Møte med naturleger og helbredere som nyutdannet lege.

Share
Print Friendly, PDF & Email

En artikkel om Dr. Med.Wolfgang Grüger, kirurgen som «hoppet av» og ble en av Tysklands mer kjente helhetsleger. Takket være hans kurser i Norge ble det utdannet en generasjon norske naturleger etter tysk modell, med tysk statseksamen som satte sitt preg på deler av naturmedisinen i Norge i perioden fra 1980 og fremover.

Krigens redsler formet en leges skjebne.

MY Health Club Vol I, Nr.10 bygger på kunnskaper jeg lærte ved å lytte til og samtale med

Dr. Med Wolfgang Grüger. Grüger var en utdannet tradisjonell tysk kirurg. Etter

Lansering avøreakupunktur-boka Frisk Uten piller1984

Lansering avøreakupunktur-boka Frisk Uten piller1984

2,verdenskrig begynte han å studere Naturheilverfahren ; naturlig helbredelse. Mange tyske leger drev med slike metoder etter Verdenskrig II,  Grüger sa ofte at disse metodene gjorde det mulig å unngå de fleste operasjoner og redusere bruken av syntetiske legemidler. Blant de mange metodene disse legene utforsket var: akupunktur, homøopati, professor Enderlein’s immunterapi, studier av levende blod med mørkefelts-mikroskopi, badeterapier, massasje, manuell terapi, bruk av helbredende urter, ozonterapi, nervepunkts-injeksjoner, med mere. Spesielt effektivt mot smerter var neuralterapi (nervepunktsinjeksjoner). Jeg så hvordan Grüger  kunne helbrede migrene-anfall på under to  minutter med nervepunktsinjeksjon i nervene som styrer blodforsyningen til hjernen og ønsket selvsagt å lære slike ferdigheter.

Noen interessante mennesker jeg traff.

Dr.Øverbye: Lærebok i Akupunktur,1986

Dr.Øverbye: Lærebok i Akupunktur,1986

Før jeg møtte Grüger ble jeg i studietiden kjent med tysk Naturheilverfahren gjennom  tyskfødte Elsa Jacobsen og hennes arbeid for vegetarkost-bevegelsen i Norge. I denne perioden (1976- 1990) både før og mens jeg ennå hadde senvirkninger av min egen Borreliose, prøvde jeg å lære  leger og naturleger hvordan man kan behandle det norske leger sa til meg var uforklarlig eller uhelbredelig. Blant mange og kunnskapsrike personer jeg møtte vil jeg denne gangen nevne Dr. Grüger, spesialist på Enderlein, homøopati og neuralterapi for å nevne noen av hans mange ferdigheter. Jeg var også pasient av overlege Mathias Bruker i Tyskland som prøvde å hjelpe meg med veganmat, råkostsafter, homøopati og fysikalsk terapi for mine leddmerter og betennelse på synet.

Dr.Øverbye:Frisk Uten Piller 1988

Dr.Øverbye:Frisk Uten Piller 1988

Jeg fikk også undervisning i akupunktur av en ungdomsvenn og tyskutdannet sertifisert  naturlege: Homøopat Jens Holmsen.  Jeg besøkte kursteder i Norge og Sverige der man tilbød mental trening, fastekurer, råkostmat og fysikalsk terapi. Jeg møtte pasienter som etter  noen uker hadde fått et «nytt liv». Mange av disse kurstedene ble senere nedlagt fordi helseøkonomer ville sentralisere all diagnose og behandling til sykehusene fordi de hevdet at det ikke var bevist at kosthold og naturterapier hadde noen effekter. Pasienters protester hjalp lite.

Helse ER ikke – det bygges!

Solgården,Villajojosa,Spania

Solgården,Villajojosa,Spania

Heldigvis for oss som har hatt helseproblemer og sett nytten av slike terapier og derfor ønsker at de må få leve videre, så har kurstedenes metoder gjenoppstått i stadig mer populære metoder som rawfood,veganmat, juicing, fysisk yogatrening og mental-treningsmetoder. En ny generasjon er på gang der den forrige gav opp. Badeanstaltenes terapier finnes forsatt i beste velgående i Europa og Asia. I Norge er de gamle helsesentrene forsvunnet etter at de mistet offentlige tilskudd. I stedet har vi fått  helse-spa som stort sett er for friske. Men har man penger nok er norskeide Solgården i Spania et fantastisk tilbud. Jeg har selv vært på omvisning (aldri som kunde) og sett stedet  og kan ikke få rost det nok!

Hva lærte jeg av helhets-legene i Tyskland?

God helse,man tåler mere!

God helse,man tåler mere!

Felles for hva alle disse legene bedrev var erkjennelsen av at kroppen er selvhelbredende. De mange legene og naturlegene jeg traff og lærte fra hadde ulike synspunkter, men legger jeg sammen hva de sa var det noe i retning av dette: Legens oppgave er å studere hvordan det friske mennesket fungerer i kropp, tanke og sjel. Legen må så studere hvordan de friske og velfungerende vedlikeholder sin sunnhet via faktorer som: matvaner, fysisk trening, tenkemåtene, arbeidsvaner, familieliv, gjerne deres tro om seg selv i forhold til livet og universet og alt annet som er av interesse. Deretter må man studere hvordan syke lever og fungerer på de samme områder.

Terapi blir da å lære de syke veien tilbake til sunnhet. Til dette trengs ofte forbløffende få tiltak hos folk flest. Enkle metoder som kosthold, fysisk trening, mental trening, omsorg og ekte empati fra hjerte til hjerte fra legene (terapeutene) og pleiepersonalet gjør vel så mye som avanserte kjemiske midler. Ikke alle kommer i mål slik: mange må ha lege- terapier av ulikt slag og da helst de som er laget av naturlige produkter og ikke har noen kjente bivirkninger !

Inspirert.

Det å motta undervisning av  leger, noen overleger og et par professorer  som praktiserte det vi

Alle må vi lære!

Alle må vi lære!

idag kaller naturmedisin og skolemedisin samtidig, ble for meg som ung lege en inspirasjon. Få i Norge hadde hørt om noe slikt den gangen, bortsett fra homøopati og vegetarmat. Jeg ønsket derfor å fortelle om dette i Norge og ble blant annet en av de første legene som begynte med øre-akupunktur. Dette brakte meg mye god erfaring, det gjorde at jeg skrev en bok om øre-akupunkturto om kroppsakupunktur og deretter oppdaget jeg et nytt prinsipp innen øreakupunktur som ble til en vitenskaplig avhandling.

 Hjelp din neste med det du vet virker.

Lær av andre kulturer

Lær av andre kulturer

Det viktigste i den perioden av livet mitt (1977-1990) var ikke diplomer, titler og ære som jeg ble tildelt i utlandet for innsatsen i mitt hjemland, selv om jeg verdsatte de som gav meg det. Det viktigste var at jeg fikk anledning til å bli bra av min egen Neuro-Borreliose og at jeg med liknende metoder kunne hjelpe andre syke, som likesom meg selv var blitt fortalt at det ikke var håp for oss i Norge. Jeg er imidlertid ikke bitter på legene i mitt eget land. De som jeg ville hjelpe med det vi hadde, men når en metode ikke fører frem må vi kunne prøve andre veier til målet. Ikke alle leger likte den tanken. Akkurat det syntes jeg da og synes fortsatt, er unødvendig. Det samme synes syke leger og annet helsepersonell som senere ble mine pasienter. Å nekte noen å hjelpe andre bare fordi vi selv ikke kan eller forstår metoden, er ikke slik det skal være uansett hvilken tro eller teori du bekjenner deg til.

Moral og medisin, hører det sammen?

Forakt ikke Asias visdom

Forakt ikke Asias visdom

Jeg har også etter evne prøvd å omsette etikken til de tyske natur og helhets-legene som jeg møtte disse første årene som ung og dessverre syk lege. De sa alle at en leges oppgave er å hjelpe syke til selvhelbredelse og gjorde aldri penger være et poeng. Grüger’s råd var:»Løp ikke etter penger, søk heller å hjelpe de syke så vil du alltid ha nok takknemlige pasienter til å klare deg«. Jeg lot meg også inspirere av min venn Jens Homlsen som alltid hadde et varmt hjerte for enhver som banket på hans dør. Han delte raust av kunnskaper og hjertevarme. Fra min mentor i vegtarmat, Elsa Jacobsen, lærte jeg viktigheten av folkeopplysning og ikke å være redd leger med andre oppfatninger.

Noe overlever i årtusner fordi det virker

Noe overlever i årtusner fordi det virker

Hun pleide å si at: Hvordan vil denne verden se ut om vi alle tier om det som hjelper oss? Og jeg elsket hennes slagord: «nå trenger vi ikke mer behandling, vi trenger handling!»  Jeg likte også akupunkturlege, folkeopplyser, lærer, u-lands lege og forfatter professor Jayasuria`s  ordtak: «Det dreier seg ikke om allopati eller homøopati, men om sympati for de syke!»

Hvordan blir verden god hvis mennesker ikke forteller om sine erfaringer i en tid hvor verdien av det gode menneskets gjerninger blir foraktet? Hvordan blir du om du bøyer ditt hode for mobbere og arrogante personer som nedverdiger deg som individ? Jeg lærte også dette: Å rose andre og se det gode i enhver som streber for et bedre liv, oppmuntre disse til å utvikle indre styrke istedet for å bare å gråte over egen tragedie.


Copyright Bjørn J Øverbye 2015


Les vår ansvarsfraskrivelse

Share
Posted in Diverse, Kosthold, Naturmedisin, Personlig utvikling and tagged , , , , .

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.