress og utbrenthet!!

Share
Print Friendly, PDF & Email

Er du stresset, utbrent, nedkjørt og uten energi? Sier dine venner at «alt sitter mellom ørene»? Les hva stress egentlig er!! Hvilke prøver du skal ta, hvordan de skal forstås og hva du virkelig trenger for å komme deg på beina. Dette er nyttige råd bygget på hva noen av verdens beste leger gir av råd. For å gjøre det mer lettlest har vi tatt utgangspunkt i en virkelig pasienthistorie og følger «Endre» 40 år gjennom hele høsten 2014! En ny måte å lære  på.

 

Del I: Livets Yin og Yang.

 

Telefon fra bekymret mor.

Stresset og utbrent!

Stresset og utbrent!

For åtte måneder siden ringe Ragnhild meg, en venninne fra skoledagen og beklaget seg over sin sønn Endre som var i ferd med å gjennomgå en krise på jobb og hjemme.

” Bjørn, du må snakke med Endre”, sa hun med fortvilelse i stemmen”, det går ikke så bra med supermannen min mer. Han er blitt hissig, urolig, rastløs, stresser mer enn normalt, har begynt å glemme avtaler, har krangel med Jorunn og ingen ting passer. Og han har begynt med nervepiller, han som alltid fikk til ting før. Og det er ikke noe feil med jobben, han tjener godt med penger, har flott hus, fin bil, en strålende kone og to unger få kan utsette noe som helst på. Han har virkelig klart det meste og nå begynner det å gå galt. Tror du han har begynt å drikke? Eller tror du han har fått symptomer på lavt stoffskifte slik som jeg har. Jeg synes jeg gjenkjenner noen av de samme symptomene!”

” Som hva da Ragnhild?”

” Han er blitt mer fraværende, mer glemsk, begynt å legge på seg litt, ikke mye ,men du vet mor ser slike små ting. Han har begynt å sove mer. Når vi er på hytta i Risør, sovner han tidligere enn før og er ikke like uthvilt, og han av alle har begynt å gå med genser selv når det er varmt i været. Men ellers virker det sånn ganske normalt. Kan du ta ham inn neste gang han og Jorunn drar til Risør?”

” Vel vi skal se hva vi kan gjøre” svarte jeg” historien lyder kjent. Kanskje er det hypertyreose, kanskje noe annet.”

Supermann på besøk.

Noen uker senere, i begynnelsen av mai stakk Endre innom. Han var blitt 40 år. En veltrent mann med solbrunt ansikt og kortklipt hår,

Supermenn: illustrasjon

Supermenn: illustrasjon

kledd i merkeklær fra de beste leverandører på Majorstua.

” Hei doktor Bjørn” , spøkte han lett henslengt,” mutteren og Jorunn har presset meg til å besøke deg. Mor tror det er hypothyreose eller noe slikt, Jorunn tror det er jobben eller at jeg har fått midtlivskrisen og ymtet frempå med Britt min kontordame. Men du kjenner mine foreldre og husker meg fra da jeg var yngre. Jeg er ikke slik. Jeg er mister streit guy og jeg fikler ikke med andre damer og jeg drikker ikke mer enn andre i min situasjon og jeg trener regelmessig. To ganger squash i uka på Majorstua, spinning hver mandag og løpetur i Marka og Birken og you name it. Jeg spiser min frokostblanding og stapper i meg sunn mat fra A til Å. «No hanky panky”

” Ja og så mister supermann ”, spøkte jeg tilbake,” siden vi var i det sarkastiske manne-hjørnet”, hva så. Kan dette overhode gå skeis?”

” Ja ,det er jo det som er som svarte f— .Etter en heftig periode på jobben med en storkontrakt i Kina ble jeg satt til å redde i land en millionbestilling for moderkontoret i Texas. Det ble mye reising. Mange lange netter. Jeg trente som bare det og så begynte det å gå nedover. Mor har alt fortalt mye av det. Jeg føler meg rett og slett kjørt, sliten ,på bunn og det hjelper kanskje med trening, men gleden varer ikke lenge. Jeg har blitt plaget av unormalt sult, får jeg ikke mat fort nok blir jeg gretten og får hodepine. Jeg blir mer sliten i musklene. I det hele tatt min indre supermann er falt ned fra de store høyder til et jamt flatt nivå.”

” Og, så?”

Mislykket råd fra smart lege!

Flink lege-humor

Flink lege-humor

” Ja, så oppsøkt jeg Henrik, du husker kanskje han. Sønnen til mine foreldres naboer som studerte medisin i Oslo, ok spesialisering i indremedisin og startet stort i beste Vest. Han tok alle de nødvendige prøvene, sa nå i alle fall han da. Og de kom tilbake, helt ok. Så sa han at dette bare var stress og at stress har med tanker og gjøre og anbefalte meg å ta halv jobb i to måneder og bruke Lykkepiller. Dersom det ikke virket skulle jeg oppsøke en psykolog og dersom.. nei jeg mistet litt taket på det. Nå er to måneder gått og selv turen ned til hytta, kajakkpadling, kose seg med familien i solveggen og stresse ned hjelper ikke. Jeg er dønn sliten ,fortsatt”

” Ok” svarte jeg” du har beskrevet et temmelig hektisk kjør med forpliktelser, stort ansvar, reising hit og dit, aldri fred og få, så la oss ta flere prøver. Men før vi gjør det tenkte jeg å ta en kjapp innføring i stress, for det lyder slik. Jo det kan være hypotyreose, men mest trolig stress.

Din indre Porsche.

Ikke akkurat en Porsche

Ikke akkurat en Porsche

Hver liten celle i din kropp er en liten motor. Motoren utgjøres av mange så celle-legemer som egentlig antas å komme fra alger eller bakterie-verdenen. Disse omdanner vann, oksygen, sukker, frie fettsyrer og mineraler og vitaminer til ren energi. Kall summen av de alle for din indre Porsche om du vil. Den har laget energi for deg helt fra du ble født og jobbet hardt for deg.  Hittil har du hatt en «indre Porsche» for å si det slik. Det er den du har å takke for din suksess. Hadde du ikke hatt energimotor av ypperste klasse hadde det aldri blitt noe ut av studiene, helvetesuka i forsen, vinklene på krigsskolen, topp karakterer fra studiene i USA og toppstillingen i oljeindustrien.

Disse motorene og summen av de er din rikdom, det er den du omsetter i ytelse i den ytre verden. Forstått?

”Hmmm, lyder Ok så langt”, svarte han og kikket på arket jeg tegnet på og forklarte.

ANS: ditt indre "jeg".

ANS: ditt indre «jeg».

Disse cellemotorene trenger som jeg sa drivstoff: sukker og frie fettsyrer. Gasspedalen i prosessen er thyroidhormonene som din mor har hatt problemer med og girspaken er ANS. ANS står for det Automatiske Nerve Systemet. ANS består av to deler. Yin og Yang. Du husker vel at mor gikk til doktor Georg Benze i Oslo i sin tid og fikk akupunktur på 70 tallet og da snakket hun om Yin og Yang: passiv/aktiv. Yin er parasympatikus, de fibrene som skrur ned aktiviteten i cellene og Yang er sympatikus, de fibrene som skrur opp aktiviteten i cellene.

ANS jobber for deg hele tiden. Du behøver bare å bestille girspak så adlyder systemet. Men ikke to «the bitter end». Det er en automatikk her. Krever du for mye vil høygir; Yang alias sympatikus nervene begynne å skru seg av fordi kroppen ikke ønsker å kjøres i grøfta.

” OK, ” svarte Endre og jeg kunne sanse at nå kom vitenskapsmannen opp i ham, ingeniøren fra UCLA” men du vet doktor Bjørn, kan det måles? Det er ikke bare noe naturmedisin av den typen mutter’n har sansen for fortsatt”.

Superavansert EKG maskiner regner ut stress!

Dr. Carl Ludwig-hjerteforsker.

Dr. Carl Ludwig-hjerteforsker.

” Nei, selvsagt ikke. Yin og Yang er bare en illustrasjon som er lett å assosiere med når du snakker med Ragnhild. Selvsagt kan vi måle ANS og tallfeste det! Oppdagelsen ble faktisk gjort i Kina for 2000 år siden av kinesiske leger som oppdaget at pulsens regelmessighet og styrke varierte med helsen og at helsen kunne avleses via pulsen. De oppdaget også at pulsen fulgte pusten. De lanserte begrepene Yin og Yang. Slik sett er dette forbundet med Kina, men det er for lengst glemt. I 1847 gjenoppdaget den tyske legen Carl Ludwig[i] fenomenet og begynte å måle det, og 1895 konstruerte tyskere det første EKG apparatet og kunne studere fenomenet. Men på 1960 tallet da man fikk digitale datamaskiner kunne man starte å analysere variasjonene i hjerterytmen mer nøyaktig og siden da har man brukt spesielle HRV- EKG maskiner tilknyttet avanserte dataprogrammer som via statistiske analyser kan regne seg ut til graden av stress, hvordan ANS fungerer og om du har for mye høygir (sympatikus) eller for mye lavgir (parasympatikus) eller har fått svikt i en av systemene eller begge[ii]. ”

” Og hva tror doktor Bjørn om meg? ”spurte Endre” er jeg Yin eller Yang, parasympatikus dominant eller sympatikus dominant?”

” La oss hekte på deg elektronikken så går vi i gang, da får datasystemet til 30.000 kroner felle en dom. Og mens vi er igang, denne teknologien brukes av leger som tar hånd om presidenter, idrettsfolk, flygere og astronauter. You name it …”

”Men norske sykehus???”

” Der ,Endre, er vi ved et sårt punkt, utstyret koster ”pæng”, det tar tid å lære, og tid å bruke og det krever ganske omfattende innsikt i stressforskning og neuro-bio-psykologi  – da skjønner du tegningen. Det blir for mye for de fleste leger. Eller som en yngre kvinnelig spesialist sa til meg : Bjørn det handler om produksjon!! Da går det på tid og mengde og når det tar 40 minutter å ta testen og forklare den, da vet du hvor populær den metoden blir hos økonomene våre….”

(*Alle persondata i historien er endret slik at personene ikke kan gjenkjennes)

Neste gang: Om Binyre-kortisol. En Nobelpris i fysiologi . Om nytten av å meditere.


Disclaimer: Artiklene er helsejournalistikk og er ikke nødvendigvis uttrykk for hva Dr.Øverbye selv mener eller gjør.  Lesere må selv ta ansvar for å bedømme verdien av innholdet.


Kilder – Litteratur:

Dr. Med. Henrik Isager: Stress og utstødelse: Fibromyalgi, kronisk træhedssyndrom og piskesmæld, Hovedland, 2001.

Dr. Bjørn Johan Øverbye: Lavt stoffskifte-Endelig Forklart Slik Det Skal. (bestilles på nettsiden her)

[i] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225923/

[ii] ibid

Share
Posted in Personlig utvikling, Skolemedisin, Stoffskifte and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.