Bør du vite mer om vaksiner? Glemte historiske fakta om kontroversielt tema.

Share
Print Friendly, PDF & Email

Den engelske landsbylegen Edward Jenner blir i  de fleste bøker omtalt som oppdageren av vaksinasjon for å beskytte friske mot kopper. Dette er helt feil. Vaksinering ble oppdaget i Kina for mer enn 1000 år siden, kom til Europa via Tyrkia og metoden ble så kjent i Egland i 1721 takket være innsatsen til adelsfruen Lady Mary Wortley Montagu. Nyheten om vaksiner førte til et oppsving for hjemme-lagde vaksiner som ble solgt av leger, apotekere og kvakksalvere som en vidunderkur mot kopper. Resultatene var ofte så katastrofale at historikere har fortiet de. Del 1 om vaksinenes spennende historie!

 Kinesisk glemt vaksine-historie.

 HOSLEGENHvem var det så som fant på å smitte friske med sårsekret fra syke for å gjøre de i stand til å motstå infeksjoner når disse kom på besøk? Som så ofte ellers Asias utskjelte og foraktede kulturer som ledet an på Vesten med noen titalls tusen år. Og hvem var disse? Kinas leger som skrev lærebøker om medisin på en tid da England var et tynt befolket landområde befolket med stammefolk [i]som keltere, taexaliere, venikonere og hva de nå het alle sammen. Deres etterkommere, lederne av det britiske imperiet på 1700 tallet hadde raskt glemt denne beskjedne arv i sitt eget rike og hoverte over Asias befolkninger og kulturer som de anså barbariske og primitive fordi de fremfor alt ikke var kristne.

Kinesiske leger kjente til koppevaksine i mer enn 1000 år!

Men det var altså disse foraktede folkeslagene og kulturene som for 1100 år siden oppdaget vaksinasjon. Hvordan? Også huandidenne historien må ansees som rent oppspinn; selv om metoden er god som noen. Ifølge legendene om Kinas svar på Song dynastiet fikk kopper. Keiseren søkte da etter svar. I pakt med vanlig orientalsk myteskapning reiste keiseren gjennom store områder av landet i søken etter løsning til han til sist på en fjelltopp fant en nonne som forklarte ham prinsippet [ii]med å la friske bli infisert med sekret fra jur på syke kuer som hadde fått ku-kopper. Historien savner enhver troverdighet. Noen mener at det skjedde under Tang dynastiet og at man kan tilskrive det hele legekunst og ikke keisere eller nonner. [iii]Siden ingen blir enige med seg selv kan det være en logisk teori at at bønder la merke til at når en bonde eller budeie ble smittet med kukopper gjennom kontakt med syke kyr, fikk de et mildt utbrudd av kopper og deretter ble de ikke alvorlig syke av kopper når det brøt ut epidemier i området.

Tyrkerne tar opp ideen!

Lady Montagu, alle vaksiners ukjente mor!

Lady Montagu, alle vaksiners ukjente mor!

Via handelsmenn vandret kunnskapen angivelig fra Kina vestover til Europa og var i bruk i Tyrkia og i Zygii (Circassierne), et fjellområde som i dag tilhører Russland noen få århundrer senere[iv]. Vestens leger tok ikke til seg denne lærdommen fordi tyrkerne og circassierne var muslimer og i det kristne Europa var holdningene til muslimsk vitenskap blandet. Mange forstod at de som arvtakere etter den egyptiske høykulturen og som handelsfolk som ofte reiste til Asia nok hadde mer å fare med enn det den gang utarmede og barbariske vest Europa, men Kirkens dominans over legekunsten var sterk. Det var således ikke leger som brakte tyrkernes vaksinering videre, men en engelsk adelskvinne Lady Mary Wortley Montagu som i 1721 tok med seg informasjonen tilbake til London etter å ha bodd i Konstantinopel (Istanbul) og vært lærevillig overfor det lands kultur hun bodde i [v]. Da Lady Mary fortalte om sine erfaringer i Tyrkia til den engelske kongen: Georg I av Hannover dynastiet syntes kongen det var verd å utforske fenomenet siden dronning Mary II hadde dødd av kopper i 1694, bare 27 år før Lady Mary kom med nyheten. Sorgen satt ennå i veggene i slottet og gav kongen et motiv for å ville avverge flere slike dødsfall innen familien og adelskapet.

Prøv vaksine på dødsdømte; sa den engelske kongen!

Lady Mary fikk prøve ut vaksiner på seks dødsdømte fanger i Newgate Fengsel og i følge historien overlevde de og kunne deretter henrettes ved halshugging! Ideen om å utprøve medisiner og vaksiner på fanger var derved sådd, og i dag er det vanlig i USA at langtidsfanger blir brukt som forsøksdyr for medisinindustrien. Lite synes derved å ha endret seg i synet på menneskers verdi. Fortsettelse kommer i senere artikler.


 

Copyright : Bjørn Øverbye>


Disclaimer: Dette er helsejournalistikk og ikke nødvendigvis hva forfatteren mener eller selv gjør. Leserne oppfordres til å selv ta stilling til innholdet og velge hva de selv vil tro.Syke bør forholde seg til sine legers råd.

Kilder og Litteratur:

[i] Tribes of England,

[ii] Young L : Vaccines-The Beginning.

[iii] Young L : Vaccines-The Beginning,

[iv] Edward Jenner,

[v] Darmon P. Vaccine et vaccination avant Jenner: une querelle d’antériorité. Histoire, économie et société, Année 1984,Volume 3, Numéro 4 p. 583-592. French.

Share
Posted in Infeksjoner, Vaksiner and tagged , , , .

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.