Hvordan styrke hjertet, lunger og immunsystemet.

Share
Print Friendly, PDF & Email

Et unikt kurs på 10 artikler om å utvikle og å styrke din indre helbreder!

Tenn den indre ilden! My Health Club Vol 1. Nr.6, 2015. 

Hvordan vi kan bedre helsen ved å styrke viljen til å leve, hjertet, nerver og immunsystem, det som kalles «den indre helbreder». Kurset bygger på årtusen gammel viten utviklet av Asias sjamaner, yogier og vismenn for å kunne overleve de mest ekstreme klimatiske forhold på jorden. Lær deg metodene du også og få bedre helse!

Den Indre Varmen: Arven fra istids-folkene, sjamaner og Yogier fra det høye nord.

istidsfolketDere har sikkert hørt om sjamaner og sjamanisme. I våre dager er dette ofte sett på som urbefolkningers helbredere, og når man tenker på sjamanisme vil de fleste se for seg folk fra Sør-Amerika eller indianere fra Nord-Amerika. Men ordet sjaman stammer ikke fra disse områdene i det hele tatt, men fra Hyperboria i Russland, Mongolia og Himalaya – regioner som er kjent for et kaldt og barskt klima der bare de best egnede overlevde. Sjamanene var disse urbefolkningens leger og visjonære som var kyndige i en rekke ferdigheter, herunder plantemedisin, kosthold, fysisk trening og de hadde en evne til å tåle kulde som var legendarisk .

Fordi de ofte kunne gå barbent i snøen eller sitte nakne i snøen midt på vinteren å meditere ble de kalt sjamaner som betyr ”de som eier den indre varmen” eller en ”med indre lys”. Noen mente at det også betød ”en som ser i mørket”. Alt synes å være riktig; sjamaner kunne ”se i mørket” det vil si de var klarsynte og hadde visjoner mens øynene var gjenlukket. De opplevde indre lys, et fenomen som kommer når elektrisiteten også kalt kroppsenergien øker. Mediterende kan da se elektriske gnister med gjenlukkede øyne og gnistene kan samle seg til et indre lys som sees som en sirkel foran den mediterende med gjenlukkede øyne. Man kan også se lyset rundt andre når det er mørkt!

Indre varme i kulden.

isbad2Den tredje evnen er å skape indre varme som er en evne som er vitenskaplig testet i mange land. Varmen genereres med såkalt kuldetrening kombinert med meditasjon og pusteteknikker. Vi skal starte dette kurset allerede i denne artikkelen. Men før vi gjør det skal vi fortelle hvorfor det er sunt å trene indre varme som motsvar på kulde. Nedenfor kommer noen erfaringer gjort av de som trener slik. I artiklene fremover skal vi fremlegge vitenskaplige beviser for dette.

 

Fordelene ved kuldetrening, meditasjon og pusteteknikker:

 • Det styrker pusten
 • Det styrker hjertet.
 • Det aktiverer hjernen.
 • Det øker blodsirkulasjonen.
 • Det skaper evnen til å utholde kulde.
 • Det styrker viljen!!
 • Man trenger mindre varme i huset man bor i. Det går fint å leve behagelig med 15-16 grader innendørs når du trener på denne måten.
 • Man sparer utgifter til varmt vann: kald dusj erstatter delvis varm dusj.
 • Immunforsvaret øker dramatisk og du vil være beskyttet mot infeksjonssykdommer.
 • Eksperter som har testet utøvere av metoden mener at det også kan bedre helsen til mennesker med en rekke ulike sykdommer der man trenger bedre immunitet, som eksempelvis leddgikt, kreft osv.
 • Det øker forbrenningen og bidrar til fettforbrenning!!
 • Det styrker viljen: man må ha sterk vilje for å ta isbad om vinteren.
 • Idrettsfolk får mindre problemer etter trening med et isbad fremfor varm dusj. I amerikansk fotball er isbad etter trening og kamper nå vanlig!

Alt det din lege måtte tro om kalde bad kan altså være galt. Høy innetemperatur og forkjærlighet for varme er et tegn på at blodsirkulasjon og stoffskiftet svikter. Dersom du ikke eksponerer deg for kulde vil kroppen adaptere seg til den hjelp den får fra varmen og følgelig skru ned egen produksjon.

Advarsel til personer med  spesielle sykdommer.

Advarsel: de som har hatt infarkt eller har fare for å få det, har hjertefeil, er operert for hjertesykdom, har behov for blodtrykksregulerende medisiner må rådføre seg med sin lege før de starter med å trene indre varme. Dette skyldes at blodtrykksmedisiner og hjertemedisiner blokkerer de nervesignalene som trengs for å skape indre varme , derved kan man kunne få en heller ubehagelig opplevelse av denne typen trening. For hjertesyke kan det endog være helsefarlig. For de med god hjertehelse og som ikke bruker blodtrykksmedisiner er denne formen for trening stort sett uten problemer; men rådfør deg med din lege. Pusteøvelsene som er beskrevet kan derimot gjøres av folk flest. Men er du i tvil så spør legen.

Hjemmetrening for bedre blodtilførsel til hender og føtter.

kuldetreningFørste treningen er å ta frem to bøtter og fylle de med kaldt vann fra springen, sett føttene opp i bøttene og ha de der så lenge du orker. Ta tiden og sats på å øke tiden ettersom dagen går. Når du synes at det er uutholdelig, tøm ut vannet og fyll bøttene med varmt vann og sett føttene i det varme vannet. Dette kalles vekselbad og er i bruk på badeanstalter over hele Europa. Norge er det eneste land i Europa der man ikke har kurbad eller badeanstalter etter Europeisk mønster. Da jeg selv hadde neuroborreliose på 1970 tallet var jeg til behandling ved et tysk sykehus der kalde bad og vekselbad var en del av den daglige terapien. Metoden stimulerte immunsystemet og demper smerter i leddene, det gav en økt kroppsenergi som varte.

Man kan også ta vekselbad for hendene i en vanlig vaskeservant. Samme prinsippet som for føtter. Du kan også eksperimentere med å ta varmt vann før du tar kaldt vann og se om dette øker evnen til å utholde kulde. Før dagbok over vanntemperatur og hvor lenge du holder ut, samt hva du erfarer. Lær ved direkte erfaring. Dette er ikke noe du lærer i lærebøker. Dette er erfaring.

Ettersom du får bedre blodsirkulasjon og kan oppholde deg lenger i kaldt vann, kan du sløyfe det varme badet og bare ta kalde fot og hånd bad.

Utetrening.

Du kan også trene ved å kle deg lettere i kaldt vær (under 15 grader Celcius), men da må du huske på å gå raskt og løpe/jogge slik at du generer indre varme. Når du er ute i kulden husk å puste regelmessig: En fin metode er å puste inn gjennom nesen på 2-4 skritt for så å puste ut med smale lepper slik at du må jobbe for å presse luften ut på 2-4 skritt. Dette skaper fort indre varme. Du kan også forsterke effekten ved å holde pusten 2-4 skritt, både når du har trukket pusten inn og etter at du har pustet ut. Men press deg ikke!! La kroppen være læremester. Dette er ingen konkurranse. Dette er gradvis trening!

Selv begynte jeg å trene ved å gå meg varm i kulden ved rask gange og pustemetoden beskrevet ovenfor. Jeg målte pulsen og holdt den jevnt på 100-120 slag/min (dvs. en dobling av min hvilepuls). Temperaturen var +2 grader Celsius og det blåste en lett vind. Stedet var Rolløya i Nord-Norge, nord for Polarsirkelen. Etter 30 minutter tok jeg av meg genser og vindjakke og gikk i T-skjorte, på slutten av turen gikk jeg med bar overkropp. Jeg passet på å holde nyrene varme ved å knytte genseren rundt livet. Nyrene er kuldefølsomme og det krever trening å få økt blodsirkulasjon til nyrene.

Mange moderne blodtrykksmedisiner virker ved å redusere blodsirkulasjonen til nyrene. Vær varsom hvis du bruker såkalte angiotensin- hemmere eller angiotensin- reseptor-hemmere, da kan du teoretisk sett påskynde nyre- problemer ved denne type trening ut over de nyreskadene slike legemidler gir over lenger tids bruk! Bruker du slike medisiner så er best å rådføre deg med din lege før en slik trening starter.

Yoga- varme-pust.

Den andre delen av å øke evnen til å lage varme er ved å bruke pusteteknikkene til sjamanene. Disse ble senere adoptert av en spesiell gren av sjamanisme som blir idag kalt Yoga. I dag selges Yoga til Vesten som et trenings- system alle kan ha nytte av. Noen er imidlertid fascinert av en del religiøse fantasier knyttet til Yoga, og går seg vill i forestillinger om guder, gudinner og overmenneskelige læremesteres påståtte fanatiske evner.

Intet er mer galt: Yoga er en direkte nedarvet tradisjon fra sjamanismen og metoden var ment for å skape sterke, sunne mennesker og utvikle sinnets evner slik at mennesket kunne manifestere mer av sin iboende åndelige kraft og evner. Det var ment å utvikle mennesket til noe mer enn bare en skapning av ”kjøtt og blod”.

Metoden var definitivt ikke ment for å skape sekter, religioner eller nesegrus tilbedelse av guder, gudinner eller mennesker med uvanlige evner.

Vase-pust.

Så hvilken pusteteknikk er brukbar? Utøvere av indre varme i Tibet som ble kalt ”Tummo-utøvere ” lærte en nybegynnerteknikk kalt ”vase-pust”. Dette skyldes formen på kroppen når en puster .

Gjør det slik: sitt komfortabelt på en stol med ryggen rett. De som driver med Yoga setter seg i Yoga-stilling. Legg hendene i fanget med håndflatene i hverandre oppadvendt under navlen. Man trekker pusten dypt inn via nesen mens buken skytes frem. Derved senkes mellomgulvet og lungene får større plass. Fortsett så med å utvide brystkassen og avslutt med å fylle toppen av lungene ved å løfte skuldrene litt opp. Hold 1-2 sekunder og slipp luften ut via munnen. Gjenta dette 20-3o ganger i rolig tempo. Pust så helt ut og hold pusten 10-30 sekunder, trekk deretter pusten dypt inn og hold 10-30 sekunder. Deretter start så en ny runde. Se video under og evt. se flere videoer relatert til denne metoden på youtube – søk på Wim Hoff:

Advarsel om ikke å overdrive.

Når man ikke er vant med pusteøvelser blir man fort svimmel og ”rar i hodet”. Dette skyldes at mengden kulldioksid faller og oksygenmengden stiger samtidig som årene til hele kroppen utvides og dette ledsages av et blodtrykksfall. Har du lavt blodtrykk (under 110 i overtrykk) gjør heller øvelsen liggende! Det er lite poeng å puste og så besvime fordi blodtrykket faller. Føler du ubehag gjør heller færre gjentagelser og ikke hold pusen mer enn noen få sekunder. Dette er ikke en idrettskonkurranse, men en gradvis opptrening over flere uker. La kroppen være din læremester. Når kroppen vil ha mer gi den mer, vil den ha mindre så reduserer du. Det er viktig at din egen angst ikke kommer i veien. Dette er lite å være redd for.

Pusten er bare ment å være slik som når man løper raskt, med unntak av å holde pusten! Man må heller ikke forveksle dette med hyperventilering, det er snakk om rolig og behersket pust. NB: Hyperventilering med rask pust er ikke å anbefale da det kan utløse ubehagelige reaksjoner både fysisk, mentalt og emosjonelt!

Pustetrening i kaldt utemiljø.

Råd for vinter,vår og høst og kjølige sommerdager: Du kan bruke pusteteknikk for å lage varme når du går. Ta på deg vanlige varme klær når det er kaldt; T-skjorte, genser og jakke.Ta med skritt-teller og pulsklokke, har du et termometer er dette også nyttig. Pust regelmessig i takt med skrittene: inn på to skritt og ut på to skritt. Når du puster ut: press leppene sammen og press pusten ut. Etterhvert som du går opp i tempo og føler deg varm så kan du puste inn på 3, 4 eller 5 skritt og ut på like mange skritt. Ikke forser: la kroppen vise deg veien .

Gjør det som gjør kroppen godt. Etter 10-20 minutter rask gange/lett jogging vil du føle en indre varme og du tar da av deg jakken. Etter en stund går genseren og resten av turen kan du gå i T-skjorte eller bar overkropp, avhengig av hvor godt trent du er. Pass på å ikke bli underkjølt. Du vil kjenne kulden, det er greit, men du må ikke på noe tidspunkt fryse slik at du har indre frost. Dette er ikke «helvetesuka» i forsvaret, dette er gradvis trening av kroppen.

Første gangen jeg prøvde det var på Rolla utenfor Harstad i mars. Jeg gikk da 30 minutter fullt påkledd og med lue og votter. Jeg passet på pusten hele tiden, inn, holde, puste ut med smale lepper, holde, inn osv.. Når varmen kom etter 10 minutter tok jeg av genser og vindjakke og fortsatte i T-skjorte i 30 minutter. Jeg fortsatte å puste og holdt rask gange. Da jeg fortsatt ikke frøs så kastet jeg T-skjorten og avsluttet med 30 minutter oppstigning langs en sti i bratt lende i bar overkropp. Det var da +2 grader Celsius, overskyet og vind rundt 5 meter/sekundet. Jeg beholdt hele tiden lue for ikke å bli kald i hodet og votter fordi varme håndledd gjør at du beholder varmen bedre.

Lokalbefolkningen jeg traff på veien gikk med vindjakke og lue.

NB! Du bør absolutt  ikke trene dette når utetemperaturen er under minus 20 grader Celsius, med mindre du har trent i mange år! Ned mot -10 grader Celcius kan de fleste tåle dette etter noen måneders gradvis tilvending!

Ingen ting av dette er spesielt vanskelig, alle kan klare det.

Historier om eneboere og trening i «Indre varme» i Tibet.

Mens du har en slik treningsøkt vil du føle en indre varme i kroppen som øker med trening. Huden vil kjennes kald, det er naturlig. Jeg testet dette i går med en infrarød varmemåler (TAT) som er spesiallaget for å måle temperatur inne i blodårene. Etter 5 minutters bad i havet der det var 4 grader Celcius klokken 19.30, da sank temperaturen i huden til under 30 grader, men temperaturen i halsarterien holdt seg på 36.5 grader Celcius. Så kom en periode på noen minutter med frost når kaldt veneblod fra avkjølt hud tømmes inn i kroppens indre og deretter steg temperaturen til over 37 grader og jeg følte meg god og varm resten av kvelden.

Vil du lese mer om den immunstyrkende effekten av kuldetrening så gå inn og last ned den vitenskaplig artikkelen. For å styrke moralen og bli inspirert begynn å se videoer på Youtube om isbading. Russiske nettsteder har mange fantastisk fine videoer. Vil du studere urbefolkningens metoder søk på ”Tummo” som er tibetansk og betyr ”indre varme ” eller ”indre lys” eller ”indre ild” og tilsvarer omtrentlig i betydning det mongolsk/russiske ordet ”sjaman”. Dette viser at tibetanske buddhister videreførte tradisjonene til sjamanene. Sjamanenes ”religion” ble kalt Bönpo og som fantes i Tibet årtusener før buddhister fra India kom til landet på 600 tallet under kong Songsen Gampo .

Milarepa: eneboeren i Tibets høyfjell som aldri frøs.

milarepaBlant de mest kjente utøvere av indre varme i Tibetansk buddhisme var munken Milarepa (1040-1123) som var elev av den tibetanske buddhisten Marpa. Milarepa skrev sin biografi om hvordan han levde i huler rundt om i Tibet og vandret nesten naken i snøen. Han uttalte at av alle metoder han kjente til så var indre varme det mest fantastiske han hadde lært og praktisert.

Idag kan man lese om metoden i artikler som denne og om ikke annet øke helsen ved å følge sjamanene og yogiens gamle metoder for å styrke kropp, sinn og manifestere mer av det vi kaller sann ånd og vilje. Du behøver ikke å være religiøs, tro på gud eller guder, være buddhist eller sjaman. Dette er evner du har i deg fordi du er et menneske, dette er en del av det å være menneske: å styrke seg selv til å tåle barske forhold og derved øke kroppens iboende evner til selvforsvar. Ja erfaringen er slik at med disse metodene og mange andre metoder fra naturfolkenes erfaringer trenger du aldri mer å frykte infeksjoner eller epidemier. Men husk! Ting tar tid, dette er ikke gjort på noen få dager. Beregn deg måneder og for bedre erfaringer over mange år.

Er du eldre (over 50 år), fysisk utrent, har hjertesykdom og er i tvil om din helse tåler dette: da lønner det seg alltid å ta en belastningstest med EKG på tredemølle hos lege før man skal starte med denne treningen. Spør også hjertelegen til råds! Normalt sett bør man kunne tåle dette dersom hjertelegen mener du tåler vanlig Sprek-trening. Er du i tvil fullfør Sprek-kurset i regi av sykehuset, så du har peiling på hvor grensene går.

Hos hjertelege får man vite hvor mye maksimal puls man kan tåle og ved å kjøpe en pulsklokke kan du alltid følge med på pulsen hvordan treningen går. En god pulsklokke med HRV-registrering. Disse typene klokker sier også ifra med alarm dersom du overskrider grensen hjertelegen har satt for treningen.

Så til noen forskningsresultater som dreper gamle myter og setter fart i interessen for sunnere helse.

Moderat kuldetrening øker ikke faren for infeksjoner.

Kuldetrening i vanlig kaldt vær (ikke ekstrem kulde ) øker ikke fare for infeksjoner eller forkjølelser. Derimot er det å trene hardt og puste inn kald luft under arktisk kulde et problem som utløser luftveisinfeksjoner. Dette er bevist ved undersøkelser foretatt av legene Castellani, Rhind og Brenner og er gjengitt i Medical Sports Science and Excercise, Desemberutgaven 2002, Årgang 34, nummer 12 side 2013-20. Artikkelen er godkjent av PubMed.

Kuldetrening styrker immunforsvaret.

I Tidsskriftet Journal of Applied Physiology, August ,1999, Vol 87, nr.2, side 699-701 kan man lese en undersøkelser foretatt av I. K. M. Brenner , J. W. Castellani , C. Gabaree , A. J. Young , J. Zamecnik , R. J. Shephard , P. N. Shek, her kan man lese en leges artikkel om et forsøk utført på militært personell mellom 18-24 år. Forsøkspersonene ble delt i tre grupper: Gruppe 1 skulle hvile i et rom med 35 grader Celsius, gruppe nr. 2 skulle sitte i vann i 38 grader Celsius og gruppe 3 skulle drive fysisk trening i vann med 18 grader. Alle skulle forberede seg i en time. Deretter ble alle tre grupper iført shorts og sokker og gikk inn i et klima-rom med 5 grader Celsius og 40% luftfuktighet og oppholdt seg der i 2 timer!

De som hadde trent i vanlig badevann: 18 grader fikk lavere kroppstemperatur i forhold til de andre ved eksponering i kaldt vær. Deres kroppstemperatur sank til 36.5 grader, de to andre gruppene som var ”forvarmet” hadde høyere temperatur i kald eksponering. De to gruppene som var forvarmet ved enten varm luft eller varme bad fikk ikke bedre immunrespons. De som hadde trent i 18 Grader celsius badevann og så ble utsatt for kulde fikk en kraftig økning i antall immunaktive celler i blodet!

Immuncellene ble mer funksjonsdyktige og reagerte sunnere.

Sammensetningen av immuncellene ble også positivt endret hos de som hadde først trent i vanlig vann og deretter utsatt for kulden: deres forekomst av de immunaktive CD3, CD8, CD19 økte. Dette er celler som bidrar til å bekjempe infeksjoner og som samtidig er gunstige ved autoimmune sykdommer! De samme personene hadde også økning i såkalte NK-drapsceller som er kjent for å drepe kreftceller, bakterier og sopp. Dette er derved gunstig for personer med ME, CFS og Lyme-Borreliose.

Gruppe 3 hadde også en  økning av det immunstimulerende stoffet InterLeukin-6. De som var oppvarmet før testen hadde ikke en slik effekt!!

Gruppen som hadde trent i vanlig vann og så vært i kuldekammer i to timer, der økte stresshormonet kortisol og nerve-aktivatorene adrenalin og noradrenalin. Dette er gunstig for å bekjempe smerter, betennelser og det øker yteevnen!

Noen få foreløpige konklusjoner.

Forskning bekrefter det mange erfarer, at varme bad ikke styrker immunforsvaret eller bedrer blodsirkulasjonen. Varmt vann er bare godt for å myke opp ledd hos smertepasienter. På den annen side vil fysisk trening etterfulgt av kuldetrening føre til bedre sirkulasjon, gi mindre smerter og redusert betennelse fordi de lager mer kortisol og nerveaktiverende substanser som respons på kulde. De vil også bedre immunforsvaret og dette vil kunne gagne autoimmune tilstander, kreft, ME, kroniske infeksjoner, Lyme-Borreliose med mer! Skal man ha disse effektene må man ikke varmes opp i forkant, men heller trene fysisk og utsette seg for vanlig ute-temperatur. Du som leser dette og bor i Syden eller vi trene slik på varme sommerdager kan imitere det hele ved  at svømme i vanlig havvann 18-23 Grader Celsius. Har du ikke ikke tilgang til havet er en svømmetur i innlandsvann eller en elv flott. Vanlig elvevann eller innlandsvann holder rundt 15-20 grader Celsius selv på varme dager. Deretter går du og tar en kald dusj i 5-10 minutter. Tørk deg godt og legg deg å hvile i varmen.


Copyright Bjørn Johan Øverbye 2015


På Nettsiden vår kan du lese dokumentet Ansvarsfraskrivelse som forklarer hvordan vi ser på det vi legger ut i forhold til våre leseres forståelse og bruk av materialet.

 

Share
Posted in Energimedisin, Personlig utvikling and tagged , , , , , , , , , .

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.