Kontroversiell forskning med hallusinogener på psykisk syke.

Share
Print Friendly, PDF & Email

Nytt om Forskning :Sjamaner og urbefolkninger har i årtusener brukt psykedeliske (visjonsfremkallende planter) i religiøse sermonier for å hensette seg i endrede bevissthetstilstander. Misbruk av slike stoffer i moderne samfunn har ført til at psykedeliske urter og kjemikalier har blitt forbudt. Noen amerikanske forskere mener imidlertid  slike stoffer kan brukes på psykiatriske institusjoner under streng legekontroll.Er man på feil vei ?

Kontroversielle nyheter fra USA.Hva skal man tro?

psilocybinEtt av USA`s mest seriøse vitenskaplig tidsskrift: Scientific American (September/Oktober 2014 side 24).  har en artikkel som vekker betydelig oppsikt. Redaksjonell journalist Roni Jacobson som drifter avdelingen Pharma Watch (Legemiddel Overvåkning) skriver under Headliner : Mystisk Medisin at amerikanske forskere nå jobber seriøst med å utprøve hallusinogener og relaterte stoffer mot en rekke psykiske lidelser. Her er forskningen som pågår i følge tidsskriftet:.

Ecstasy (MDMA)

 MDMA ble 90 tallet party-dop  hvis effekt tilskrives økning av mengder serotonin ,ikke ulikt det man ser ved bruk av «lykkepiller». Men stoffet frigir også stoffet oxcitocin som gir en følelse av intimitet og nærhet.Brukere rapporterer om følelse av oppstemthet, ønske om nærhet, følelse av samhørighet så lenge rusen varer.

 Ecstasy-bruken ble varemerket for HouseParties fenomenet  der man spilte høy og intensiv musikk av typen Rave, House, Psykodelika med mer. Men ingen rus kommer gratis. !!Helseskader  omfattet alt fra depresjoner,søvnvansker,paranoia til kvalme, kjevesmerter. svettetpkter og økt blodtrkk.60% av de som bruker Ecstacy rapporterer om ubehagelige bivirkninger nårde slutter å bruke stoffet.

Hvorfor vil så forskere anbefale et slikt stoff? Svaret er.Det er forskjell i hjernekjemi hos friske og syke.Mens MDMA skaper rus hos de som er friske, opplever syke en bedring fordi deres nervesystem  tydeligvis mangler nok av stoffene MDMA  aktiverer !!Forskere har prøvd ut MDMAangst og Post Traumatisk Stress Sykdom (PTSD) hos krigsveteraner, brannmenn og politifolk med gode resultater hos 80% av pasientene!!

Psilocybin

Mens MDMA er et  relativt » moderat hallusinogen» er psilocybin et kraftig  hallusinogen. Stoffet finnes i diverse sopparter er amerikanske sjamaners foretrukne ”reise-urt” (skaper opplevelse av ut av kroppen ).Stoffet leder til intense hallusinasjoner og endringer av opplevelse av tid og gir opplevelser som ofte beskrives som åndelige eller religiøse.Sjamaner beskriver at soppen gir de evnen til ” å samtale med ånder”. Er beskrevet i en rekke bøker om sjamanisme, mest kjent er bokserien til antropologen Carlos Castaneda om indianske sjamaner i New Mexico. Dr. Charles Schuster, leder av NIDA (Nasjo0nalt Institutt For  Medisin Misbruk ) som ledet et prosjekt sammen med  Rådet For Åndelige Praksis var positiv både til effekter og bruk innen medisinen.

I følge Scientific American viser pågående forsøk at psilocybin  kan dempe angst, PTSD og tvangslidelser. Medisinske fakultet ved New Yorke Universitet har forsket på bruken av Psilocybin for angst og depresjon hos kreftsyke.

Men også psilocybin har bivirkninger: Mange opplever  kortvarig panikkangst ved bruk av sopp som inneholder stoffet.Andrer kan erfare depresjon og schizofreniliknende tilstander, men varigheten strekker seg bare over timer og er aldri varige.

LSD: sterkt,vanedannende og farlig !

LSD: ble oppdaget av kjemikeren Albert Hofmann i 1938. På 1960 delte legemiddelfirma Sandoz ut gratis LSD til forskere over hele verden så de kunne prøve det ut på syke og friske. Den amerikanske hjerneforskeren professoren Timothy Leary delte så ut LSD til kunstnere og musikere i San Fransisco området og startet derved den psykedeliske revolusjonen i USA på 1960 tallet. Dette førte til det vi dag kaller den psykedeliske revolusjonen innen moderne popmusikken. De fleste popband var innom stoffet i kortere eller lenger perioder.CIA brukte stoffet i eksperimenter for å se om LDS kunne brukes i kjemisk krigføring!!

LSD hadde en stor fare: rusen var til dels uforutsigbar og mange fikk varige skader. Leary selv ble antisosial og totalt avhengig av stoffet og endte til slutt som narkoman.

Blant de dystre minner fra norsk psykiatri var overlege Gordon Johnsen´s forsøk på psykiatriske pasienter med LSD! Blant hans pasienter  var forfatteren forfatteren Agnar Mykle.

Tross farene finnes det  forskere som mener at LSD kan brukes for å påvirke angst og alkoholisme .I følge artikkelen i Scientific American  har placebokontrollerte studier vist effekt hos 20% av slik pasienter, mot 0% effekt av placebo.

I USA setter FDA (Mat og legemiddel kontrollen ) og DEA (Narkotika politiet) ned foten for bruk av slike midler ved sykdom fordi de mener det ikke er bevist at de virker!! Det kan derfor gå lang tid før hallusinogener og plantemedisiner av denne typen kan fås på apotek eller brukes på sykehus.

Ingen må eksperimentere med dette på egen hand!!

Det er for det første ulovlig og ennå verre: potensielt farlig.

Syke må alltid forholde seg til apotekere og  leger råd hva angår bruk av kjemikalier!

Copyright Bjørn J Øverbye 2016

Disclaimer.

Share
Posted in Diverse, Skolemedisin and tagged , , , , .

Legg inn en kommentar