Min hverdag som helsejournalist

Share
Print Friendly, PDF & Email

Bloggen vokser. Vi får mange brev i vår postkasse. Alle interessante. Jeg lærer mye om mennesker og deres hverdag. Bloggen har også vakt journalisters interesse. Les om hvordan det er å være blogger, lege, forfatter og journalist.

 

Journalist og lege: to verdener!

Bloggere, vår tids historiefortellere.

Bloggere, vår tids historiefortellere.

Flere mennesker har spurt meg; Hvorfor skriver du som du gjør?  Her er en liten historie om en bloggers tanker. Mellom klokken 9.00- 15.00 er jeg lege. Det har jeg vært i 38 år. Jeg har også erfart det motsatte: å være pasient, en gang som neuroborreliose-offer og tre ganger som kirurgisk pasient etter to ulykker. Om kirurgene er bare godt å si, men det jeg opplevde som borreliose-offer er en historie så nedverdigende at jeg knapt ønsket min verste fiende en liknende erfaring (omtalt i boken min Syk av Flåttbitt). Slikt skaper materiale for historier som kan fortelles! Alle bloggere har derfor dette felles: vi vil samle informasjon og fortelle historier. Jeg gjør det på min måte fordi jeg innerst inne tror på det gode i mennesket og tror at mennesker vokser på å få informasjon.  Jeg oppfordrer alle til å tenke selv!  Mitt motto er: Educate to elevate!

All erfaring er verd å samle på!

Journlaist av den gamle skolen!

Journalist av den gamle skolen!

Erfaringen som lege, pasient og som utrettelig reisende over hele verden har inspirert meg til å dokumentere min samtid ut fra mine erfaringer. For å kunne gjøre dette henger jeg av meg den mentale legefrakken etter klokken 16.00 og tar på meg journalist-vest og er blogg-journalist med vekt på journalist.

På jobben har jeg legevitenskap og legers etiske regler som rettesnor, som journalist lar jeg meg inspirere av språkforskere, forfattere og historikere som Noam Chomsky, Alfred Korzybski, Michel Foucault, Richard Brandler med flere. Deres idealer er å beskrive verden og gjøre kjent fakta som ikke tas opp i media eller som tas opp i media på en begrenset eller ikke korrekte måte.  Dette er hva jeg vil kalle den «gamle skolen» de som setter sannhetssøken og forståelse fremfor sensasjon og å skape konflikter. Det er viktig i vår mediaverden at vi fronter fakta uten at vi derved skal gi avkall på litt humor slik som i innlegget om Aspartam. Siden  forskning på humor (se blant annet Wikipedia) viser at ikke alle forstår humor, løper en blogger som tyr til humor den risiko at det finnes lesere som ikke forstår ironi og derved er villig til å gå langt for å unngå slikt skrives.

Forfattere drives av ønske om å publisere.

Bøker som bør leses

Bøker som bør leses

Det har blitt 9 bøker ut av det, noen har vært forsidestoff i media, den første boken Frisk Uten Piller, en bok om øre-akupunktur startet min karrière som forfatter og senere helsejournalist. Boken ble foreslått stoppet av selveste helsedirektør Carl Evang. Argumentet var at boken angivelig kunne oppfordre mennesker til å sette nåler på seg selv og andre, for derved og muligens gjøre deres liv bedre.

Slikt var kun forbeholdt leger mente Evang, som jeg på mange måter opplevde både som hyggelig og grei når det kom til stykket. En kommunist av det gamle slaget: prinsippfast og rett på sak. Du behøvde aldri lure på hva den karen mente. Ikke noe utenomsnakk. Derfor fikk jeg meg aldri til å mislike ham! Han seilte aldri under falskt flagg.

Et brev satte meg på en ide.

Sykepleier Rene Ciasse:helgner har mange ansikter

Sykepleier Rene Ciasse: helgener har mange ansikter

På min blogg har jeg oppe en historisk sak om den kanadiske sykepleieren Marie Caisse som fra 1921 frem til sin død i 1978 gav gratis behandling med urteblandingen Essiac til kreftsyke som var oppgitt av skolemedisinen. Jeg ble tipset om den for en tid tilbake av en venn av meg i Canada som sendte meg bøker, deriblant en bok om Marie Caisse og urteblandingen Essiac. Min venn skrev:” Hei håper disse bøkene er noe for deg. Hører du skal starte en helseblogg! Burde skrive om boken om Marie Caisse og Essiac. Dette var en stor sak i Canada da min mor var yngre. Hun var forresten en av mange som ble hjulpet av Marie som hun og mange syke døpte Sancta Maria. Mange i Canada bruker fortsatt kuren”.

Jeg synes saken er viktig fordi den rører ved hjertet: I en tid da dødeligheten i Canada var høy blant kreftsyke på grunn av dårlige diagnoser, dårlige operasjonsmetoder, farlig røntgenstråleutstyr og der pasientene måtte betale store deler av behandlingen av egen lomme var det mange kreftsyke som døde uten terapi eller ble feilbehandlet. I en slik tid av vitenskaplig tilkortkommenhet var det altså en kvinne som utrettelig og helt gratis prøvde å hjelpe og som tok imot 50.000 syke og klarte og redde mange.

Helbredelse handler også om pasientens tro.

DrCharles Brusch,president Kennedy´s livlege

Dr.Charles Brusch,president Kennedy´s livlege

Jeg tenkte: dette er jo fantastisk! Kall det endog sider ved saken placebo ellr helbredelse ved tro om så det skulle være, men det ble om ikke annet gjort fra hjertet og uten tanker på penger fra syke som ellers aldri ville ha fått behandling. Det at president Kennedy’s privatlege doktor Charles Brusch gikk god for kuren og Nobelprisvinner i Medisin Fredrick Banting ville samarbeide med Caisse er også oppsiktsvekkende!

Nå behandler jeg ikke kreftsyke med Essiac (som er forbudt å importere til landet). Likevel har en journalist valgt å ”lage en sak på dette” for å prøve å skape en ”skandale” ved å insinuere at jeg driver og behandler kreftsyke med urter eller oppforder folk til å gjøre dette. Når vedkommende leser dette tror jeg han forstår at denne type journalistikk hører fortiden til og folk går lei av konstruerte skandaler.Derfor faller interessen for enkelte aviser, mens nettet i stigende grad overtar. Folk vil ha kunnskap i vår tid. Tabloid er ut.

Om helbrederens kraft.

Sykepleier Rene Ciasse: en helgen for sin sak?

Sykepleier Rene Ciasse: en helgen for sin sak?

Historien om Marie Caisse er i 2015 i Norge kun en historie. Den vil aldri la seg gjenskape. Caisse var ikke bare urtelege, hun var en karismatisk helbreder, en dypt personlig kristen og en som gav håp og helbredelse også på andre områder enn bare det materielle. Medisinen er i dag annerledes. Kunnskapen om urter slik Caisse hadde, den finnes knapt? Forbudene mot å ta syke i kur er strengere. Men tross det; det er en vakker historie som burde inspirere flere mennesker til å tenke omsorg for sin neste. Livet på jorden er kortvarig: å spre lys, glede, håp og tro  er også en livsgjerning verd å streve etter. Naturens planter har tross alt dannet grunnlaget for mesteparten av det legevitenskapen i dag lager av medisiner.

 

 


Disclaimer: Artiklene er helsejournalistikk og er ikke nødvendigvis uttrykk for hva Dr.Øverbye selv mener eller gjør.  Lesere må selv ta ansvar for å bedømme verdien av innholdet.


 

Share
Posted in Diverse and tagged , , , , , , , .

One Comment

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.